Παρασκευή 25/6/2021

Πράκτορες βγάζουν στη φόρα τα… άπλυτα της Κίνας για τον κορωνοϊό

Τα άγρυπνα μάτια πανίσχυρων μυστικών υπηρεσιών ξεδιπλώνουν μέσα σε 15 σελίδες έκθεσης το κατηγορώ σε βάρος της Κίνας για τα ψέματα που είπε και τις καθυστερήσεις που προκάλεσε, «γεννώντας» έτσι τη νέα πανδημία.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Εspresso, η Κίνα λοιπόν, σύμφωνα με την έκθεση που αποκαλύπτει ο αυστραλιανός Τύπος, φέρεται ότι είπε ψέματα στον κόσμο για τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, εξαφάνισε όσους τόλμησαν να πουν την αλήθεια και αρνήθηκε να δώσει δείγματα του ιού στη Δύση για να ξεκινήσει την έρευνα για εμβόλιο, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν από τη Five Eyes, τον συνασπισμό μυστικών υπηρεσιών πέντε χωρών (Αυστραλίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ).

Κάποιες από τις πέντε υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο ιός μπορεί να διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, μια θεωρία που είχε αρχικά καταρριφθεί ως θεωρία συνωμοσίας επειδή οι Κινέζοι επέμεναν ότι ο ιός προήλθε από τις υπαίθριες αγορές.

Στην έκθεση, πάντως, τονίζεται ότι η σκοτεινή διαχείριση του ιού από την Κίνα αποτελεί «επίθεση στη διεθνή διαφάνεια» και περιγράφεται πως η χώρα προσπάθησε να υποβαθμίσει τον κίνδυνο της επιδημίας, ενώ έσπευδε παράλληλα να θάψει όλα τα ίχνη της στο σημείο 0, καταστρέφοντας δείγματα στο εργαστήριο των ιών της Ουχάν, κάνοντας απολυμάνσεις στις τοπικές υπαίθριες αγορές, λογοκρίνοντας αναφορές για ασυμπτωματικούς φορείς και κωλυσιεργώντας στη διαδικασία να δώσει δείγματα του ιού που της ζητήθηκαν από άλλες χώρες. Αποκαλύπτεται ότι το Πεκίνο άρχισε να λογοκρίνει αναζητήσεις στο ίντερνετ σχετικά με τον ιό από τον Δεκέμβριο!

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι μυστικές υπηρεσίες, η Κίνα «είχε στοιχεία μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου κορωνοϊού από τις αρχές Δεκεμβρίου», αλλά συνέχισε να το διαψεύδει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Μάλιστα, ενώ είχε επιβάλει απαγορεύσεις μετακινήσεων στο εσωτερικό της χώρας, συνέχιζε να λέει στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν χρειάζονται απαγορεύσεις ταξιδιών.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ