Ευκαιρία πάλι να κατηγορήσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο, βρήκαν τα συστημικά ΜΜΕ των ΗΠΑ, καθώς ο ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του για διεξαγωγή στρατιωτικής παρέλασης, αλλά και εκφώνησης προεδρικού λόγου στο Εθνικό Πάρκο της Ουάσινγκτον σήμερα.
Η σχολιαστής της εφημερίδας «The New York Times», Μισέλ Κοτλ, ενοχλήθηκε ότι ο πρόεδρος Τραμπ «ποδοπατάει μία μακρόχρονη παράδοση του ανεξάρτητου κι απολίτικου χαρακτήρα των εκδηλώσεων, που είχε ως στόχο την ενότητα του αμερικανικού έθνους». Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι προβληματισμοί στη σελίδα σχολιασμού της εφημερίδας «The Washington Post», αλλά κι όσοι εκφέρονται από συντηρητικούς σκεπτικιστές, όπως ο ραδιοφωνικός παραγωγός, Τσάρλι Σάικς, αλλά κι ο Ρεπουμπλικάνος, πρώην μέλος του Κογκρέσου, Ντέιβιντ Τζολί.
Ο Τραμπ απαίτησε μία ισχυρή στρατιωτική παρουσία, με τη συμμετοχή και αρμάτων μάχης στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας, ενώ προγραμματίζει να μιλήσει σε υποστηρικτές του.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας, πάντως να σημειώσουμε ότι υπήρξαν κι άλλοι Αμερικανοί πρόεδροι που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 4ης Ιουλίου στο Καπιτώλιο, με τον πιο πρόσφατο να είναι ο Χάρι Τρούμαν το 1951.
Ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον είχε βιντεοσκοπήσει την ομιλία του, που μεταδόθηκε στο εθνικό πάρκο, το 1970.
Άλλοι Αμερικανοί πρόεδροι (Calvin Collidge και John Kennedy) ταξίδεψαν στη Φιλαδέλφεια, για να τιμήσουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, το 2011, δύο ακαδημαϊκοί, που μελέτησαν την πολιτική διάσταση των εορτασμών της 4ης Ιουλίου συμπέραναν ότι: «Οι εορτασμοί αυτοί στις ΗΠΑ διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό, μέσω της διαμόρφωσης πολιτικών πεποιθήσεων, αλλά και της αυξημένης συμμετοχής του κόσμου, ευνοώντας κυρίως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Η πολιτική δεξιά ήταν περισσότερο επιτυχής στην προσέγγιση του αμερικανικού πατριωτισμού και των συμβόλων του, στη διάρκεια του 20ου αιώνα κι έτσι υπάρχει μία αλληλουχία μεταξύ του πατριωτισμού που προωθεί η 4η Ιουλίου, με τις αξίες που συνδέονται με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα».
Από τη μεριά του ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να συνδέσει τον εαυτό του με τα σύμβολα της αμερικανικής ιστορίας, καθώς θα εκφωνήσει τον λόγο του από τα σκαλιά του Μνημείου του Λίνκολν, όπου κι έγινε η πορεία στην Ουάσινγκτον (1963) και μέσα σε ένα τοπίο που είναι διάσπαρτο από μνημεία.