«Όλα τα λεφτά» στο εμβόλιο-ελπίδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Must Read

Με το θέμα του εμβολίου κατά του Covid-19 να εξελίσσεται σε μέγιστο διακύβευμα για όλες τις χώρες, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca ανακοίνωσαν συμφωνία συνεργασίας για την παγκόσμια ανάπτυξη, την παρασκευή και τη διανομή σε μεγάλη κλίμακα του εμβολίου πάνω στο οποίο εργάζονται.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο αναμένεται να ολοκληρωθούν και να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τη φόρμουλα εμβολίου που άρχισε να δοκιμάζει σε ανθρώπους την προηγούμενη εβδομάδα το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η επιστημονική ομάδα του οποίου εκτιμά ότι τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών της μπορούν να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουνίου.

Το Ινστιτούτο Jenner του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που πραγματοποιεί την έρευνα, έχει ήδη προβεί σε δοκιμαστικούς εμβολιασμούς σε εκατοντάδες εθελοντές, σε μια έρευνα που έχει χρηματοδοτηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση με 20.000.000 λίρες.

Εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών αποδειχθούν αποτελεσματικά, τότε θα δρομολογηθούν άμεσα η παρασκευή του σε μεγάλη κλίμακα και η διανομή του ανά τον κόσμο, για τις οποίες υπεύθυνη θα είναι η βρετανο-σουηδική φαρμακευτική εταιρία. Αρχικά και για όσο διαρκεί η πανδημία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να λειτουργήσουν σε μη κερδοσκοπική βάση, καλύπτοντας μόνο το κόστος παραγωγής και διανομής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριότ ανέφερε σε ανακοίνωση της εταιρίας ότι «ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να επιταχύνουμε την παγκοσμιοποίηση ενός εμβολίου για την καταπολέμηση του ιού και να προστατέψουμε τον κόσμο από την πιο θανατηφόρα πανδημία μιας ολόκληρης γενιάς».

Ζωτικό βήμα για την παρασκευή του εμβολίου

Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας της Βρετανίας Αλόκ Σάρμα χαρακτήρισε, από την πλευρά του, την εν λόγω συνεργασία ένα ζωτικό βήμα για τη γρήγορη παρασκευή ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό -εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό το υπό δοκιμή της ομάδας της Οξφόρδης- και για την άμεση διάθεσή του.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ καλωσόρισε τη συμφωνία γράφοντας: «Η συνεργασία του καλύτερου βρετανικού επιστημονικού δυναμικού με το καλύτερο βρετανικό επιχειρηματικό δυναμικό θα φέρει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για ένα εμβόλιο. Η επιστήμη είναι αβέβαιη και ίσως κανένα εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά αυτή η συμφωνία δίνει στη Βρετανία την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για μια καινοτομία που μπορεί να νικήσει αυτόν τον φοβερό ιό».

Την ίδια ώρα, με τη μάχη να συνεχίζεται και στον τομέα των θεραπειών και των φαρμάκων, η Διεθνής Ομοσπονδία Βιομηχανίας Φαρμάκου (IFPMA) ανακοίνωσε πως αυτή τη στιγμή μελετώνται περισσότερες από 130 θεραπείες κατά του νέου κορωνοϊού.

Οι πρωτοφανείς προσπάθειες συνεργασίας στη φαρμακευτική βιομηχανία έχουν επιταχύνει σημαντικά την έρευνα ασφαλών και δραστικών θεραπειών κατά του Covid-19, ενώ, όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής της IFPMA Τόμας Κουένι, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου μαζί με διευθύνοντες συμβούλους φαρμακευτικών εταιριών, «68 από αυτές είναι νέες θεραπείες, οι άλλες είναι ήδη υπάρχοντα φάρμακα των οποίων η δραστικότητα εξετάζεται κατά του νέου κορωνοϊού».

Φυσικά, στην πλειονότητά τους πρόκειται για έρευνες σε αρχικά στάδια, ωστόσο έχουν ξεκινήσει και περισσότερες από 25 κλινικές δοκιμές, γεμίζοντας αισιοδοξία την επιστημονική κοινότητα, η οποία ευελπιστεί να αναπτύξει μια αποτελεσματική θεραπεία ωσότου ανακαλυφθεί το εμβόλιο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This