Η Ε.Ε. δίνει… ψίχουλα στα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό

Must Read

Κατώτερη των περιστάσεων αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα αναλάβει επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισ. ευρώ ως τμήμα ενός πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ένωσης από τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό, βέβαια, που η Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «τονωτική ένεση» είναι ελάχιστο, αν αναλογιστεί κανείς ότι θα επιμεριστεί στις 27 χώρες-μέλη ανάλογα με το ΑΕΠ τους, ακόμα και αν κριθεί σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η «μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία» και η χορήγηση 8 δισ. ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για τη στήριξη του επιχειρηματικού τομέα.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντέξει αυτό το σοκ… Αλλά κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο θα πρέπει να είναι αποφασιστική, συντονισμένη και ενωμένη» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι «τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας τους», αιτιολογώντας έτσι τη μέγιστη ευελιξία που θα επιδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο μέλλον όσον αφορά τις παραβιάσεις των δημοσιονομικών κανόνων, καθώς και των κανόνων ανταγωνισμού από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Δυσαρεστημένη και η Ιταλία

Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν μπορεί, βεβαίως, να χαρακτηριστούν «ανάσα» για χώρες όπως η Ελλάδα, καθώς εν πρώτοις τα 37 δισ. θα μοιραστούν σε συνάρτηση με το ΑΕΠ κάθε χώρας και άρα το ποσό που θα λάβουμε εμείς θα είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις ανάγκες μας, ενώ και για να ωφεληθούμε από το αβαντάζ της ευελιξίας των δημοσιονομικών κανόνων, θα πρέπει να πάρουμε το πράσινο φως από το Eurogroup της Δευτέρας 16 Μαρτίου.

Δείτε επίσης: Ξανά στο νοσοκομείο ο Χάρβεϊ Γουάινστιν μετά την «καμπάνα» των 23 ετών φυλάκισης

Η Ελλάδα από τη στιγμή που βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας και διατηρεί σε ισχύ «κόφτες» για το έλλειμμα και το χρέος δεν μπορεί να επωφεληθεί εάν οι υπουργοί της ευρωζώνης δεν ικανοποιήσουν το αίτημα της κυβέρνησης για προσωρινή άρση των σφιχτών κανόνων και δεν αποδεχθούν ότι οι έκτακτες δαπάνες για έκτακτες αιτίες δεν θα πρέπει να χαρακτηριστούν «υπέρβαση του στόχου 3,5%», τον οποίο έχει αναλάβει να υλοποιήσει η χώρα μας για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Δυσαρεστημένος, όμως, φάνηκε και ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος στράφηκε κατά της Κριστίν Λαγκάρντ για την απόφασή της να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, λέγοντας πως «αυτή την ώρα χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και όχι εμπόδια».

ειδήσεις

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This