Στην τελευταία επίθεση που δέχτηκε η πόλη Ναχαρίγια στο βόρειο Ισραήλ μια από τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν έπληξε τον περιβάλλοντα χώρα των ερειπίων της Βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου.
Η εκκλησία αυτή καταστράφηκε, πιθανότατα από εμπρησμό των Περσών το 614 όταν την κατέλαβαν από τους Βυζαντινούς.
Έχουν διασωθεί όμως τα περίφημα ψηφιδωτά που στόλιζαν το πάτωμα δείγμα της πρώιμης βυζαντινής τέχνης. Χιλιάδες μικροσκοπικές ψηφίδες συνθέτουν παραστάσεις από τη καθημερινή ζωή.
Ευτυχώς που η οβίδα δεν έπεσε στο ψηφιδωτό, αλλά στην κατασκευή που το προστάτευε.
Η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές του 1964, κίνησε το ενδιαφέρον των Βυζαντινολόγων εξαιτίας των ψηφιδωτών που είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο που εάν τα παρατηρήσει κανείς από συγκεκριμένες γωνίες δίνουν την ψευδαίσθηση των τριών διαστάσεων.
Λόγω των εντάσεων αλλά και της εγκατάλειψης ο χώρος έκλεισε το 1992 κι αποδόθηκε πάλι στους επισκέπτες το 2019 όταν η γερμανική πόλη του Μπίλεφελντ ανέλαβε την αποκατάστασή του.
Η Ναχαρίγια είναι πόλη που ιδρύθηκε το 1935 από Γερμανούς που διώχτηκαν από το ναζιστικό καθεστώς.
Hezbollah fired a barrage of rockets at northern Israel, damaging a 1,500-year-old Byzantine church in Nahariya.
The attack comes after weeks of heavy Israeli bombardment across Lebanon. pic.twitter.com/cczyKDNZ2D
— Al Jazeera Breaking News (@AJENews) April 10, 2026







