Απρόθυμο το Μαξίμου για τους λιγνίτες

Επανεκκίνηση των λιγνιτικών εργοστασίων θα πλήξει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

Must Read

Σαν βόμβα έσκασε στο επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου η είδηση που δημοσιεύτηκε πρώτα στην εφημερίδα Wall Street Journal και αποκαλύπτει την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να προβεί σε πλήρη επανεκκίνηση όλων των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και να κρατηθούν αποθέματα φυσικού αερίου για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που έθεσε την απολιγνιτοποίηση ως κεντρικό πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας. Η αιφνίδια απόφαση των Γερμανών αλλά και των Ολλανδών, συνιστά ένα τεράστιο πολιτικό θέμα, καθώς η Ελλάδα ήδη έχει πληρώσει ένα τεράστιο κόστος λόγω της παύσης λειτουργίας των μονάδων λιγνιτικής παραγωγής, την ώρα που διαθέτει αποθέματα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο πολιτικό κόστος, αφού εκτός από την τιμή της ενέργειας που εκτινάχθηκε έπειτα από το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων, οι βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ. στις περιφέρειες ειδικά της Μακεδονίας αλλά και στη Μεγαλόπολη που πλέον αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, δέχονται μεγάλη πίεση την οποία με τη σειρά τους μεταφέρουν στο μέγαρο Μαξίμου.

Οι εξελίξεις στη Γερμανία λοιπόν γέννησαν μία αχτίδα ελπίδας στους συγκεκριμένους βουλευτές της Ν.Δ. από τις πολύπαθες περιοχές. Αμέσως άρχισαν τις διερευνητικές επαφές για να δουν τις προθέσεις του μεγάρου Μαξίμου, αφού είχαν προηγηθεί στο πρόσφατο παρελθόν οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για επαναλειτουργία κάποιον λιγνιτικών μονάδων, που όμως δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Οι απαντήσεις που έλαβαν, ήταν άκρως αποθαρρυντικές.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι ένα σεβαστό μέρος του ΑΕΠ εξαρτάται από τις μεγάλες επιχειρήσεις στον χώρο της ενέργειας που έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις τόσο σε μονάδες φυσικού αερίου όσο και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η επανεκκίνηση λοιπόν του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων στην ελληνική επικράτεια, θα έθετε σε κίνδυνο την επιχειρηματική δραστηριότητα των μεγάλων ομίλων, με απρόβλεπτες συνέπειες στην κερδοφορία τους. Κερδοφορία που έχει εκτοξευτεί σε επίπεδα – ρεκόρ καθιστώντας τις μοναδικές επιχειρήσεις που ακμάζουν εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Αυτός είναι και ο λόγος που παρά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, οι λιγνιτικές μονάδες δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί και ως φαίνεται δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν ούτε στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This