Παρασκευή 25/6/2021

Ογδόντα χώρες απαγορεύουν τις εξαγωγές ειδών προστασίας και υπονομεύουν την προσπάθεια μπλοκαρίσματος του ιού

Συνολικά 80 χώρες και τελωνειακά εδάφη σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν απαγορεύσει ή επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές χειρουργικών μασκών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Μάλιστα, στη σχετική λίστα των απαγορεύσεων και των περιορισμών συγκαταλέγονται, εκτός από τις μάσκες και τα γάντια μιας χρήσης, οι προστατευτικές στολές και άλλα μέσα ατομικής προστασίας και εξοπλισμού.

Όπως προειδοποίησε ο ΠΟΕ, η έλλειψη διαφάνειας για τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς και η έλλειψη διεθνούς συνεργασίας -ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή- υπονομεύουν τις προσπάθειες να επιβραδυνθεί η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού, που έχει μολύνει τουλάχιστον 2.600.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 185.000 από αυτούς.

«Αν και η θέσπιση μέτρων περιορισμού των εξαγωγών είναι κατανοητή, η έλλειψη διεθνούς συνεργασίας στο πεδίο αυτό υπάρχει κίνδυνος να κόψει την πρόσβαση χωρών που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σε ιατρικά προϊόντα που χρειάζονται απελπιστικά και να πυροδοτήσει σοκ προσφοράς», σημείωσε χαρακτηριστικά στην έκθεσή του ο ΠΟΕ.

Γενικά, η επιβολή απαγορεύσεων ή περιορισμών στις εξαγωγές απαγορεύεται από τον ΠΟΕ. Προβλέπονται όμως εξαιρέσεις, περιπτώσεις όπου επιτρέπεται η λήψη προσωρινών μέτρων, για να «προληφθούν ή να καλυφθούν κρίσιμες ελλείψεις τροφίμων ή άλλων προϊόντων που είναι απαραίτητα στο εξαγωγικό συμβαλλόμενο μέρος».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ