Εδώ και 20 χρόνια περίμεναν την πανδημία ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, όπως αποκαλύπτει Βρετανός επιδημιολόγος.
Ο δρ Ολιβιέρ Ρεστίφ, ο οποίος χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα για να μελετήσει πώς οι μολυσματικές νόσοι εξαπλώνονται μεταξύ των ειδών, εξηγεί ότι όχι μόνο οι ερευνητές δεν έπεσαν από τα σύννεφα με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά είχαν ενημερώσει για τις πιθανότητες ενός τέτοιου συμβάντος τις κυβερνήσεις εδώ και χρόνια.
«Περιμέναμε μια πανδημία σαν αυτή εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Μάθαμε πολλά από τις πρόσφατες επιδημίες του SARS, του Έμπολα και της γρίπης των χοίρων και είχαν εκπονηθεί σχέδια έκτακτης ανάγκης από τους καλύτερους του είδους.
Η μελέτη μας γνωστοποιήθηκε στις κυβερνήσεις και στο ευρύ κοινό, μέσα από το εξαιρετικό βιβλίο του Ντέιβιντ Κουάμεν “Spillover” και τη χολιγουντιανή ταινία “Contagion”. Γιατί, όμως, αυτή η γνώση δεν μεταφράστηκε σε καλύτερη ετοιμότητα;» αναρωτιέται ο Ρεστίφ, η έρευνα του οποίου εστιάζει συγκεκριμένα σε ιούς νυχτερίδων που μπορούν να μεταδοθούν σε ανθρώπους και οικόσιτα ζώα.
Όπως επισημαίνει, η πανδημία του κορωνοϊού υπογραμμίζει τη σημασία της έρευνας στους ζωονοσογόνους ιούς της άγριας ζωής, αλλά και τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα σε επιστήμονες δημόσιας υγείας και στους υπευθύνους χάραξης της πολιτικής των κρατών.