Δευτέρα 21/6/2021

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ!

Πέθανε στα 91 του χρόνια ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Μουμπάρακ υπήρξε πρόεδρος της πατρίδας του μεταξύ 1981 και 2011, ενώ παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών και εντάσεων, που ξέσπασαν με την «Αραβική Άνοιξη».

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου τον τελευταίο μήνα νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας στρατιωτικού νοσοκομείου. Πριν εισαχθεί στην εντατική, είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο έντερο, όμως υπέστη επιπλοκές.

Ποιος ήταν

Ο Χόσνι Μουμπάρακ γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1928.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1949 εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορική Ακαδημία, ως πιλότος. Υπηρέτησε ως αξιωματικός της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας από διάφορες θέσεις, ενώ από τον Φεβρουάριο του 1959 έως τον Ιούνιο του 1961, εκπαιδεύτηκε περαιτέρω στη Σοβιετική Ένωση, σε σχολή εκπαίδευσης πιλότων στη Μόσχα και σε άλλη στην αεροπορική βάση Καντ, στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Κιργιστάν.

Κατά την επιστροφή του στην Αίγυπτο, υπηρέτησε ως αρχηγός πτέρυγας και διοικητής βάσης. Τον Νοέμβριο του 1967, ο Μουμπάρακ έγινε διοικητής της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε Αρχηγός του Στρατού και το 1972 Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας.

Το 1981 εξελέγη Πρόεδρος της Αιγύπτου. Παρέμεινε στην εξουσία για τρεις δεκαετίες, μέχρι το 2011, όταν τον ανέτρεψε η Αιγυπτιακή Επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου 2011 μετά από περίπου 15 μέρες.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ