Σπύρος Τσεκούρας: «Η μουρμούρα είναι το αλατοπίπερο ανάμεσα στα ζευγάρια»

Must Read

Ο καρντάσης από τη Σαλονίκη, ο αυθόρμητος Μπάμπης και η οργανωτική τσαχπίνα Ξένια κλείνουν τέσσερα χρόνια μαζί στην πιο επιτυχημένη σειρά του Alpha «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα»! Ο Σπύρος Τσεκούρας μιλά στο «ENJOY» και στη Μαρία Ανδρέου.

Εβδομη χρονιά για τη σειρά του Alpha «Mην αρχίζεις τη μουρμούρα» και, όπως μαθαίνουμε, θα συνεχιστεί για όγδοη συνεχή σεζόν από το φθινόπωρο, με μεγάλη «φόρα». Τα νέα επεισόδια μετά την καραντίνα τα παρακολουθούν πάνω από 1.500.000 τηλεθεατές. Αλήθεια, πώς εισπράττετε αυτή την επιτυχία;

Νιώθω τεράστια χαρά που συμμετέχω σε αυτή τη σειρά και είμαι μέρος της συγκεκριμένης παραγωγής. Και δεν είναι μόνο η θεαματικότητα που δείχνει την αποδοχή του κόσμου. Στον δρόμο ο κόσμος μού φωνάζει: «Πού είσαι, ρε Μπάμπη; Τι γίνεται ΠΑΟΚτζή; Γιατί κατέβηκες στην Αθήνα, καρντάση;» Πραγματικά, ο κόσμος τον Μπάμπη τον αγαπάει πάρα πολύ. Τους αρέσει που είναι βέρος Θεσσαλονικιός, που λατρεύει την κόρη του, τη Σοφία, και φοβάται μην μπλέξει με κανένα αγόρι που δεν είναι ΠΑΟΚ, ενώ δεν κρύβει και την τρελή αγάπη του για τη γυναίκα του, την Ξένια. Ο Μπάμπης είναι αυθεντικός και ευαίσθητος. Ως άνθρωπος είναι γήινος, με συναισθήματα. Δεν θα ξεχάσω που με σταμάτησε ένας άνδρας στον δρόμο στη Δάφνη και μου λέει: «Πώς από εδώ;» Του λέω: «Ρε φίλε, Δαφνιώτης είμαι». Γελάσαμε με την καρδιά μας. Μα, μου λέει: «Είσαι φτυστός Θεσσαλονικιός». Αλλοι μού έχουν πει: «Μπάμπη, τι θα γίνει, θα το πάρουμε το double στον ΠΑΟΚ;»

Σπύρος Τσεκούρας, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Άννα Κουτσαφτίκη

Εχετε φίλους Θεσσαλονικιούς, δανειστήκατε από κάποιους κάποια χαρακτηριστικά;

Δεν αντέγραψα από πουθενά τον Μπάμπη. Το σενάριο για μένα είναι ο μπούσουλας, γιατί τον περιγράφει ακριβώς, και πάνω σε αυτό πατάω και εγώ. Ο ήρωάς μου είναι «καθαρός», οικείος, κιμπάρης. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι έχω φίλους από τη βόρεια Ελλάδα, από τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, και οι αναμνήσεις μου είναι δυνατές για τους Μακεδόνες. Οποτε, ναι. Οταν χρειάζεται, θυμάμαι τι λένε τα καρντάσια μου για διάφορα θέματα και αυθόρμητα τα χρησιμοποιώ. Ο Μπάμπης, ας πούμε, ως Θεσσαλονικιός είναι πιο χαλαρός, η Ξένια είναι πολύ οργανωτική, καθώς έχει μεγαλώσει στη Γερμανία. Τη σειρά την έβλεπα πριν λάβω μέρος σε αυτήν, γιατί μου άρεσε πολύ. Τελικά θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που μια βαθιά μου επιθυμία έγινε πραγματικότητα. Οταν σπουδάζεις ηθοποιός δεν ξέρεις τα βήματά σου αν θα σε βγάλουν στο θέατρο, στο σινεμά, την τηλεόραση. Πάντως, είμαι ευγνώμων που τα βήματά μου με έβγαλαν στη «Μουρμούρα»…

Πώς σας έγινε η πρόταση γι’ αυτή τη σειρά;

Με τον Alpha είχα συνεργαστεί για τον «Αστέρα Ραχούλας» και το τμήμα μυθοπλασίας του καναλιού με πρότεινε για το κάστινγκ της σειράς «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», καθώς έψαχναν για ένα καινούργιο ζευγάρι. Πραγματικά πήγα στο κάστινγκ και είχα αφήσει το θέμα στην τύχη του. Θυμάμαι, ήμουν στον παιδίατρο με το παιδί μου και όταν με πήραν τηλέφωνο να μου πουν «συγχαρητήρια, σας επιλέξαμε για τον ρόλο του Μπάμπη» δεν κατάλαβα και πολύ τι μου έλεγαν. Μετά συνειδητοποίησα ότι τα στελέχη του σταθμού με διάλεξαν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο και είπα μέσα μου «Τι σου είναι η ζωή, η πίκρα έγινε χαρά…» Εχω δυο μικρά παιδιά και η γυναίκα μου και εγώ τρέχουμε… μαραθώνιο. Επειδή δουλεύουμε και οι δυο, φροντίζουμε και οι δυο τα παιδιά για να προλαβαίνουμε όλες τις υποχρεώσεις.

Σπύρος Τσεκούρας, Άννα Κουτσαφτίκη, Κωνσταντίνα Λιναρδάτου

Με την τηλεοπτική σας σύζυγο είχατε συνεργαστεί στο παρελθόν;

Με την Αννα Κουτσαφτίκη, και αυτό είναι το πολύ όμορφο, ήμασταν συμφοιτητές στη Σχολή Θεάτρου Κάρολος Κουν για τρία χρόνια. Γνωριζόμαστε από 19 χρονών. Υποκριτικά έχουμε κοινές αναφορές και ίσως γι’ αυτό να είμαστε και τόσο ταιριαστοί, γιατί εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον. Οι υπεύθυνοι του Alpha, λοιπόν, αφού είχαν βρει εμένα ως τον Μπάμπη τον Σαλονικιό, έψαχναν και το τηλεοπτικό μου ταίρι. Εκανα πρόβες με αρκετές ηθοποιούς και από τις πρόβες πέρασε και η Αννα Κουτσαφτίκη και, φυσικά, όταν κάποιον τον ξέρεις, αυτή η χημεία βγαίνει μεμιάς. Οι υπεύθυνοι της σειράς ήθελαν ένα φρεσκάρισμα, με νέα πρόσωπα, για να μη βαλτώσει η παραγωγή, να μη ρουτινιάσει και το κατάφεραν. Να σκεφτείτε, η Αννα και εγώ, ως Ξένια και Μπάμπης, είμαστε μαζί τηλεοπτικά πλέον τέσσερα χρόνια μαζί.

Είστε και εσείς παντρεμένος, έχετε οικογένεια. Πώς διατηρείται ένας γάμος, μια σχέση ζωντανή;

Η συνταγή για να μη βαρεθείς είναι η αγάπη. Οταν ο ένας είναι εκεί για τον άλλον και για τα παιδιά τους, και έχει δεχθεί ο ένας τον άλλον έτσι όπως ακριβώς είναι, με ειλικρίνεια, χωρίς να θέλει να τον αλλάξει, αυτό από μόνο του αλυσοδένει τα ζευγάρια με πολύ ωραίο τρόπο. Ο Μπάμπης στη σειρά νομίζει ότι είναι το κεφάλι της οικογένειας. Αλλά ποιος στρίβει το κεφάλι, ο λαιμός. Ο «λαιμός» είναι η Ξένια, μια δυναμική γυναίκα, οργανωτική αλλά και με λίγη τρέλα. Με λίγα λόγια, η οικογένεια είναι συνεργασία. Ας αισθάνεται το αρσενικό ότι υπερέχει, ότι έχει τον τελευταίο λόγο. Κατά βάση, και οι δυο κάνουν κουμάντο στην οικογένεια. Είναι όλα θέμα χειρισμών και τακτικής. Να σέβεται και να εκτιμά ο ένας τον άλλον. Δεν μπορεί να κάνει ο άνδρας ό,τι θέλει γιατί απλά είναι άνδρας και στη γυναίκα να μην επιτρέπεται. Και ο άνδρας και η γυναίκα έχουν τα ίδια δικαιώματα, άνθρωποι που επέλεξαν το «μαζί» από έρωτα και αγάπη.

Η «Μουρμούρα» είναι και αυτή καλή ανάμεσα στα ζευγάρια;

Ναι. Είναι το αλατοπίπερο. Αρκεί να μη γίνεται σε συνεχή βάση, καθημερινά. Αρκεί να μη μετατρέπεται σε γκρίνια και καβγά, και σε τοξικές, αρρωστημένες καταστάσεις. Αλλιώς είναι χαριτωμένη.

Η σειρά διακόπηκε με την πανδημία του κορονοϊού και όλοι μπήκαμε στην καραντίνα. Πώς το ζήσατε όλο αυτό;

Ολη η ανθρωπότητα έζησε πρωτόγνωρα πράγματα. Ειδικά όσοι έχουμε οικογένεια, παιδιά, ήμασταν μέσα στην αβεβαιότητα. Το μόνο καλό με το lockdown στις οικογένειες ήταν ότι βρέθηκαν και πάλι ο μπαμπάς, η μαμά, τα παιδιά όλοι μαζί, στρώσαμε και φάγαμε μεσημεριανό τραπέζι, παίξαμε με τα παιδιά, τα διαβάσαμε, τα φροντίσαμε, ζήσαμε κοινές στιγμές. Είμαστε αλλιώς δημιουργικοί μέσα στο σπίτι. Κακά τα ψέματα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής θέλει τον γονέα να εργάζεται πολλές ώρες έξω από το σπίτι. Ενας από τους λόγους που δεν κάνω θέατρο μαζί με τηλεόραση είναι ότι δεν θα έβλεπα ποτέ τα παιδιά μου και δεν θέλω να το χάσω όλο αυτό. Μείναμε σπίτι, λοιπόν, και έτσι αποφεύχθηκαν οι πολλοί θάνατοι όπως στις άλλες χώρες, σταματήσαμε τον ιό, δημιουργήθηκαν νέες μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία και αυτό μόνο θετικό είναι, αφού ο κορονοϊός υπάρχει και το φάρμακο δεν έχει βρεθεί.

Τι σας φοβίζει σε όλη αυτή την πανδημία;

Η οικονομική κρίση. Οι επιπτώσεις στο θέατρο είναι μεγάλες από την πανδημία. Ο Ελληνας έχει ανάγκη το θέατρο. Είναι ένα μεγάλο αποκούμπι ψυχικό. Σε όλο τον κόσμο επικρατεί η αίσθηση ότι τα πράγματα το 2020 έως 2021 θα είναι πολύ άσχημα στην οικονομία. Αλλά ο άνθρωπος όσο ζει ελπίζει και ο Ελληνας νομίζω ότι ελπίζει λίγο περισσότερο. Είναι πολύ άδικο ότι η τέχνη δεν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας. Οταν ένα θέατρο λειτουργεί και είναι φουλ από κόσμο, δίνει ένα σκασμό από λεφτά στον παραγωγό και πληρώνονται στην ώρα τους όλοι, από τους ταξιθέτες μέχρι τους ηθοποιούς. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν και θα γίνουν περίεργα με την πανδημία και με τους όρους που βάζει η Πολιτεία, για 40% πληρότητα στα θέατρα.

Η τέχνη είναι είδος πολυτελείας;

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς πολιτισμό. Είναι το μόνο πλάσμα στο πλανήτη που παράγει πολιτισμό και τρέφει την ψυχή του μέσα από τον πολιτισμό. Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό πολιτισμένο ον πάνω στη Γη, άρα δεν μιλάμε για πολυτέλεια, αλλά για ανάγκη. Ούτε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είχαν κλείσει ποτέ τα θέατρα και έκλεισαν με την πανδημία. Η γενιά μας το είδε και αυτό. Η βαριά βιομηχανία μας, και αυτό το έλεγε και η Μελίνα Μερκούρη, είναι ο πολιτισμός. Το θέατρο είναι ο πλούτος μας. Η αρχαία δραματουργία. Η Επίδαυρος, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου είναι η «μήτρα» μας.

Πώς είναι τα γυρίσματα μετά την καραντίνα;

Τρέχουμε μαραθώνιο μη γίνει κανένα lockdown ξανά, τουλάχιστον να υπάρχουν επεισόδια από τη «Μουρμούρα». Ξέρουμε ότι από τη νέα σεζόν θα προβάλλονται τρία επεισόδια μέσα στην εβδομάδα και πρέπει να υπάρχει στοκ. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι γυρίσματα με αντισηπτικά, οι τεχνικοί με μάσκες και με γάντια, με απολύμανση συχνή στα στούντιο, με αποστάσεις. Oταν ήταν να αρχίσουμε τα γυρίσματα κάναμε τεστ για τον κορονοϊό και βρεθήκαμε όλοι αρνητικοί, γι’ αυτό και τα ξεκινήσαμε. Πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ, έχουμε να κάνουμε με έναν αόρατο εχθρό, κάτι να πάει στραβά σε έναν από εμάς θα σταματήσουν τα γυρίσματα.

Είστε αισιόδοξος;

Πρέπει… Και όπως είπαμε, ο Ελληνας είναι λίγο πιο αισιόδοξος από όλους τους άλλους. Μόνο και μόνο αυτός ο ήλιος μάς φτιάχνει τη διάθεση. Αυτό βέβαια είναι και λίγο ανησυχητικό, γιατί μας κάνει να βγαίνουμε ο ένας πάνω στον άλλο και να μην κρατάμε και τις αποστάσεις. Είμαι αισιόδοξος με πολύ απλά πράγματα, με το χαμόγελο των παιδιών μου, με μια ωραία ταινία. Είμαι αισιόδοξος όταν αντικρίζω την Ελένη Κοκκίδου και τον Αντώνη Αντωνίου να υποδύονται το μακροβιότερο ζευγάρι της «Μουρμούρας», που έχει κρατήσει για επτά χρόνια και πάει στον όγδοο, τη Βούλα και τον Μηνά. Είναι τιμή, χαρά να συνεργάζομαι με τέτοιους σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου, τους οποίους και θαυμάζω. Γλυκύτατοι άνθρωποι, που συνεργάζονται αρμονικά τόσα χρόνια. Είμαι αισιόδοξος όταν βλέπω τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, που είναι ένας από τους καλύτερους κωμικούς ηθοποιούς που έχουμε και όσο μεγαλώνει γίνεται και ακόμη καλύτερος ως «κύριος Ηλίας». Τα πράγματα ήταν ήδη πολύ δύσκολα με την οικονομική κρίση και έγιναν ακόμη πιο δύσκολα με την πανδημία. Η αποξένωση όμως δεν βοηθάει. Μόνο μαζί, όπως θα έλεγε και ο ήρωάς μου, ο Μπάμπης, θα το περάσουμε και αυτό!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This