To Ισραήλ έχει ρίξει στη μάχη κατά του κορωνοϊού ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του, τους πράκτορες της Μοσάντ. Σε μια πρωτοφανή κίνηση για την ιστορία του Ινστιτούτου Πληροφοριών και Ειδικών Αποστολών, όπως είναι η επίσημη ονομασία της πανίσχυρης οργάνωσης, η ηγεσία της κινεί τα νήματα για να εξασφαλίσει η χώρα ιατρικό εξοπλισμό και την τεχνολογία που απαιτείται για να θωρακιστεί απέναντι στην πανδημία.
Ειδικά σε πρώτο χρόνο, όταν οι κυβερνήσεις κονταροχτυπιούνταν για να εξασφαλίσουν μάσκες και αναπνευστήρες, προβαίνοντας ακόμα και σε σαμποτάζ των παραγγελιών άλλων χωρών, η Μοσάντ έπαιξε κομβικό ρόλο, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ των «New York Times». Στις αρχές Φεβρουαρίου, η ηγεσία του ιατρικού κέντρου Sheba, του μεγαλύτερου νοσοκομείου στο Ισραήλ, διαπίστωσε ότι είχε ανάγκη από περισσότερους αναπνευστήρες και άλλον εξοπλισμό.
Τότε, ο καθηγητής Γιτσάκ Κρέις, διευθυντής του νοσοκομείου, συναντήθηκε με τον αρχηγό της Μοσάντ, Γιόσι Κόεν, σ’ ένα ανεπίσημο κάλεσμα κοινού φίλου τους. Ήδη ο Κόεν είχε καταρτίσει σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο η Μοσάντ θα μπορούσε να βοηθήσει το σύστημα Υγείας της χώρας και ο Κρέις τού επισήμανε τις πιο επείγουσες ανάγκες.
Πήραν υλικό από άλλη χώρα
Η οργάνωση ενεργοποίησε το δίκτυο που έχει παγκοσμίως για να βρει τα απαραίτητα και στις αρχές Μαρτίου ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου είχε ήδη στηθεί για να κάνει τη διανομή του ιατρικού εξοπλισμού στη χώρα, με έδρα το νοσοκομείο Sheba και τον Κοέν επικεφαλής μιας ομάδας που απαρτιζόταν από ανθρώπους της Μοσάντ, του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ αλλά και της άκρως απόρρητης Unit 81, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη προηγμένου εξοπλισμού κατασκοπίας.
«Μόνο στο Ισραήλ ένα νοσοκομείο θα μπορούσε να έχει ζητήσει τη βοήθεια της Μοσάντ. Μπορείτε να φανταστείτε το νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη να ζητάει τη βοήθεια της CIA;» σχολίασε ο Κρέις, ο οποίος αρνήθηκε ωστόσο να διευκρινίσει με ποιον τρόπο βοήθησε η οργάνωση στην εξασφάλιση του απαραίτητου υλικού.
Αξιωματούχος, πάντως, σε τηλεοπτική συνέντευξή του παραδέχτηκε ότι παρελήφθη τουλάχιστον σε μία περίπτωση υλικό που είχε παραγγείλει άλλη χώρα, ενώ υπάρχει και η πληροφορία ότι πολλά απαραίτητα ελήφθησαν από γειτονικές αραβικές χώρες με τις οποίες το Ισραήλ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις. Εξάλλου, όπως σχολιάζει ο δρ Κρέις, «κομμάτι της νοοτροπίας τους είναι να εκτελούν την αποστολή τους με κάθε κόστος».