Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Αναπάντεχο: Χαμηλότερα του αναμενόμενου τα ποσοστά καπνιστών που νόσησαν από Covid-19 στην Κίνα!

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Αλλάζει τη γενικότερη αντίληψη γύρω από τη σχέση καπνίσματος και Covid-19 η μελέτη του Κωνσταντίνου Φαρσαλινού, καρδιολόγου και ερευνητή στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, σύμφωνα με την οποία καπνιστές ήταν μόνο ένα μικρό ποσοστό όσων νόσησαν στην Κίνα!

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της μελέτης, από το σύνολο των 1.546 νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19 σε νοσοκομεία της Κίνας μόλις το 10,2% κάπνιζε. Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλη έκπληξη, καθώς τα ποσοστά καπνιστών είναι ιδιαίτερα υψηλά στη συγκεκριμένη χώρα και, σύμφωνα με τους ερευνητές, το αναμενόμενο ποσοστό των ασθενών που κάπνιζαν θα έπρεπε να είναι 31,3%.

Στη μελέτη, που έχει ήδη κατατεθεί προς δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό, συμμετείχαν ακόμα η καθηγήτρια Αναστασία Μπαρμπούνη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ο Raymond Niaura από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

«Υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος στη νόσο Covid-19. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και αναφορές στα μέσα ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προσβολής από τον SARS-CoV-2», υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, οι ερευνητές στο περιεχόμενο της μελέτης.

Και συνεχίζουν, λέγοντας ότι «ο επιπολασμός (= συχνότητα στον γενικό πληθυσμό) καπνίσματος μεταξύ των νοσηλευόμενων περιπτώσεων Covid-19 στην Κίνα ήταν ασυνήθιστα χαμηλός, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ο πραγματικός επιπολασμός καπνίσματος σε νοσηλευόμενους με Covid-19 ήταν περίπου το ένα τρίτο του αναμενόμενου επιπολασμού».

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ