Σε μια εξέλιξη που μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος μιας σύγκρουσης 40 και πλέον ετών, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε έκθεση που προβλέπει νομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη διευκόλυνση του αφοπλισμού του Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή ψήφισε συντριπτικά υπέρ της έκθεσης: 47 μέλη τάχθηκαν υπέρ, δύο κατά και ένα απείχε. Το κείμενο, σχεδόν 60 σελίδων, χαράσσει οδικό χάρτη για τη θέσπιση νόμων που θα επιτρέψουν τη μετάβαση σε μια νέα φάση πολιτικής και θεσμικής ομαλότητας.
Οδικός χάρτης με όρους και δικαστική εποπτεία
Η έκθεση προτείνει τη δημιουργία ενός υπό όρους νομικού πλαισίου, το οποίο θα συνδέει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με την επαληθευμένη πρόοδο στον αφοπλισμό του PKK.
Παράλληλα, εισηγείται:
- Διορισμό ειδικής εκτελεστικής αρχής για την εποπτεία της διαδικασίας
- Συνεχή δικαστικό έλεγχο
- Αποφυγή οποιασδήποτε εντύπωσης γενικής αμνηστίας
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, καθώς και στην αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας ώστε να εξαιρούνται ρητά οι μη βίαιες πράξεις.
«Τουρκία απαλλαγμένη από την τρομοκρατία»
Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύει το Al Arabiya, ο βασικός στόχος είναι μια «Τουρκία απαλλαγμένη από την τρομοκρατία», με παράλληλη ενίσχυση της δημοκρατίας και των θεμελιωδών ελευθεριών — της έκφρασης, του Τύπου και του συνέρχεσθαι.
Η επιτροπή είχε συσταθεί τον Αύγουστο του 2025, σε μια προσπάθεια να τεθούν οι βάσεις για τον τερματισμό μιας σύγκρουσης που έχει στοιχίσει περισσότερες από 40.000 ζωές και έχει επηρεάσει βαθιά τη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου κατοικεί κυρίως κουρδικός πληθυσμός.
Το ιστορικό της διάλυσης
Σημειώνεται ότι το PKK ανακοίνωσε τη διάλυσή του τον Μάιο του 2025, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ιδρυτή του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μετά από συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές μέσω του Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών.
Η νέα αυτή θεσμική πρωτοβουλία θεωρείται το επόμενο κρίσιμο βήμα για τη μετάβαση πρώην μαχητών στην πολιτική δράση και την οριστική παύση μιας από τις μακροβιότερες συγκρούσεις στη σύγχρονη Ευρώπη.
Το ερώτημα πλέον είναι αν η εφαρμογή των μέτρων θα προχωρήσει ομαλά — και αν η «ιστορική ευκαιρία» θα μετατραπεί σε μόνιμη ειρήνη.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Στον αέρα η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Τουρκίας και PKK
- «Στήνεται παγίδα στην ειρήνη» – Ο Οτσαλάν βλέπει δολιοφθορά στη Συρία







