Σκληρή γλώσσα από τους καλλιτέχνες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί!

Must Read

Την οργισμένη αντίδραση του καλλιτεχνικού κόσμου  προκάλεσε η απόφαση του «σουλτάνου» Ερντογάν  να μετατρέψει την Αγιά-Σοφιά σε τζαμί. Ηθοποιοί και τραγουδιστές μίλησαν με σκληρά λόγια μέσα από τα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Την αρχή έκανε ο Γιώργος Νταλάρας ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Αγία Σοφία τζαμί! Πέρα από την προσβολή της μνήμης και τη διαστρέβλωση της ιστορίας, είναι μια προκλητική πράξη, μια πολιτική κίνηση που γίνεται με πρόθεση κι αφορά όλους. Χρησιμοποιεί το θυμικό των ανθρώπων, όχι μόνο για να προκαλέσει την Ελλάδα και τους ορθόδοξους, αλλά κυρίως για να προκαλέσει την Ευρώπη. Από τη μεριά μας απαιτείται άμεση και σταθερή αντίδραση, ψυχραιμία, διπλωματική δεξιότητα κι ενιαίο μέτωπο εξωτερικής πολιτικής, γιατί σίγουρα υπάρχει ενδεχόμενο κλιμάκωσης των προκλήσεων.
Η Αγία Σοφιά, λοιπόν, μετατρέπεται σε τζαμί… Πέρα από τη θλίψη και την οργή που προκαλεί σε εμάς, για άλλη μια φορά έχουμε επίδειξη ωμού φονταμενταλισμού απέναντι στον πολιτισμό και στην ιστορία, μια προσβολή στην οικουμενικότητα του μνημείου. Μια προσβολή στη μνήμη, στην ιστορία, στην αισθητική, που δυστυχώς δεν τη βλέπουμε για πρώτη φορά. Ας θυμηθούμε την τεράστια τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο… Ελπίζουμε ότι αυτή η έντονη διεθνής ανησυχία δε θα μείνει μόνο στα λόγια».

Μιμή Ντενίση: «Εργο Θεού»

Την σκυτάλη πήρε η Μιμή Ντενίση που μέσα απο το θεατρικό της έργο «Σμύρνη μου αγαπημένη» έκανε χιλιάδες Έλληνες να δακρύσουν. Η σπουδαία ηθοποιός προτίμησε αντί για δικά της λόγια να ανεβάσει στο διαδίκτυο ένα μικρός μέρος από το έργο της το 1995 «Θεοδώρα, η Αγία των Φτωχών»!

«Ετούτος ο Ναός δεν είναι έργο ανθρώπων. Είναι έργο Θεού.
Με την δική Του καθοδήγηση έγινε. Γι αυτό κανείς δεν θα μπορέσει να τον καταστρέψει Ποτέ.
Κι αν Κάποτε πέσει η Πόλη σε χέρια των κατακτητών, η Αγία Σοφία θα τους θυμίζει πως ο Θεός διάλεξε αυτή τη Πόλη κι αυτόν το Λαό για να χτιστεί ο μεγαλύτερος Οίκος της Λατρείας του.
Κι αν Κάποτε οι Βάρβαροι σβήσουν όλα τα καντηλέρια της, θα μείνει ο Ήλιος να φωτίζει τα αναρίθμητα παράθυρα της για να βλέπουν οι ναυτικοί από τον Βόσπορο και οι περαστικοί από την Πόλη, και να μην χάνουν τη Πίστη τους στην Ελλάδα και στην Ορθοδοξία!»

Μάνος Παπαγιάννης: «Με ποιο θράσος»

Και ο Μάνος Παπαγιάννης πέταξε το γάντι σε όλους μας, παρακινώντας στην ουσία τους πάντες να αφυπνισθούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Μερικές φορές οι εξελίξεις σε κάνουν να αναρωτιέσαι για το τι συμβαίνει.. Αναρωτιέσαι για ποιο λόγο όλα αυτά.. Αναρωτιέσαι με ποιο θράσος.. Αναρωτιέσαι εγώ τι κάνω.. Αναρωτιέσαι οι φίλοι τι κάνουν.. Αναρωτιέσαι θα υπάρξουν επιπτώσεις.. Αναρωτιέσαι που θα οδηγήσει όλο αυτό… Αναρωτιέσαι;;;;;;;;;;».

Ο συναδελφός του Χρήστος Χατζηπαναγιώτης ήταν λιτός και ουσιαστικός λέγοντας «μέρα μεγάλης θλίψης…»!

Γιώργος Τσαλίκης, Ελένη Χατζίδου

Και άλλοι τραγουδιστές όμως εκτός από τον Γιώργο Νταλάρα, όπως ο Γιώργος Τσαλίκης και η Ελένη Χατζίδου δεν έκρυψαν την οργή τους.

Ο πρώτος ανάφερε μεταξύ άλλων: «Τούρκοι δε σεβαστήκατε τον Ιερό Ναό μας… Και τώρα κάνατε τζαμί το Άγιο Φυλαχτό μας ... Απλά ντροπή , οργή και θλίψη …10 Ιουλίου 2020».

Η Ελένη Χατζίδου ζήτησε από τον Χριστό να μας δώσει δύναμη γράφοντας στον λογαριασμό της στο Facebook:

«Μάνα μη κλαις… Η Κωνσταντινουπολιτισσα μάνα μου για ακόμα μια φορά υποφέρει… και μαζί της όλοι μας… ‘Κοριτσάκι μου, οποία πέτρα κ αν σηκώσεις στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεις την Ελλάδα από κάτω’, μου είπε… Της ξυπνήσανε μνήμες, σπαράζει η καρδιά της που για άλλη μια φορά μας ξεριζώνουν και δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα… Ντροπή τους… Χριστέ μου δώσε μας δύναμη».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This