Ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ για τα κέρδη δισεκατομμυρίων που θα αποφέρει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού!

Must Read

Ένας ιδιότυπος… Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους ισχυρούς του πλανήτη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με φόντο το «ιερό δισκοπότηρο» της εποχής, το εμβόλιο, δηλαδή, για τον νέο κορωνοϊό!

Οι επιστήμονες του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας CureVac AG, ήδη εργάζονται πυρετωδώς επάνω στην ανάπτυξη εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό – ένα εμβόλιο το οποίο, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα αποφέρει κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων στη χώρα που θα έχει τα δικαιώματα της παρασκευής και, κυρίως, της διάθεσής του στην παγκόσμια αγορά.

Μάλιστα, η κατάσταση έχει ήδη ξεφύγει από τη λογική του διπλωματικού «μπρα-ντε-φέρ» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ΗΠΑ και Ευρώπης (ήτοι Γερμανίας), Ευρώπης και Ρωσίας.

Η πανδημία που, μέχρι στιγμής, έχει σκοτώσει περισσότερους από 8.000 ανθρώπους, αποδεικνύεται μακράν πιο επικίνδυνη απ’ ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί. Κάτι που παραδέχθηκε και η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανακοίνωσε χρηματική βοήθεια στην CureVac AG για τη συνέχιση της έρευνας, ενώ, παράλληλα, επιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ για την απόπειρα των ΗΠΑ να μπουν «σφήνα» στη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, η Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. τους διαθέτει έως και 80.000.000 ευρώ και ελπίζω ότι με αυτή τη βοήθεια θα μπορέσουμε να έχουμε ένα εμβόλιο στην αγορά πριν από το φθινόπωρο. Αυτό θα μπορούσε να σώσει ζωές στην Ευρώπη και παρομοίως στον υπόλοιπο κόσμο», υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιχείρησαν να εξαγοράσουν τη γερμανική εταιρία, προκειμένου να έχουν μόνο αυτοί το εμβόλιο!

Απειλή για την πολιτική και κοινωνική συνοχή του δυτικού κόσμου

Η πραγματικότητα που έχει γίνει πλέον σαφής, είναι ότι ο Covid-19, εκτός από τη δημόσια υγεία, απειλεί ευθέως την πολιτική και κοινωνική συνοχή του δυτικού κόσμου, ενώ παράλληλα -και κυρίως- δημιουργεί ένα πεδίο δόξης λαμπρό σε οικονομικό επίπεδο, για όποιον καταφέρει να φτάσει πρώτος στον τερματισμό. Δηλαδή στην εύρεση του εμβολίου.

Λίγες ώρες προτού ανακοινωθεί πως οι ΗΠΑ ξεκινούν κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητα εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, και το Βερολίνο εξαπέλυσε τα βέλη του κατά της Ουάσινγκτον, κατηγορώντας την ότι προσπάθησε να ιδιοποιηθεί project παρασκευής παρόμοιου φαρμάκου, που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη σε γερμανικό εργαστήριο.

Στον απόηχο -και- της κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, με αφορμή τις διόλου τυχαίες δηλώσεις Τραμπ περί «κινεζικού ιού» που προκάλεσαν την κινεζική αντίδραση, καθώς η ευρύτερη διαμάχη, ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι σε εξέλιξη, τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυναν σκληρές προειδοποιήσεις προς τους Αμερικανούς. Προειδοποιήσεις για το ότι το εμβόλιο πρέπει και θα παρασκευαστεί στην Ευρώπη, ωστόσο, κάποιος θα μπορούσε να πει πως το μόνο ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η ανακάλυψη και όχι η εντοπιότητα ή ο τοπικός προσδιορισμός.

Το γεγονός ότι ο Γ’ ΠΠ κινδυνεύει να διεξαχθεί εξαιτίας ενός εμβολίου -το οποίο, παράλληλα, είναι και το μόνο όπλο του- δίνει μια σχετικά καθαρή εικόνα για το διακύβευμα, που για ακόμη μία φορά δεν είναι άλλο από το κέρδος. Ας μην παραγνωρίζουμε, άλλωστε, το ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο που θα κάνει κάθε άνθρωπος στον πλανήτη. Και κάθε χώρα θα προχωρήσει σε συμβάσεις με τη δημιουργό χώρα για την απόκτησή του.

Προσπάθεια για εξαγορά Γερμανών επιστημόνων

Σε αυτό ακριβώς το κλίμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ έσπευσε έξαλλος να διαμηνύσει προς την Ουάσινγκτον ότι «η Γερμανία δεν είναι προς πώληση», εννοώντας, φυσικά, το εργαστήριο που εδράζεται στη χώρα του. Κι ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, όμως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόπειρα του Ντόναλντ Τραμπ «να “βάλει χέρι” σε γερμανικό εργαστήριο, προσφέροντας ένα τεράστιο χρηματικό ποσό».

Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα «Die Welt», που δημοσίευσε φωτογραφία ενός γιατρού από το εργαστήριο CureVac που βρίσκεται στο Τίμπιγκεν, σε ένα πολιτικό συμβούλιο στην Ουάσινγκτον, με διακριτή λεζάντα την ερώτηση «Τι δουλειά έχει αυτός στις ΗΠΑ;». Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο τότε επικεφαλής της CureVac, Ντάνιελ Μενιτσέλα προσεκλήθη στις 2 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, για να συναντηθεί με τον Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Πενς και εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιριών, που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19.

Η εκτίμηση των δημοσιογράφων της «Welt», πάντως, ήταν πως ο Τραμπ προσπαθεί να «κλέψει» τους Γερμανούς επιστήμονες, προκειμένου να εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα του εμβολίου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πανδημία αποκάλυψε όχι μόνο τις αδυναμίες του παγκόσμιου συστήματος υγείας, αλλά και την υποκρισία που διέπει τις κινήσεις των ηγετών των λεγόμενων «μεγάλων δυνάμεων».

Την ώρα που δοκιμές για το πρώτο εμβόλιο γίνονται ήδη (εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ) στην Κίνα και την Αυστραλία και τουλάχιστον 15 χώρες έχουν ζητήσει να προμηθευτούν το κουβανικό πειραματικό αντιιικό φάρμακο ιντερφερόνη άλφα 2Β -που χρησιμοποιείται ήδη στην Κίνα κατά του κορωνοϊού-, γίνεται σαφές ότι, νυν υπέρ πάντων, είναι πάντα το χρήμα.

Διαβάστε επίσης: Οι «πληγές» του κορωνοϊού θα αφήσουν… οικονομικό σοκ για πολύ καιρό

Η εκκωφαντική «σιωπή» της Μόσχας και τα fake news

Κι ενώ οι λοιποί μεγάλοι παίκτες «σφάζονται» για την απόκτηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του εμβολίου που, ίσως βάλει φρένο στη φονικότητα του νέου κορωνοϊού, τουλάχιστον εκκωφαντική είναι η «σιωπή» της Μόσχας, αλλά και η παντελής απουσία της από το μέτωπο των επιστημονικών εξελίξεων. Ο μόνος «πόλεμος» στον οποίο έχει εμπλακεί προσώρας η Ρωσία, είναι αυτός των ψευδών ειδήσεων, κάτι που έγινε σαφές από τη βιασύνη του Κρεμλίνου να απαντήσει, διαψεύδοντας τις κατηγορίες της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης ότι διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό.

Μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφου της Ε.Ε., με το οποίο γίνεται εμφανές ότι η Ένωση ψάχνει… ρωσικό δάκτυλο ακόμα και στην πανδημία, το Κρεμλίνο αρνήθηκε παντοιοτρόπως τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν, σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα καθοδηγεί μια εκστρατεία παραπληροφόρησης διαμέσου των ρωσικών μέσων ενημέρωσης με στόχο να… επιδεινωθούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στη Δύση!

Στο έγγραφο της Ε.Ε. υποστηρίζεται ότι διεξάγεται μια σημαντική εκστρατεία παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στο να επιδεινώσει την κρίση της δημόσιας υγείας στις δυτικές χώρες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και στερούνται κοινής λογικής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This