Ρώσοι τραπεζίτες, που κάνουν μεγάλη ζωή στην Αγγλία και είχαν προσλάβει τον Μπρους Γουίλις για τη διαφήμιση της τράπεζάς τους, κήρυξαν τη δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία στη βρετανική ιστορία! Οι ερευνητές των οικονομικών Αρχών είναι σε διαδικασία να προχωρήσουν σε κατάσχεση των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων του Ίλια Γιούροφ και του Νικολάι Φετίσοφ, των μετόχων της ρωσικής National Bank Trust.
Σύμφωνα με τους «Τάιμς» του Λονδίνου, η έρευνα σε βάρος τους ξεκίνησε αφού κατηγορήθηκαν ότι διοχέτευαν τις οικονομίες που τους εμπιστεύονταν οι πελάτες τους σ’ ένα δίκτυο εικονικών εταιριών. Ο 48χρονος Γιούροφ και ο 49χρονος Φετίσοφ, που αγόρασαν τη ρωσική τράπεζα το 2003, έχουν συνολικά χρέη που ανέρχονται σε 730.000.000 λίρες, δηλαδή κάτι παραπάνω από 816.000.000 ευρώ.
Στην αρχή εμφανίζονταν ως καινοτόμοι τραπεζίτες, που θα έφερναν νέα πνοή στην National Bank Trust και «επένδυαν» τον πλούτο τους σε πολυτελείς επαύλεις, ακριβά αξεσουάρ και μετακινήσεις με ιδιωτικά τζετ. Μάλιστα προσέλαβαν και τον χολιγουντιανό σταρ των ταινιών «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» ως το πρόσωπο της νέας τους τράπεζας, με συμβόλαιο ύψους 1.600.000 ευρώ τον χρόνο. Ο Γουίλις εμφανιζόταν σε μια διαφήμιση δίπλα στη φράση «Όταν χρειάζομαι χρήματα απλά τα παίρνω».
Κατέφυγαν στη Βρετανία
Ωστόσο αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το 2014 η τράπεζα κατέρρευσε και διασώθηκε με χρήματα των Ρώσων φορολογουμένων. Εν τω μεταξύ οι δύο τραπεζίτες είχαν διαφύγει από τη Ρωσία. Κατέφυγαν στη Βρετανία, όπου ζουν πολυτελώς.
Τώρα τα ονόματά τους συνδέονται με μια ιστορικών διαστάσεων χρεοκοπία, μεγαλύτερη αυτής του Βλαντιμίρ Κεκχμάν, που περιέγραφε τον εαυτό του ως «βασιλιά της μπανάνας από τη Ρωσία». Το 2012 ο Κεκχμάν κήρυξε χρεοκοπία, με χρέος που ξεπερνούσε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κήρυξε τους Φετίσοφ και Γιούροφ χρεοκοπημένους, αφού ανακάλυψε ότι είχαν χρησιμοποιήσει πάνω από 1.500.000 ευρώ των πελατών τους για τη χρηματοδότηση άλλων εικονικών εταιριών τους και έχει βάλει στο στόχαστρο τα περιουσιακά τους στοιχεία σε Βρετανία, Κύπρο και offshores.