Παρασκευή 25/6/2021

Δεν μας έφτανε ο κορωνοϊός, τώρα πρέπει να προσέχουμε και για ιό από τον… Άρη

Εκεί που τρέμαμε μην κολλήσουμε τον κορωνοϊό, τώρα πρέπει να έχουμε τον νου μας μην κολλήσουμε και κανέναν εξωγήινο ιό!

Την ώρα που ετοιμάζεται η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι απαιτούνται πρωτόκολλα που δεν θα επιτρέψουν σε εξωγήινους ιούς να έρθουν στον πλανήτη μας κολλώντας πάνω στα διαστημόπλοια ή με τους αστροναύτες κατά την επιστροφή τους. Ο καθηγητής Αεροναυπηγικής και Αστροναυτικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ, Σκοτ Χάμπαρντ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η λύση είναι η «πλανητική προστασία».

Τα μηχανικά συστήματα θα πρέπει να υποβληθούν σε έναν συνδυασμό χημικού καθαρισμού και θερμικής αποστείρωσης, ενώ οι συσκευασίες που θα περιέχουν τα δείγματα από τον Άρη θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «σαν να περιέχουν Έμπολα». Ο Χάμπαρντ τονίζει επίσης ότι οι αστροναύτες θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα όταν προσγειωθούν, όπως έγινε και με τους πρώτους ανθρώπους που πήγαν στη Σελήνη.

«Κατά τη γνώμη τη δική μου αλλά και της επιστημονικής κοινότητας, η πιθανότητα τα πετρώματα από τον Άρη, ηλικίας εκατομμυρίων ετών, να περιέχουν ενεργή μορφή ζωής που θα μπορούσε να μολύνει τη Γη είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ωστόσο, τα δείγματα από τον Άρη που θα επιστρέψουν από τη NASA θα μπουν σε καραντίνα και θα αντιμετωπιστούν σαν να έχουν τον ιό Έμπολα μέχρι να αποδειχθούν ασφαλή» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Stanford News».

Επίσης, προειδοποιεί ότι τα πρωτόκολλα πλανητικής προστασίας θα εκτοξεύσουν το μπάτζετ της αποστολής, πράγμα που θα πρέπει να συνυπολογιστεί από τις εταιρίες που θα συνεργαστούν με τη NASA.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ