Τρίτη 15/6/2021

Στην Τουρκία το τρίτο γεωτρύπανο χωρίς «πανηγύρια» και με το πλήρωμα σε καραντίνα!

Στην Τουρκία έφτασε το τρίτο γεωτρύπανο που απέκτησε από τη Βρετανία. Έδεσε στο λιμάνι της Μερσίνας, αν και λόγω του κορωνοϊού αποφεύχθηκε η φιέστα. Μάλιστα το 35μελές πλήρωμά του τέθηκε σε καραντίνα, καθώς η Βρετανία είναι από τις λίγες χώρες που δεν τηρεί αυστηρά μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία.

Η Τουρκία, δεδομένου της απόκτησης του νέου γεωτρύπανου, αναμένεται να απειλήσει πάλι την Ελλάδα και την Κύπρο, αφού έχει ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσει τα ερευνητικά σκάφη της και τα γεωτρύπανα για να προωθήσει το… ενεργειακό της πρόγραμμα στη Μεσόγειο και στην περιοχή που έχει προσδιορίσει ως «τουρκική υφαλοκρηπίδα» με το παράνομο και άκυρο μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, στα κοινωνικά μέτρα δικτύωσης, το σκάφος «Κανουνί» έφτασε στο λιμάνι της Μερσίνας προερχόμενο από τη Βρετανία όπου έγινε η αγορά του μέσω δημοπρασίας. Το ταξίδι διήρκεσε 18 ημέρες. Λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό το 35μελές προσωπικό τέθηκε προληπτικά σε καραντίνα και θα παραμείνει στο σκάφος. Μετά τη λήξη της περιόδου καραντίνας θα αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του σκάφους, το οποίο έχει ικανότητα γεώτρησης σε βάθος 11.400 μέτρων, όπως πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Καμία εναέρια παραβίαση

Το όνομα που δόθηκε στο τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας είναι «Κανουνί», που σημαίνει «Νομοθέτης» και αναφέρεται στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Σημειώνεται πως τα άλλα δύο ονομάζονται «Γιαβούζ» και «Φατίχ». Και τα τρία τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα φέρουν ονόματα σουλτάνων της περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Δείτε επίσης: Έφτιαξε «παγίδα θανάτου» μπροστά από το σπίτι του για να τιμωρήσει τα… άτακτα παιδιά

Τις τελευταίες ημέρες πάντως η Τουρκία έχει περιορίσει σημαντικά την προκλητικότητά της στο Αιγαίο. Την Δευτέρα δεν πέταξε κανένα τουρκικό μαχητικό στο Αιγαίο παρά μόνο ένα CN-235, το οποίο σημείωσε μία παράβαση του FIR Αθηνών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, αφού η Άγκυρα έχει αποδείξει πως μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλιμακώσει την ένταση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ