Η κούκλα του Ωνάση επισκευάστηκε και βγαίνει ξανά στον δρόμο!

Ο δικηγόρος Γιάννος Γραμματίδης έδωσε ζωή στη σπάνια Mercedes που ο Έλληνας μεγιστάνας είχε δωρίσει στον γιο του Αλέξανδρο!

Must Read

Eνα συλλεκτικό «dream car», η σπάνια Benz Automatic 250/8, που ήταν συνδεδεμένη με τη χρυσή ιστορία των Ωνάσηδων, μια και το γκάζι της πατούσε κάποτε ο αείμνηστος Αλέξανδρος Ωνάσης, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ξανά στους δρόμους, χαρίζοντας λάμψη και άρωμα παλιάς, αριστοκρατικής εποχής.

  • Από τον
    Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Επρεπε να περάσουν δεκαετίες, με το συλλεκτικό και μοναδικής συναισθηματικής αξίας αυτοκίνητο να είναι ξεχασμένο στον χρόνο, μέχρι να έρθει η στιγμή να «ζωντανέψει» ξανά χάρη στις προσπάθειες του γνωστού δικηγόρου, συλλέκτη και επίτιμου προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννου Γραμματίδη, ο οποίος από την ώρα που το αυτοκίνητο περιήλθε στην κατοχή του το έβαλε σκοπό ζωής η κούκλα των τεσσάρων χρόνων να σεργιανίσει στην άσφαλτο!

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τον γιο του Αλέξανδρο

Με συγκίνηση ο Γιάννος Γραμματίδης ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του «λίφτινγκ» στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ποζάροντας δίπλα στο θρυλικό αυτοκίνητο, αποτίοντας και φόρο στον αδικοχαμένο γιο του Αριστοτέλη Ωνάση. Ο κ. Γραμματίδης, στην προσπάθειά του να δώσει ξανά ζωή στην κούκλα των Ωνάσηδων, είχε στο πλευρό του τον μηχανικό της MKB Winnenden στη Γερμανία Πάνο Αβραμίδη. Εκεί, στη Γερμανία, το ιστορικό αμάξι παρέμεινε για τρία ολόκληρα χρόνια, για να επισκευαστεί με τις γνώσεις και το μεράκι και του τεχνικού συμβούλου Στάθη Πρεδάρη αλλά και του «μάγου» των ρυθμίσεων κινητήρων της Mercedes Γιάννη Παρχαρίδη.

Ο Γιάννος Γραμματίδης (αριστερά) με τον μηχανικό Πάνο Αβραμίδη και την τέλεια επισκευασμένη Mercedes στο συνεργείο της ΜΚΒ στο Winnenden της Γερμανίας

Η ιστορία του ιστορικού αυτοκινήτου αρχίζει στα τέλη Απριλίου 1972, όταν εισαγόταν στην Ελλάδα ένα υπερπολυτελές, ακόμα και για τα δεδομένα της εποχής, αυτοκίνητο. Ηταν η Mercedes-Benz Automatic 250/8. Το 8 ήταν μια ένδειξη στην επωνυμία που χαρακτήριζε το μοντέλο που είχε παρουσιαστεί το 1968 και ήταν ουσιαστικά το μόνο νέας σχεδίασης στην γκάμα της γερμανικής εταιρίας.

Δερμάτινα καθίσματα

Η λιμουζίνα, σχεδιασμένη από τον διάσημο Paul Bracq, διέθετε λευκά δερμάτινα καθίσματα, ηλεκτρικά παράθυρα, κλιματισμό, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, επένδυση από ξύλο τριανταφυλλιάς στο ταμπλό και πολλά ακόμα που, για την εποχή, την έκαναν να μοιάζει με αυτοκίνητο βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, προκαλώντας δέος σε οδηγούς και ραλίστες. Σήμα κατατεθέν του; Οι κάθετοι προβολείς της μάσκας του. Η μπλε λιμουζίνα, που προκαλούσε πάταγο στην Αθήνα, κόστιζε, τότε, 250.000 δραχμές.

Αγοραστής της ήταν ο λάτρης των γρήγορων και ακριβών αυτοκινήτων Αλέξανδρος Ωνάσης, γιος του Ελληνα μεγιστάνα, ο οποίος, δυστυχώς, δεν πρόλαβε να το χαρεί και πολύ, καθώς τον επόμενο χρόνο σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα.

Η Μercedes για πολλά χρόνια παρέμενε παραμελημένη σε αποθήκη του Ελληνικού, καθώς είχε αγοραστεί στο όνομα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το 2017 το συλλεκτικό αμάξι, έπειτα από δυσκολίες, πέρασε στην κατοχή του Λαρισαίου δικηγόρου των Αθηνών και επίτιμου προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννου Γραμματίδη.

Το χλιδάτο εσωτερικό της λιμουζίνας

«Για τις μετακινήσεις του»

«Τη Mercedes αυτή ο Αλέξανδρος την αγόρασε στο όνομα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, εισάγοντάς την ατελώς, έπειτα από καβγάδες με τον πατέρα του» δήλωσε τότε στην εφημερίδα «Ελευθερία» ο κ. Γραμματίδης. «Ο λόγος ήταν ότι ο Αλέξανδρος, ο οποίος ήταν τρελαμένος με τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα, είχε λίγο καιρό προτού την αγοράσει ένα ατύχημα με ένα άλλο αυτοκίνητο. Θορυβημένος, ο Αριστοτέλης Ωνάσης τον έπεισε για την ασφάλειά του να πάρει μια Mercedes. Αυτό το αυτοκίνητο ο Αλέξανδρος το χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του κάθε μέρα. Εκανε βόλτες με αυτό, πήγαινε από το “Χίλτον”, όπου έμενε, στο γραφείο του, στην Ολυμπιακή, μετέφερε τους καλεσμένους του. Τη Mercedes αυτή την οδηγούσαν μόνο ο ίδιος και ο οδηγός του Σ. Αβραμίδης. Κανείς άλλος δεν επιτρεπόταν να τη χρησιμοποιήσει και, όταν την πήγαινε για σέρβις στην αντιπροσωπία, οι τεχνικοί τύλιγαν το αμάξωμα του αυτοκινήτου με κουβέρτες για να μην προκαλέσουν σημάδια ή γρατζουνιές. Οι κουβέρτες είναι ακόμη μέσα στο αυτοκίνητο» ήταν τα λόγια του νέου ιδιοκτήτη, ο οποίος θα μπορεί πλέον να αγγίζει με υπερηφάνεια τη ζωντανή ιστορία των Ωνάσηδων!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This