Μαρία Αλιφέρη: «Η βάση μου είναι το θέατρο, από εκεί με… κλέβουνε»

Τα παιδικά της χρόνια, η μεγάλη της επιτυχία «Τα τετράγωνα των αστέρων» και το... χαζό σύστημα που την έκοψε τη δεκαετία του '80

Must Read

Η Μαρία Αλιφέρη είναι μία από τις καλύτερες ηθοποιούς και παρουσιάστριες της γενιάς της, με τις τηλεοπτικές εκπομπές της να σημειώνουν τηλεθεάσεις ρεκόρ! Επειτα από καιρό σπάει τη σιωπή της και μιλάει αποκλειστικά στην «Espresso», ξετυλίγοντας το «κουβάρι» της ζωής της, μιλώντας για τις αδικίες του συστήματος, το ενδεχόμενο να ξανακάνει εκπομπή στην τηλεόραση, αλλά και την προσωπική της ζωή.

  • Από τον Βαγγέλη Καράλη

Τι αναμνήσεις έχετε από τα παιδικά σας χρόνια και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Εχω τις καλύτερες αναμνήσεις γιατί το χωριό όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, ο Αγιος Ιωάννης Σπάρτης, είναι στεφανωμένο από τον Ταΰγετο και από μια κοιλάδα που είναι γεμάτη πορτοκαλιές. Επίσης, είχα δύο γονείς εξαιρετικούς. Με την υποκριτική αποφάσισα να ασχοληθώ μέσα σε μια νύχτα, ήμουν στο δεύτερο έτος της Νομικής και αναζητούσα κάτι που να αφορά την ψυχή μου και όχι το μυαλό μου.

Από το Εθνικό Θέατρο βρεθήκατε παρουσιάστρια στην τηλεόραση. Πώς σας επέλεξαν;

Ο παραγωγός που θα έκανε τα «Τετράγωνα των αστέρων» με είδε σε μια θεατρική παράσταση και με κάλεσε. Το μόνο που ζήτησα ήταν να κάνω έναν πιλότο για να δω αν μπορώ να ανταποκριθώ και μετά συμφώνησα. Για μένα πάντα η βάση μου ήταν το θέατρο, από εκεί με κλέβουνε.

Από την ταινία «Η τελευταία άνοιξη» (1973)

Οι τηλεοπτικές εκπομπές σας σημείωσαν τεράστια επιτυχία. Πώς βιώνατε την αναγνωρισιμότητα στο πρόσωπό σας;

Μου έδωσε πολλή χαρά, γιατί με αποδέχτηκε ο κόσμος, αλλά αυτό σταματάει εκεί, γιατί μεγαλώνει τις ευθύνες, να μην απογοητεύσεις τον κόσμο και να ανταποδώσεις την εμπιστοσύνη του.

Καθημερινά λαμβάνατε πολλά γράμματα από τους τηλεθεατές σας. Υπάρχει κάτι που σας έχουν γράψει και θυμάστε μέχρι σήμερα;

Ηταν τόσο πολλά τα γράμματα και πολλά ήταν κορυφαία. Είχα γράμματα από φυλακισμένους, από γιατρούς, από στρατιωτικούς, από παιδάκια, πολύ ενδιαφέροντα, από όλους τους χώρους, και αυτή ήταν η επιτυχία της εκπομπής, ότι υπήρχε ένα ευρύ κοινό.

Το «κόψιμό» σας από την τηλεόραση τη δεκαετία του ’80 θεωρείτε ότι είχε πολιτικά κίνητρα;

Εχει να κάνει με την ανοησία του συστήματος, δεν αφορά μόνο εμένα, το σύστημα είναι χαζό. Μέσα στη βιασύνη του και την απληστία του κάθε σύστημα προσπαθεί να εξοντώσει κάποιους και να αναδείξει κάποιους άλλους.

Με τον Φώτη Αρμένη στην παράσταση «Μια ζωή χωρίς εμένα» την άνοιξη του 2002 στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Υπήρξατε και είστε ακόμα μια πολύ εντυπωσιακή γυναίκα. Η εμφάνισή σας άνοιξε πόρτες ή στάθηκε εμπόδιο;

Και τα δύο: και πόρτες σού ανοίγει και μεγάλη αμφισβήτηση σου προκαλεί, γι’ αυτό προσπάθησα να μη μείνω στην εικόνα μου.

Πώς σχολιάζετε την ελληνική τηλεόραση σήμερα;

Δεν μου αρέσει που ασχολούνται με τα προσωπικά του άλλου, είναι κάτι που δεν έκανα στη ζωή μου από επιλογή, θεωρώ ότι το δημόσιο πρόσωπο πρέπει να δίνει άλλα μηνύματα. Αισθάνομαι άσχημα να απασχολώ τον κόσμο με αυτά τα πράγματα.

Βλέπουμε πολλούς συναδέλφους σας να συμμετέχουν σε παιχνίδια ριάλιτι. Ποια είναι η άποψή σας;

Προσωπικά δεν μου αρέσουν τα ριάλιτι, σέβομαι όμως όταν είναι οικονομική η ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε. Εάν είναι επιλογή, το αμφισβητώ, εάν είναι ανάγκη, το καταλαβαίνω.

Με τον Κώστα Βουτσά και τον Ντίνο Καρύδη στην παράσταση «Ο Καπετάν Κώστας του Πόρτο Λιμπερτά» (1973-1974)

Θα ξανακάνατε τηλεοπτική εκπομπή;

Αγαπώ την τηλεόραση και την ευγνωμονώ γιατί με έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό. Οτιδήποτε σέβεται το κοινό και μου αρέσει είμαι έτοιμη να το κάνω. Εχω πολλά είδη εκπομπών στο μυαλό μου, το θέμα είναι να ενδιαφέρει και τους παραγωγούς. Υπάρχει το ενδεχόμενο να ξανακάνω τηλεόραση.

Για να αλλάξουμε κλίμα, πώς σχολιάζετε τις αποκαλύψεις αναφορικά με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο θέατρο;

Είναι σπουδαίο ότι τα θύματα τόλμησαν να μιλήσουν, θα έλεγα να είμαστε στις κριτικές μας όλοι πιο σοβαροί. Καταλαβαίνω την ανάγκη πολλών να συμπαρασταθούν στα θύματα και είμαι η πρώτη, αλλά θα ήθελα μεγαλύτερη σύνεση στα λεγόμενα όλων, όπως επίσης θα ήθελα μεγάλη αντικειμενικότητα στο σύστημα και στη Δικαιοσύνη. Από την εξουσία και το κράτος θα ήθελα μέτρο και σύνεση και από τους πολίτες το ίδιο.

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Τα τετράγωνα των αστέρων» (1980)

Εχετε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσετε την προσωπική σας ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η Μαρία Αλιφέρη είναι ευτυχισμένη στη ζωή της;

Αποτελεί στάση ζωής για εμένα να κρατήσω την προσωπική μου ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Θεωρώ πως, όταν εκτειθέμεθα δημόσια, είμαστε ένα είδος παραδείγματος για τα νέα παιδιά. Δεν έχει νόημα το μήνυμα που περνάμε να είναι πώς τρώω, πώς κοιμάμαι, πώς ερωτεύομαι, δεν προσφέρουν αυτά τίποτα. Είμαι ευτυχισμένη στη ζωή μου γιατί έχω γαληνεμένο εσωτερικό κόσμο, κάτι που ήθελα πολλά χρόνια στη ζωή μου, και είμαι ευγνώμων για τον κόσμο που με έχει αγκαλιάσει.

Εάν γυρνούσατε τον χρόνο πίσω, θα αλλάζετε κάτι στη ζωή σας;

Πάντα θα αλλάζαμε θεωρητικά κάτι, όμως σε αυτή τη φάση της ζωής μου αυτό που είμαι -που το θεωρώ καλούτσικο- είναι αποτέλεσμα όλων αυτών των σωστών και των λαθών που έχω κάνει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This