Σε μια εκλογική διαδικασία που σηματοδοτήθηκε από χαμηλή προσέλευση, μαζικές συλλήψεις και το σχεδόν καθολικό μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης, το κυβερνών Ενοποιημένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του προέδρου Νικολάς Μαδούρο κατέγραψε σαρωτική νίκη στις χθεσινές βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE), το PSUV κατέκτησε 23 από τις 24 θέσεις κυβερνητών σε ολόκληρη τη χώρα. Η μόνη εξαίρεση ήταν η πολιτεία Κοχέδες, την οποία κέρδισε υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Σε εθνικό επίπεδο, ο συνασπισμός του Μαδούρο εξασφάλισε το 82,68% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, με τα πλήρη αποτελέσματα ανά περιφέρεια να αναμένονται.
Ωστόσο, η εικόνα της «μεγάλης νίκης» συνοδεύτηκε από έντονη αποχή. Ενώ το CNE ανακοίνωσε συμμετοχή λίγο πάνω από το 42%, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου από το Καράκας και την επαρχία παρατήρησαν σχεδόν άδεια εκλογικά τμήματα. Μάλιστα, δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ινστιτούτου Delphos εκτιμούσε τη συμμετοχή πριν την κάλπη κοντά στο 16% των 21 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Η ημέρα των εκλογών πραγματοποιήθηκε με φόντο την ένταση. Πάνω από 400.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα, ενώ 70 πρόσωπα συνελήφθησαν πριν την ψηφοφορία, ανάμεσά τους και ο Χουάν Πάμπλο Γκουανίπα, στενός συνεργάτης της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο. Ο Γκουανίπα κατηγορήθηκε ότι ανήκει σε «τρομοκρατικό δίκτυο» με στόχο να «σαμποτάρει» τις εκλογές.
Παρά την ένταση, ο Νικολάς Μαδούρο πανηγύρισε το αποτέλεσμα μπροστά στους υποστηρικτές του. «Η νίκη αυτή είναι η νίκη της ειρήνης και της σταθερότητας όλης της Βενεζουέλας», δήλωσε, προσθέτοντας: «Σήμερα, η Μπολιβαριανή Δημοκρατία κατέδειξε ότι είναι πιο επίκαιρη και πιο ισχυρή παρά ποτέ. Σήμερα καταδείξαμε τη δύναμη του τσαβισμού».
Ο γιος του προέδρου, Νικολάς Μαδούρο Γκέρα, ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στο Καράκας και εκλέχθηκε βουλευτής. «Είναι μια σημαντική διαδικασία συμμετοχής των πολιτών», δήλωσε ένας από τους υποστηρικτές του, ο 32χρονος πανεπιστημιακός Σαμάντι Ρομέρο.
Η αντιπολίτευση
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ωστόσο, ο τόνος ήταν εντελώς διαφορετικός. Πολλοί πολίτες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. «Δεν θα ψηφίσω επειδή ψήφισα στις 28 Ιουλίου και έκλεψαν τις εκλογές. Είναι αληθινά μια φάρσα», ανέφερε χαρακτηριστικά η 78χρονη Καντελαρία Ρόχας Σιέρα από το Σαν Κριστόμπαλ, κατευθυνόμενη στην εκκλησία «για να προσευχηθώ για τη Βενεζουέλα».
Ο Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, ο οποίος από την εξορία του υποστηρίζει ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου, έγραψε σε ανάρτησή του: «Αυτό που είδε σήμερα ο κόσμος, είναι (…) μια σιωπηλή, αλλά τρανταχτή δήλωση πως η επιθυμία για αλλαγή, για αξιοπρέπεια και για μέλλον παραμένει άθικτη».
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, σε βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε πως η αντιπολίτευση «ξεσκέπασε αυτή τη μεγάλη φάρσα» και κάλεσε ξανά τον στρατό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων: «Η χώρα απαιτεί (από τους στρατιωτικούς) να εκτελέσουν το συνταγματικό καθήκον τους και να είναι εγγυητές της λαϊκής κυριαρχίας, είναι η στιγμή για να δράσουν».
Αντιθέτως, ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Ενρίκε Καπρίλες υπερασπίστηκε την επιλογή του να συμμετάσχει στην ψηφοφορία: «Τι είναι καλύτερο; Να έχεις φωνή και να μάχεσαι στους κόλπους της Εθνικής Συνέλευσης ή, όπως κάναμε σε άλλες ευκαιρίες, να αποσυρθείς από την εκλογική διαδικασία και να αφήσεις ολόκληρη τη Συνέλευση στην κυβέρνηση;»
Παράλληλα, η κυβέρνηση του Μαδούρο προχώρησε και σε γεωπολιτικό άνοιγμα, καθώς αναθεώρησε τον εκλογικό χάρτη, ώστε να περιλαμβάνει την διαφιλονικούμενη περιοχή του Εσεκίμπο, μια πετρελαιοφόρα περιοχή που διεκδικεί από τη Γουιάνα. Ο ναύαρχος Νιλ Βιγιαμισάρ εξελέγη κυβερνήτης για την περιφέρεια, παρότι δεν στήθηκαν κάλπες εντός της ίδιας της περιοχής, αλλά μόνο σε συνοριακή μικροπεριφέρεια 21.000 ψηφοφόρων.
Ο πρόεδρος της Γουιάνας, Ιρφάαν Αλί, είχε χαρακτηρίσει την ενέργεια αυτή «απειλή». Από την πλευρά του, ο Μαδούρο δήλωσε αμετακίνητος στη θέση του, υπογραμμίζοντας:
«Ο Ιρφάαν Αλί, πρόεδρος της Γουιάνας (…), αργά ή γρήγορα θα πρέπει να κάτσει μαζί μου για να συζητήσει και να δεχθεί τη βενεζουελανή κυριαρχία», υποσχόμενος επίσης να «ανακτήσει» το Εσεκίμπο.
Παρά τη νίκη, η διαδικασία δεν φαίνεται να λύνει την πολιτική κρίση της χώρας, η οποία επιμένει στο παρασκήνιο, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί διακριτικά και την κοινωνία της Βενεζουέλας βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε κυβερνητικούς θριαμβολογούντες και αντιπολιτευόμενους που κάνουν λόγο για δημοκρατικό προσωπείο μιας αυταρχικής εξουσίας.
Μαδουροι για παντα. Η αλητεια των αμερικανων δεν πρεπει να περασει. Η εποχη που οι αμερικανοι με αλητειες και χρημα επεβαλλαν χουντες στην Λατ. Αμερικη περασε ανεπιστρεπτι. Ας λουφαξει τωρα και να προσπαθησει να κρατησει ψηλα την χαμενη της ισχυ και αξιοπρεπεια.