Ρέινα Εσκενάζυ για την σειρά «Φλόγα και άνεμος»: «Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν ερωτιάρης»

Η Ρέινα Εσκενάζυ, που σκηνοθετεί για την ΕΡΤ το «Φλόγα και άνεμος», μιλά για τον έρωτα του πολιτικού για τη σπουδαία ηθοποιό Κυβέλη που γεννήθηκε στη Χίο, τις δυσκολίες που έχει μια σειρά εποχής και για τη γοητεία που έχουν οι αληθινές προσωπικότητες

Must Read

Στο γραφικό ψαραχώρι Λαγκάδα, της βόρειας Χίου, είχαμε την ευκαιρία να γευματίσουμε και να συζητήσουμε -στην περίφημη ταβέρνα του Πασσά- μαζί με τη σκηνοθέτρια Ρέινα Εσκενάζυ.

  • Από την Μαρία Ανδρέου

Η δημιουργός θα σκηνοθετήσει τη νέα σειρά «Φλόγα και άνεμος», που θα αρχίσει από το φθινόπωρο στη δημόσια τηλεόραση και θα αφορά τον έρωτα του πολιτικού Γεωργίου Παπανδρέου για της σπουδαίας ηθοποιού του θεάτρου μας Κυβέλης, ένας έρωτας που γεννήθηκε στο νησί της μαστίχας! Όπως μας τόνισε η σκηνοθέτρια, τα γυρίσματα άρχισαν με μαγιό εποχής του 1920 και μπάνιο στη θάλασσα… Έτσι αρχίζει η πρώτη σκηνή της φιλόδοξης παραγωγής στους μύλους, που είναι πολύ χαρακτηριστικό σημείο της Χίου.

Κυρία Εσκενάζυ, ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας σκηνοθέτης σε μια σειρά εποχής;

Οι δυσκολίες είναι αυτά που βλέπετε στους τοίχους ακόμη και των νεοκλασικών σπιτιών. Κυκλοφορούμε σε δρόμους με σπίτια που έχουν μπογιές από γκράφιτι. Είναι πολύ δύσκολο να σβήσουμε τα γκράφιτι ή να βγάλουμε από την κάμερα τα κλιματιστικά… Προσπαθούμε να βρούμε πιο αγνούς χώρους, δεν είναι όμως εύκολο. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη η Πλάκα, ο Κεραμεικός, το Μεταξουργείο, που μπορούμε να σβήσουμε τις κολόνες της ΔΕΗ από μπετόν και να τις παρουσιάζουμε με εφέ ξύλινες. Επίσης, σε μια σειρά εποχής ψάχνουμε χωμάτινους δρόμους και όχι με άσφαλτο. Πάντα έχουν το συνεργείο και οι τεχνικοί μας χώμα σε μια καρότσα. Επειδή έχω κάνει σειρά εποχής, όπως με τη ζωή της Ελλης Λαμπέτη για τη μικρή οθόνη, πλέον ξέρω πώς θα βρω λύσεις. Το έχω ξανακάνει αυτό το είδος! Και ξέρετε κάτι; Αγαπάω πολύ την έρευνα. Μου αρέσει όταν κάνω μια τηλεοπτική ή κινηματογραφική παραγωγή με προσωπικότητες που έζησαν σε άλλη εποχή να μπορώ να μαθαίνω. Η έρευνα μου δίνει πολλά πράγματα και τα ερεθίσματα για να πλησιάσω αυτά τα άτομα. Να τα νιώσω προτού τα κινηματογραφήσω. Για να κάνω μια σειρά εποχής ψάχνω ενάμιση χρόνο πάνω σε αυτό.

Πόσοι ηθοποιοί θα παίξουν στη σειρά «Φλόγα και άνεμος»;

Πάνω από τριάντα ηθοποιοί του θεάτρου μας. Οι πρωταγωνιστές της σειράς θα είναι η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που θα υποδυθεί την Κυβέλη, και ο Αρης Λεμπεσόπουλος, τον Γεώργιο Παπανδρέου. Στη σειρά θα παίζουν από τη Θέμιδα Μπαζάκα, τον Δημήτρη Καταλειφό, έως τη Λένα Παπαληγούρα, τον Αργύρη Πανταζάρα και την Πέγκυ Σταθακοπούλου. Η ηθοποιός Ισιδώρα Δωροπούλου θα ενσαρκώσει την πρώτη σύζυγο του Γεωργίου Παπανδρέου, τη Σοφία Μινέικο, ο Δημήτρης Σαμόλης τον δεύτερο σύζυγο της Κυβέλης, τον Κώστα Θεοδωρίδη, ενώ ο Θανάσης Τσαλταμπάσης τον πρώτο σύζυγο της ηθοποιού, τον Μήτσο Μυράτ. Ο Λευτέρης Βασιλάκης θα παίξει τον Παναγούλη και ο Αργύρης Αγγέλου θα υποδυθεί έναν λοχαγό της χούντας εξαιρετικά σκληρό. Τον Δημήτρη Χορν, τον βαφτισιμιό της Κυβέλης, θα τον παίξει ο Αναστάσης Ροϊλός. Ο Χορν ήταν ο τελευταίος άνθρωπος στον οποίο μίλησε η Κυβέλη. Τη μανά της Κυβέλη θα παίξει η Κόρα Καρβούνη και τον πατέρα της ο Δημήτρης Μαύρος.

Αρης Λεμπεσόπουλος και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Πού θα γυριστεί η σκηνή που ο Γεώργος Παπανδρέου γνωρίζει και ερωτεύεται την Κυβέλη;

Οι δυο τους γνωρίζονται σε ένα υπαίθριο θέατρο. Η Κυβέλη έπαιζε την «Ανθή» του Αντρέγιεφ. Δεν υπάρχει αυτό το θέατρο και θα το προσομοιάσουμε στην πλατεία της καστροπολιτείας των Μεστών, στη Χίο. Θα το στήσουμε. Τότε δεν υπήρχε ηλεκτρικό και τις έκαναν απόγευμα τις παραστάσεις. Άναβαν λάμπες πετρελαίου… Όλο αυτό πρέπει να το αποδώσουμε… Θα μας βοηθήσουν οι παραδοσιακοί σύλλογοι της Χίου, με τις στολές τους.

Κυβέλη και Γεώργιος Παπανδρέου

Σας γοητεύουν οι αληθινές προσωπικότητες;

Πάρα πολύ… Από αυτές παίρνεις, μαθαίνεις, έχεις ένα προσωπικό κέρδος. Δεν είναι μόνο η τέχνη. Είναι η μελέτη και η έρευνα, κάπου σε οδηγούν πιο ενδόμυχα…

Τι έχετε πάρει μέσα από την έρευνα;

Επειδή είμαι γυναίκα, πλησιάζω την ψυχολογία της Κυβέλης. Ομολογώ ότι ένιωσα αυτή την ελευθερία που λέει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που έχει η ηρωίδα της. Την Κυβέλη την πάντρεψαν αναγκαστικά. Για να μην εγκαταλείψει το θέατρο, παντρεύτηκε τον Μυράτ. Της είπε ο πατέρας της ή τον παίρνεις ή σταματάς το θέατρο. Η Κυβέλη είχε την ντρομπροσύνη να του πει την πρώτη νύχτα του γάμου πως δεν είναι ερωτευμένη μαζί του και ότι τον στεφανώνεται μόνο και μόνο για να είναι στο θέατρο. Οπότε ήταν αναμενόμενο πως κάποια στιγμή ότι θα τον χώριζε. Η ερώτηση είναι τι είδους άντρας είναι αυτός που το δέχεται αυτόν τον γάμο; Ήταν ερωτευμένος ή είχε συμφέρον; Ο Μυράτ ήταν πιο φτωχός από την Κυβέλη… Η Κυβέλη πήρε τον Μυράτ και τον πήγε ένα ένα βήμα πιο πάνω. Ουσιαστικά τον μάζεψαν οι γονείς της… Ήταν βέβαιο πως θα τον άφηνε

Τελικά, ο Γεώργιος Παπανδρέου ερωτεύτηκε και τη Σοφία Μινέικο και την Κυβέλη;

Ναι. Ήταν ρομαντικός άνδρας και του άρεσε το ωραίο. Μάλιστα, τα γράμματα που έγραφε στη Μινέικο ήταν copy paste με αυτά που έστελνε στην Κυβέλη. Μπορεί να ήταν τα ίδια, αλλά τα πίστευε, δεν ήταν ψεύτης. Ήταν ερωτιάρης. Ο Γεώργιος Παπανδρέου ξεμυαλίστηκε μετά την Κυβέλη, και ενώ ήταν στα χωρίσματα δεν πήραν, βέβαια, πότε διαζύγιο, με τη χορεύτρια Σεράνο, από τη Χιλή… Αφού η πάστα Σεράνο πήρε το όνομά της από τη χορεύτρια. Ένας ζαχαροπλάστης της εποχής βρήκε την ευκαιρία και έκανε τη χορεύτρια σοκολάτα, γιατί ήταν μελαψή και η νέα αγαπημένη του Γεωργίου Παπανδρέου.

Τι θέλετε να δώσετε μέσα από τη σειρά;

Δεν κυνηγάμε να αντιγράψουμε, ούτε να προσομοιάσουμε καν. Θέλουμε να τσιμπήσουμε την αύρα και την ατμόσφαιρα αυτών των δύο ανθρώπων μέσα σε δώδεκα επεισόδια. Θα μείνουμε στη Χίο καιρό. Έχουμε έρθει για ρεπεράζ χώρων εδώ και ημέρες. Η αλλαγή των πρωταγωνιστών από τη νεαρή ηλικία στην πιο ώριμη αποφασίσαμε να γίνει δραματουργικά όταν γνωρίζουν ο ένας τον άλλον και βιώνουν τον έρωτά τους. Ο έρωτάς τους τούς ωριμάζει… Εδώ θα γίνει η αλλαγή χαρακτήρων. Η κυρία Βαλεντίνη Ποταμιάνου, η οποία είναι η δισέγγονη της Κυβέλης, από την πλευρά της Μιράντας Μυράτ, μας έδωσε πολύ υλικό, πολλές πληροφορίες και ρούχα εποχής… Κοστούμια αυθεντικά, τα οποία φορούσε η Κυβέλη. Επίσης, μας έδωσε και τα πορτρέτα της, τα πολύ μεγάλα, τα οποία θα αφαιρέσουμε το πρόσωπό της και θα βάλουμε αυτό της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This