Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου μέσω του Συμβουλίου Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (CDSN) για τον σεπαρατισμό και τη διείσδυση που πραγματοποιήθηκε στο Ελιζέ το βράδυ της Τετάρτης, ο Εμανουέλ Μακρόν συντάχθηκε με τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταγιό, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει δώσει έμφαση στο θέμα αυτό.
- Παρίσι, Μαρία Δεναξά – εφημερίδα δημοκρατία
Το συγκεκριμένο σχήμα συνεδρίασης, που συνήθως προορίζεται για θέματα τρομοκρατίας και διεθνών συγκρούσεων, δείχνει τη σημασία που αποδίδει η γαλλική προεδρία στην ισλαμιστική απειλή. «Αφενός, επειδή πρόκειται για ένα θέμα που ενδέχεται να πλήξει τα θεσμικά όργανα της γαλλικής δημοκρατίας και, ως εκ τούτου, την εθνική ασφάλεια, και αφετέρου, επειδή η Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως είναι γνωστό, είναι ένα διεθνές κίνημα» εξηγούν πρεδρικοί σύμβουλοι.
Στη βάση της κλιμακούμενης ανησυχίας για τη δράση των Αδελφών Μουσουλμάνων στη Γαλλία βρίσκεται η απόρρητη έκθεση με τίτλο «Ο πολιτικός ισλαμισμός και το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων», η οποία είχε παραγγελθεί πριν από έναν χρόνο από την κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ. Συντάχθηκε από τον διπλωμάτη Φρανσουά Γκουγιέτ και τον περιφερειάρχη Πασκάλ Κουρτάντ με τη συνδρομή των υπηρεσιών πληροφοριών.
Η έκθεση, διαθέσιμη εδώ και εβδομάδες στην κυβέρνηση, αποχαρακτηρίστηκε την Τετάρτη για να αρχίσει δημόσια συζήτηση και διέρρευσε εν μέρει στον Τύπο ήδη από την Τρίτη.
Στην έκθεση επισημαίνονται ο ρόλος των θρησκευτικών σχολείων και των influencers στα κοινωνικά δίκτυα (που χαρακτηρίζονται «κήρυκες 2.0») καθώς και η ξένη χρηματοδότηση, κυρίως από το Κατάρ. Επισημαίνεται επίσης και η κλιμάκωση των «αντισιωνιστικών δραστηριοτήτων» μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023, με τη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης να λειτουργεί ως καταλύτης του αντισιωνισμού, που παραδοσιακά εκφράζει η αδελφότητα και μετασχηματίζεται σε αντισημιτισμό, στο πλαίσιο του ισλαμιστικού κινήματος που γεννήθηκε στην Αίγυπτο.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου η έκθεση προτείνει:
· Ανάπτυξη της ισλαμολογίας στη Γαλλία.
· Αντιμετώπιση του αισθήματος αποκλεισμού των μουσουλμάνων στη χώρα.
· Διδασκαλία της αραβικής γλώσσας στα σχολεία.
· Αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους για την άμβλυνση ορισμένων εντάσεων.
Ηδη από τις 24 Απριλίου ο υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταγιό είχε ανακοινώσει ότι θα δημοσιοποιήσει την καταδικαστική αυτή έκθεση, μιλώντας για έναν επιθετικό πολιτικό ισλαμισμό που «βλέπει» σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εξαπλώνεται αθόρυβα και προσπαθεί να διεισδύσει στην κοινωνία μέσω αθλητικών, πολιτιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, ακόμα και στο εσωτερικό ορισμένων δημοτικών Αρχών, ενώ οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο στόχος είναι να μετατραπεί αύριο η γαλλική κοινωνία σε μια κοινωνία υπό σαρία, με το δόγμα ότι ο ισλαμικός νόμος είναι υπεράνω όλων των δημοκρατικών νόμων. Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόσφατο έγγραφο που να αποδεικνύει πρόθεση εγκαθίδρυσης ισλαμικού κράτους στη Γαλλία ή εφαρμογής της σαρίας.
Το Ελιζέ συγκάλεσε τους εκπροσώπους του Τύπου την Τρίτη για να παρουσιάσει τον απολογισμό του κατά του σεπαρατισμού και των πολιτικών που εφαρμόζει η γαλλική κυβέρνηση για την προστασία των Γάλλων από το 2017. Το Προεδρικό Μέγαρο επισημαίνει το κλείσιμο 741 εγκαταστάσεων (χώροι λατρείας, καταστήματα, αθλητικές, πολιτιστικές, συλλογικές ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις), μετά την εφαρμογή του νόμου για την καταπολέμηση του σεπαρατισμού, έννοια που πρέπει να διακρίνεται σαφώς από εκείνη της διείσδυσης όπως διευκρινίζουν από το περιβάλλον του Μακρόν.
Την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από την κυβέρνηση να διατυπώσει νέες προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των γεγονότων που επισημαίνονται στην έκθεση.
Οι προτάσεις που εξετάστηκαν την Τετάρτη κρίθηκαν ανεπαρκείς και οι νεότερες αναμένεται να συζητηθούν σε επόμενο συμβούλιο άμυνας στις αρχές Ιουνίου.
Εντονες αντιδράσεις στην πρόταση απαγόρευσης της μαντίλας
Την Τρίτη το βράδυ ο Γκαμπριέλ Ατάλ, πρωθυπουργός την εποχή που ανατέθηκε η σύνταξη της απόρρητης έκθεσης και νυν πρόεδρος του κόμματος του Μακρόν, ξεχώρισε προτείνοντας την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στους δημόσιους χώρους για κορίτσια κάτω των 15 ετών. Η πρόταση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
«Αυτό είναι τελείως ηλίθιο, θα απαγορεύσει και τις παντόφλες (babouches); Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα […] Πρέπει να ενωθούν οι μουσουλμανικές κοινότητες, να γίνει συμφωνία για την οργάνωσή τους, […] να ελεγχθούν οι χρηματοδοτήσεις […] και όχι να γίνεται εκμετάλλευση του θέματος για πολιτικά παιχνίδια» σχολίασε στο ραδιόφωνο η γερουσιαστής Ναταλί Γκουλέ.
«Ο καιροσκοπισμός του Γκαμπριέλ Ατάλ εξυπηρετεί τους ισλαμιστές, οι οποίοι θέλουν να χωρίσουν τους μουσουλμάνους από τη δημοκρατία. Η έκθεση αναφέρει πως υπάρχει αίσθημα κρατικής ισλαμοφοβίας και ότι η μουσουλμανική θρησκεία δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα, αλλά με ξεχωριστούς νόμους» δήλωσε ο βουλευτής της ριζοσπαστικής Αριστεράς Φρανσουά Ραφέν.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης της ανυπότακτης Γαλλίας, έγραψε στο X: «Αυτή τη φορά η ισλαμοφοβία ξεπερνά ένα όριο. Ενα συμβούλιο άμυνας γύρω από τον πρόεδρο επικυρώνει τις παρανοϊκές θέσεις του Ρεταγιό και της Λεπέν. Αρκετά! Θα καταστρέψετε τη χώρα μας. Τέτοιες μεθόδοι έχουν ήδη εφαρμοστεί στο παρελθόν, αρχικά εναντίον των προτεσταντών και των Εβραίων. Αυτό οδηγεί κατευθείαν σε τρομερές διώξεις εναντίον ανθρώπων».