Κυριακή 13/6/2021

Αρνήθηκε το προξενιό και δολοφονήθηκε με μαχαίρι από τον αδελφό της

Δεν χωράει ο νους του ανθρώπου αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν, όπου ένας ένας στρατιώτης δολοφόνησε την αδελφή του. Γιατί; Επειδή εκείνη δεν δέχτηκε να παντρευτεί τον εκλεκτό της οικογένειάς της. 

Θύμα μια 18χρονη, που δέχτηκε άγριο… μπούλινγκ από την οικογένειά της προκειμένου να παντρευτεί το άτομο που την προξένευαν και όταν απέρριψε την πρόταση γάμου κατέφυγε στην αστυνομία ζητώντας προστασία. Ωστόσο, οι αστυνομικοί την παρέδωσαν πίσω στην οικογένειά της και αυτό της στοίχισε τη ζωή. Ο στρατιώτης-αδελφός την οδήγησε στο σπίτι, την μαχαίρωσε και στη συνέχεια διέφυγε σε μια ζώνη που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν».

Στο Αφγανιστάν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας λειτουργεί ακόμη με βάση τους αυστηρούς, παραδοσιακούς κώδικες που συχνά δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να επιλέξουν τον σύζυγό τους ή ακόμη και να πάνε στο σχολείο.

Η Φαουζία Κόφι, μια πρώην βουλευτίνα από το Μπανταχσάν, κατήγγειλε τον ρόλο που έπαιξε η αστυνομία στην υπόθεση αυτήν: «Πολλοί στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων των δυνάμεων της τάξης και της δικαιοσύνης, πιστεύουν ότι το «έγκλημα τιμής» είναι η αρμόζουσα τιμωρία για τις γυναίκες που το σκάνε από το σπίτι τους», είπε προσθέτοντας πως: «οι γυναίκες στο Αφγανιστάν παραμένουν οι πιο ευάλωτες… στην κοινωνία, όχι μόνο στις ζώνες που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν αλλά και μέσα στο σπίτι τους».

Την εποχή της παντοδυναμίας τους (1996-2001) οι Ταλιμπάν απαγόρευαν στις γυναίκες να εργάζονται ή να πηγαίνουν στο σχολείο. Έπρεπε να καλύπτονται πλήρως με μπούρκα και να συνοδεύονται πάντα από έναν άνδρα όταν έβγαιναν από το σπίτι.

Η βία σε βάρος των γυναικών παραμένει υψηλή. Το 2019, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας κατέγραψε περισσότερα από 2.700 εγκλήματα σε βάρος γυναικών στη χώρα, δηλαδή αύξηση 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ