ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣΗ Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει 15 εκατ. ευρώ στον στρατό των Σκοπίων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει 15 εκατ. ευρώ στον στρατό των Σκοπίων

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μέσου για την Ειρήνη

Oικονομική βοήθεια στα Σκόπια, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε την Παρασκευή το Συμβούλιο της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μέσου για την Ειρήνη (EPF), για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων και δυνατοτήτων του στρατού της βαλκανικής χώρας.

Η χρηματοδότηση αυτή προστίθεται στην στήριξη που έχει παρασχεθεί στα διμερή πακέτα του 2023 και του 2024 ανεβάζοντας το ποσόν στα 38 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα. Το νέο μέτρο βοήθειας θα ενισχύσει επίσης τις δυνατότητες των Σκοπίων να συμβάλουν στις επιχειρήσεις και αποστολές της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ένωσης και σε διεθνείς συνασπισμούς.

Ειδικότερα, το ΕPF θα παρέχει στον σκοπιανό στρατό εξοπλισμό που σχετίζεται με τις πληροφορίες, την επιτήρηση και την αναγνώριση, καθώς και τον ηλεκτρονικό πόλεμο. Θα προσφέρει επιπλέον συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης μάχης.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα, Κάγια Κάλας, δήλωσε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η υποστήριξή μας θα βοηθήσει την “Βόρεια Μακεδονία” να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, η οποία δεν είναι σημαντική μόνο για τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και για την ΕΕ. Εκτός από το σύνολο των 38 εκατομμυρίων ευρώ που έχει παράσχει η ΕΕ για την πρόληψη συγκρούσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας, η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως την πορεία της προς την ένταξη και προσβλέπω στην πρώτη μου επίσκεψη τον επόμενο μήνα για να συζητήσουμε περαιτέρω την κοινή μας ατζέντα».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak

Διαβάστε επίσης