Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε μία φάση παρατεταμένης φθοράς, με τη Ρωσία να διατηρεί τη στρατηγική πρωτοβουλία. Οι τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση, με σημαντικές εξελίξεις τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο πολιτικό πεδίο.
Τη νύχτα της 23ης προς 24η Μαΐου, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μία από τις μεγαλύτερες συνδυασμένες επιθέσεις με drones και πυραύλους από την αρχή του πολέμου. Ενώ ο αριθμός των πυραύλων ήταν μικρότερος σε σύγκριση με προηγούμενες επιθέσεις αυτού του τύπου, η ένταση και η γεωγραφική έκταση της επίθεσης δείχνουν την εξέλιξη της ρωσικής στρατηγικής: λιγότερη εξάρτηση από μεγάλους πυραύλους και μεγαλύτερη χρήση drones, πολλά από τα οποία φέρεται να φέρουν τεχνητή νοημοσύνη και δυνατότητα αυτόνομης στοχοποίησης.
Η επίθεση στόχευσε ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές, ενεργειακές εγκαταστάσεις και σημεία συγκέντρωσης δυνάμεων, με στόχο να εξαντλήσει τους ουκρανικούς πόρους και να φθείρει τις αντιαεροπορικές άμυνες του Κιέβου.
Στο ανατολικό μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επέκταση ενός επικίνδυνου προεξέχοντος (salient) νοτιοδυτικά της Κοστιάντινιβκα. Οι ρωσικές θέσεις έχουν ενισχυθεί αρκετά ώστε να επιτρέψουν την έναρξη επιθετικών επιχειρήσεων προς την πόλη από τον νότο ή να υποστηρίξουν κινήσεις περικύκλωσης προς το Ποκρόβσκ και το Μιρνοχράντ από τα βορειοανατολικά. Αν και ακόμα δεν έχουν προσεγγίσει αυτά τα αστικά κέντρα σε κρίσιμο βαθμό, η προετοιμασία είναι σαφής.
Επιπλέον, έχουν σημειωθεί πρόσφατες ρωσικές προωθήσεις κοντά στο Λίμαν, το Τόρετσκ και τη Νοβοπαβλίβκα. Οι εξελίξεις αυτές, αν και περιορισμένης εδαφικής έκτασης, αποδεικνύουν συνεχή πίεση σε πολλαπλά σημεία της γραμμής επαφής.
Στις 24 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε δεύτερος γύρος ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής 1.000 με 1.000 που επετεύχθη σε πρόσφατες διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ένα από τα λίγα παραδείγματα άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, παρότι παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο κατά πόσο μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη αποσυμφόρηση.
Μετά το πέρας της ανταλλαγής, ρωσικοί κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι επίκειται η κατάθεση προσχεδίου ρωσικών όρων ειρήνης. Ωστόσο, αυτοί οι όροι, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να αγγίζουν το επίπεδο της πλήρους παράδοσης της Ουκρανίας — θέση που είναι σαφώς απαράδεκτη για το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του.
Η Ρωσία, παρά τις κυρώσεις, διατηρεί έναν σταθερό ρυθμό παραγωγής όπλων, αξιοποιώντας συνεργασίες με χώρες όπως η Κίνα, η Λευκορωσία και η Βόρεια Κορέα. Το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα προσαρμόζεται, επενδύοντας σε drones, ηλεκτρονικό πόλεμο και μονάδες μικρής κινητικότητας με ευέλικτη τακτική.
Αντιθέτως, η Ουκρανία αντιμετωπίζει ελλείψεις σε προσωπικό και αμυντικό υλικό, καθώς και καθυστερήσεις στην αποστολή δυτικής βοήθειας. Παρότι συνεχίζει επιθέσεις βαθιά στο ρωσικό έδαφος — με drones που πλήττουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις — η επίδρασή τους δεν φαίνεται να είναι ανασχετική στη συνολική επιχειρησιακή ικανότητα της Μόσχας.
Δείτε Επίσης: