Ένα επεισόδιο που συνδυάζει τουριστικό κιτς, έλλειψη σεβασμού και πολιτιστική ντροπή εκτυλίχθηκε στην Κέρκυρα, όταν ομάδα Βρετανίδων pole dancers αποφάσισε να κάνει ημίγυμνη φωτογράφιση μπροστά από το Παλάτι των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου – ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της Παλιάς Πόλης και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα, όταν περαστικοί και τουρίστες παρακολούθησαν τις χορεύτριες να εκτελούν εντυπωσιακές φιγούρες πάνω σε στύλο γυμναστικής φορώντας αποκαλυπτικά εσώρουχα. Το σχετικό βίντεο έγινε αμέσως viral, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων στα social media και την τοπική κοινωνία. Σε μία σκηνή, ακούγεται Βρετανίδα να επευφημεί την performance φωνάζοντας: «Yes, Shelly, nice!».
Η αντίδραση των αρχών ήταν άμεση. Οι πέντε γυναίκες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, κατηγορούμενες για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας και προσβολή της δημόσιας αισθητικής. Η Διεύθυνση του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης –το οποίο στεγάζεται στο ίδιο κτίριο– καθώς και ο Δήμος Κέρκυρας, υπέβαλαν μηνύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χορεύτριες βρίσκονταν στο νησί στο πλαίσιο οργανωμένων «διακοπών pole dancing» από βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία, που περιλαμβάνουν μαθήματα και επαγγελματικές φωτογραφίσεις.
Η τοπική κοινωνία αντέδρασε έντονα. Πολλοί κάτοικοι κατήγγειλαν την πράξη ως ντροπιαστική και ασεβή. «Τα παλάτια της Κέρκυρας φιλοξενούσαν βασιλείς. Τώρα φιλοξενούν pole dancing», έγραψε δηκτικά χρήστης του Facebook. «Θα τολμούσαν να κάνουν το ίδιο έξω από το Μπάκιγχαμ;», σχολίασε άλλος.
Το Παλάτι των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου αποτελεί εμβληματικό δείγμα της βρετανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στο Ιόνιο, χτισμένο μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους και λειτουργώντας επί χρόνια ως έδρα του Άγγλου Ύπατου Αρμοστή. Η φωτογράφιση μπροστά στο μνημείο χωρίς άδεια φέρνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τα όρια του μαζικού τουρισμού και την ανάγκη για ουσιαστική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ το βίντεο εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις – όχι μόνο για την αισθητική του, αλλά και για το τι τελικά σημαίνει «σεβασμός στον τόπο που επισκέπτεσαι».