Δηλητήριο από σαύρες, σαλιγκάρια και φίδια «όπλο» κατά του κορωνοϊού

Must Read

Τα δηλητηριώδη ζώα μπορεί να γίνουν σωτήρες της ανθρωπότητας, καθώς στο δηλητήριό τους κρύβουν το «μυστικό» για να νικήσει μερικές από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες, για τις οποίες δεν υπάρχει θεραπεία. Ήδη κυκλοφορούν φάρμακα που έχουν προκύψει κατά καιρούς από το δηλητήριο ζώων, όμως τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές, ανάμεσά τους και μια Ελληνίδα, έκαναν ιστορική στροφή στα ζωικά δηλητήρια ανακαλύπτοντας πειραματικά φάρμακα -μεταξύ άλλων- για τον καρκίνο ή το εγκεφαλικό.

Στα ράφια των φαρμακείων, όπως αναφέρει το BBC, υπάρχει ήδη η εξενατίδη που παρασκευάστηκε από το δηλητήριο της σαύρας Χίλα και χορηγείται κατά του διαβήτη τύπου 2. Η ζικονοτίδη από το δηλητήριο σαλιγκαριών συνταγογραφείται για τον χρόνιο πόνο, ενώ η επτιφιβατίδη από τον Πυγμαίο κροταλία για την πρόληψη του εμφράγματος. Η βατροξομπίνη που χρησιμοποιείται στις αιματολογικές θεραπείες προήλθε από το δηλητήριο των φιδιών κροταλίνες της Νότιας Αμερικής, όπως και τα υπερτασικά φάρμακα ρεπτιλάση και η καπτοπρίλη.

Ύστερα από δεκαετίες που η επιστημονική κοινότητα μελετούσε σχεδόν αποκλειστικά τα δηλητηριώδη φυτά, στράφηκε στο δηλητήριο των ζώων για την ανεύρεση φαρμάκων. Η ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια του QIMR Berghofer Medical Research Institute της Αυστραλίας Μαρία Οικονομοπούλου, σύμφωνα με το BBC, μελετώντας το δηλητήριο της αράχνης της Βραζιλίας Acanthoscurria gomesiana ανακάλυψε μια ουσία (πεπτίδιο) που σκοτώνει στο εργαστήριο καρκινικά κύτταρα του δέρματος. Το 2018 εντόπισε στο δηλητήριο της αράχνης της Αυστραλίας Hadronyche infensa ουσία που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του δέρματος χωρίς να καταστρέφει τα υγιή κύτταρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά του μελανώματος.

Στην αράχνη Hadronyche infensa ο ερευνητής Γκλεν Κινγκ του University of Queensland της Αυστραλίας ανακάλυψε την ουσία Hi1a, η οποία στις πρώτες κλινικές δοκιμές έδειξε ότι, αν χορηγηθεί σε ασθενείς τις πρώτες ώρες ύστερα από εγκεφαλικό, μπορεί να μειώσει μέχρι και 90% τη ζημιά στον εγκέφαλο. Παράλληλα, η Hi1a έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της επιληψίας. Ερευνητές δε του Institute for Molecular Bioscience της Αυστραλίας έχουν επικεντρωθεί σε ζωικά δηλητήρια για την ανακάλυψη φαρμάκων για αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών για την ουσία χλωροτοξίνη Cy5.5, που προήλθε από το δηλητήριο του κίτρινου σκορπιού. Οι ερευνητές στο Fred Hutchinson Cancer Research Center εξηγούν ότι «χρωματίζει» τα καρκινικά κύτταρα στον εγκέφαλο, επιτρέποντας στους χειρουργούς να αφαιρέσουν μικροσκοπικούς όγκους.

Τέλος, ο ερευνητής του αμερικανικού Fred Hutchinson Cancer Research Center Ζάκαρι Κρουκ αναζητεί πεπτίδια σε δηλητήριο ζώων που να μην επιτρέπουν στον Covid-19 να συνδεθεί με τα ανθρώπινα κύτταρα, δημιουργώντας έτσι ασπίδα προστασίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This