Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται επικίνδυνα, με τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν να λαμβάνει ολοένα και πιο εκρηκτικές διαστάσεις. Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Τεχεράνη έπειτα από ισραηλινό πλήγμα σε τρεις δεξαμενές καυσίμων τα ξημερώματα της Κυριακής, πυροδοτώντας νέο κύμα έντασης στην ήδη εύφλεκτη περιοχή.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τις απειλές κατά της ιρανικής ηγεσίας, δηλώνοντας ότι «κανείς Ιρανός ηγέτης δεν θα μείνει ζωντανός», σε μια από τις πιο σκληρές τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών.
Φρουροί της Επανάστασης: «Μπορούμε να πολεμήσουμε για μήνες»
Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη σύγκρουση, δηλώνοντας ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να διατηρήσουν τον πόλεμο με τον σημερινό ρυθμό «για τουλάχιστον έξι μήνες».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο εκπρόσωπός τους, Αλί Μοχαμάντ Ναϊνί, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν πληγεί περισσότεροι από 200 αμερικανικοί και ισραηλινοί στόχοι στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars News Agency.
Βομβαρδισμοί στη Βηρυτό
Την ίδια ώρα, νέοι βομβαρδισμοί συγκλόνισαν τα νότια προάστια της Βηρυτού, τα οποία αποτελούν προπύργιο της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον «υποδομών της Χεζμπολάχ», διευρύνοντας το μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Πυραυλικές επιθέσεις σε Κουβέιτ και ΗΑΕ
Η ένταση εξαπλώνεται και στον Περσικό Κόλπο. Οι αρχές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι η αντιαεροπορική τους άμυνα αναχαίτισε πυραύλους και drones που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν.
Αντίστοιχες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναφέρθηκαν και στο Κουβέιτ, με τα συστήματα αεράμυνας να ενεργοποιούνται για την αναχαίτισή τους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διπλωματικός συναγερμός
Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε και η Κίνα, με τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι να δηλώνει ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή «δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί» και να προειδοποιεί ότι «ο νόμος της ζούγκλας δεν πρέπει να επιστρέψει στη διεθνή πολιτική».
Διαψεύσεις για σύλληψη Αμερικανών στρατιωτών
Παράλληλα, το Ιράν υποστήριξε ότι έχουν συλληφθεί Αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφός του, ισχυρισμός που απορρίφθηκε άμεσα από τη U.S. Central Command (CENTCOM), η οποία διέψευσε κατηγορηματικά τις σχετικές αναφορές.
Επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας συνεχίζει τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών από τις εμπόλεμες περιοχές.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέφθηκε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, από όπου συντονίζονται οι επιχειρήσεις επιστροφής, ενώ εκατοντάδες Έλληνες έχουν ήδη μεταφερθεί με ειδικές πτήσεις από χώρες του Κόλπου.
Οι επαναπατρισθέντες περιγράφουν μια «πρωτόγνωρη κατάσταση φόβου και αβεβαιότητας», καθώς η σύγκρουση απειλεί να μετατραπεί σε γενικευμένη περιφερειακή σύρραξη.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Διάγγελμα Νετανιάχου εν μέσω εκατέρωθεν βομβαρδισμών – «Η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει»
- Ο Τραμπ υποδέχθηκε αυτοπροσώπως τις σορούς 6 Αμερικανών στρατιωτών








