Σε συνέντευξη στους New York Times ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε ότι «δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο», σχολιάζοντας ουσιαστικά τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο.
Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η εξουσία του ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων περιορίζεται μόνο από τη «δική του ηθική», παραμερίζοντας το Διεθνές Δίκαιο και άλλους περιορισμούς στη δυνατότητά του να χρησιμοποιεί τη στρατιωτική δύναμη για να επιτεθεί, να εισβάλει ή να εξαναγκάσει χώρες σε όλο τον κόσμο.
Στην εκτενή συνέντευξή του στην The New York Times, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν όρια στις παγκόσμιες εξουσίες του, ο Τραμπ απάντησε: «Ναι, υπάρχει ένα πράγμα. Η δική μου ηθική. Το δικό μου μυαλό. Είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει».

Και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζομαι το διεθνές δίκαιο. Δεν θέλω να βλάψω τους ανθρώπους». Σε ερωτήσεις αν η κυβέρνησή του έπρεπε να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, απάντησε ένα «Ναι». Όμως κατέστησε σαφές ότι θα ήταν ο διαιτητής όταν τέτοιοι περιορισμοί θα ίσχυαν για τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Εξαρτάται από το πώς ορίζεις το διεθνές δίκαιο», είπε.
President Donald Trump, in an interview with The New York Times, said the U.S. could be in control of Venezuela for years. https://t.co/vyrrZZr0ws
— KARK 4 News (@KARK4News) January 8, 2026
Ο Τραμπ στους New York Times για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του
Ο Τραμπ τόνισε ότι χρησιμοποιεί τη φήμη του ως απρόβλεπτου ηγέτη και τη βούλησή του να καταφεύγει γρήγορα στη στρατιωτική δράση, συχνά με στόχο να πιέσει άλλα κράτη.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, δέχθηκε τηλεφωνική κλήση από τον πρόεδρο της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος ήταν εμφανώς ανήσυχος μετά από επανειλημμένες απειλές ότι ο Τραμπ εξέταζε το ενδεχόμενο επίθεσης στη χώρα του παρόμοιας με εκείνη στη Βενεζουέλα.

Στη συνέντευξη ο Τραμπ αναφέρθηκε στην επιτυχία της επίθεσης του εναντίον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν — κρατάει ένα μοντέλο των βομβαρδιστικών B-2 που χρησιμοποιήθηκαν στην αποστολή στο γραφείο του — την ταχύτητα με την οποία «αποκεφάλισε» την κυβέρνηση της Βενεζουέλας το περασμένο Σαββατοκύριακο και τα σχέδιά του για τη Γροιλανδία.
Όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η μεγαλύτερη προτεραιότητά του, η απόκτηση της Γροιλανδίας ή η διατήρηση του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ δεν απάντησε άμεσα, αλλά ανέφερε ότι «μπορεί να είναι μια επιλογή».
Ανέφερε μάλιστα ότι η διατλαντική συμμαχία ήταν ουσιαστικά άχρηστη χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Απέρριψε την ιδέα ότι ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ή ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν παρόμοια λογική εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Και κατέστησε σαφές ότι, κατά τη γνώμη του, η δύναμη των ΗΠΑ είναι ο καθοριστικός παράγοντας και ότι οι προηγούμενοι πρόεδροι ήταν υπερβολικά προσεκτικοί στο να την αξιοποιήσουν για πολιτική υπεροχή ή εθνικό όφελος.
Δείτε ακόμα:
- Ο Τραμπ «αγοράζει» τη Γροιλανδία: Προσφορά-μαμούθ 100.000 δολαρίων ανά κάτοικο
- «Φρένο» της Γερουσίας στον Τραμπ για τη Βενεζουέλα – Απόφαση σταθμός


Οταν πηρε την θεσει του Προεδρου των ΗΠΑ , και με τον πολεμο της Οουκρανιας , που ηθελε και το βραβειο Νομπελ ειρηνης ,νομιζα αυτος ειναι ενας Προεδρος ειρηνης .Δυστυχος οτι ειναι χρυσο ,δεν λαμπει . Ετσι ειναι οι Πολιτικη , ο πιο ψευτης κερδιζει .