Με αφορμή το θάνατο της Λαίδης Νταϊάνα θυμόμαστε την αναπάντεχη επίσκεψή της στη Λίμνη Ευβοίας

Ήταν Σεπτέμβριος του 1996 όταν η Πριγκίπισσα της Ουαλίας βρέθηκε στην Ελλάδα για έναν πολύ συγκινητικό λόγο αφήνοντας άφωνους τους κατοίκους του μικρού χωριού

Must Read

Η Λαίδη Νταϊάνα σκοτώθηκε στις 31 Αυγούστου 1997 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι μαζί με τον σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγιέντ, καθώς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν προσπαθούσε να ξεφύγει από τους παπαράτσι που τους καταδίωκαν με μανία.

  • Από την Έλενα Φάκου

Τα σενάρια συνομωσίας γύρω από αυτό το τραγικό δυστύχημα στο οποίο η Λαίδη Νταϊάνα έχασε τη ζωή της είναι πολλά και ακόμη ζωντανά, όπως ζωντανός παραμένει και ο θρύλος της. Η Νταϊάνα ήταν το πιο αγαπητό πρόσωπο της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμη και όταν βγήκε το διαζύγιό της με τον Βασιλιά- πλέον –Κάρολο και εκείνη τυπικά έπαψε να είναι royalty-αν και βασιλομήτωρ. Άλλωστε τον τίτλο της “Πριγκίπισσας” της τον έδωσε ο ίδιος ο λαός της Βρετανίας, γι αυτό και θα εξακολουθήσει να τη συνοδεύει αιώνια.

Δεν ήταν ο  τίτλος της “Πριγκίπισσας της Ουαλίας” ο σημαντικός, αλλά αυτός της “Πριγκίπισσας του λαού” που την καθόριζε.

Το φιλανθρωπικό, κοινωνικό και ακτιβιστικό έργο της Νταϊάνα είναι τεράστιο. Είναι το πρώτο πρόσωπο της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας που προσέγγισε τον απλό κόσμο, τον αγκάλιασε, του έδωσε το χέρι της- χωρίς να φοράει γάντι- και γονάτισε για να μιλήσει στα μικρά παιδιά. Ήταν η γυναίκα που έκανε ένα μεγάλο βήμα εναντίον στο στίγμα που συνόδευε τη δεκαετία του 80 και 90 τους ασθενείς με AIDS, όταν επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονταν και τους έκανε χειραψία, δείχνοντας πως η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική με την απλή κοινωνική συναναστροφή και επαφή. Επισκέφθηκε πολλές φορές τις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, περπάτησε σε ναρκοπέδιο στην Αγκόλα και υπήρξε μεγάλη συμπαραστάτρια του απλού κόσμου ενώ είχε συνεισφέρει σε αγώνες για κοινωνική ισότητα.

Ένα χρόνο πριν σκοτωθεί, το Σεπτέμβριο του 1996, η Λαίδη Νταϊάνα επισκέφθηκε την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τη Λίμνη Ευβοίας για έναν πολύ συγκινητικό λόγο, ο οποίος ανταποκρινόταν ακριβώς στο τρυφερό κοινωνικό προφίλ της. Και η ιστορία έχει ως εξής:

H Λαίδη Nταϊάνα, επισκέφθηκε το μικρό χωριό της Εύβοιας τον Σεπτέμβριο του 1996 για να εκπληρώσει την υπόσχεση που είχε δώσει σε ένα νέο παιδί τον Γιάννη Καλυβιώτη ο οποίος πέθανε από κυστική ίνωση σε ένα νοσοκομείο του Λονδίνου και καταγόταν από τη Λίμνη Ευβοίας. Η Λαίδη Νταϊάνα τον είχε γνωρίσει κατά την επίσκεψή της στο βρετανικό νοσοκομείο και η προσωπικότητά του την κέρδισε, με αποτέλεσμα να τον επισκεφθεί κι άλλες φορές καθώς και να τον προσκαλέσει σε ένα δείπνο στο Παλάτι. Εκείνος ήξερε πως δεν είχε πολύ χρόνο ζωής, έτσι ζήτησε από την Νταϊάνα όταν πεθάνει, να παραβρεθεί στην κηδεία του, για να στηρίξει ψυχολογικά και να παρηγορήσει την μητέρα του, κάτι που δεν γνώριζε κανείς άλλος εκτός από τον ίδιο και την Πριγκίπισσα , η οποία φυσικά και τελικά κράτησε το λόγο της.

Ο Γιάννης Καλυβιώτης ήταν δικηγόρος, έπασχε εκ γενετής από κυστική ίνωση και είχε μεταφερθεί το 1995 στο Λονδίνο για λόγους υγείας όπου και παρέμεινε ενάμισι χρόνο. Βρισκόταν στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση όμως ο θάνατος τον πρόλαβε πριν βρεθεί μόσχευμα. Όταν συναντήθηκε με την Λαίδη Νταϊάνα, έγιναν φίλοι και επειδή ήξερε πως η Πριγκίπισσα της Ουαλίας είχε το μοναδικό χάρισμα να προσφέρει παρηγοριά στους ανθρώπους, της ζήτησε να δώσει το παρών στη δική του κηδεία και να σταθεί στο πλευρό της μητέρας του. Η Νταϊάνα είχε το χάρισμα να γλυκαίνει τον πόνο των ανθρώπων και αυτό έκανε με την παρουσία της στην εξόδιο ακολουθία.

Εκείνη τη μέρα συνοδευόταν και από τον τοπικό μητροπολίτη, Παύλο Ιωάννου, ο οποίος δήλωσε στην εκκλησία, κατά τη διάρκεια της τελετής της κηδείας, ότι «ο Θεός την έστειλε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για να δώσει θάρρος στην οικογένεια του Γιάννη».

Έτσι, ξαφνικά, χωρίς καμμία προειδοποίηση και καμμία επίσημη ανακοίνωση, οι κάτοικοι της Λίμνης είδαν τη Νταϊάνα να περπατά στους δρόμους του χωριού τους στις 18 Σεπτεμβρίου του 1996 φορώντας ένα total black σύνολο που αποτελείτο από φόρεμα και σακάκι και στο λαιμό της ένα κολιέ από μαργαριτάρια μαζί με την φίλη της Χρυσάνθη Λαιμού. Είχε φτάσει στην Αθήνα με το ιδιωτικό τζετ της Οικογένειας Λαιμού συνοδευόμενη επίσης από μια καλόγρια. Ήταν η ημέρα που αποχαιρέτησε για πάντα τον καλό της φίλο Γιάννη, πήγε πρώτα στο σπίτι του, στη συνέχεια ακολούθησε την νεκρική πομπή, έσφιξε το χέρι της μητέρας του και τήρησε την υπόσχεσή της.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, έφυγε και η ίδια από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 36 ετών. Λέγεται πως ήταν έγκυος στο παιδί του Ντόντι Αλ Φαγιέντ. Στην κηδεία της Λαίδης Νταϊάνα ,στις 6 Σεπτεμβρίου 1997, ο Έλτον Τζον, έπαιξε διασκευασμένο το κομμάτι του “Candle in the wind-Goodbye England’s Rose” το οποίο είχε γράφτεί για τη Μέρλιν Μονρό, η οποία επίσης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 36 ετών.

Ο τάφος της Λαίδης Νταϊάνα είναι ανάμεσα στους οκτώ πιο δημοφιλείς τάφους διάσημων προσωπικοτήτων και τον επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Βρίσκεται στο πατρικό της σπίτι που ανήκει εδώ και 500 χρόνια στην οικογένεια Σπένσερ, και είναι ένα διατηρητέο αρχοντικό στο Άλθορπ, στο Ντάβεστρι του Νορθχαμπτονσάιρ της Μεγάλης Βρετανίας. Πιο συγκεκριμένα, η Πριγκίπισσα της Ουαλίας, είναι θαμμένη σε ένα μικρό νησί στη μέση μιας λίμνης, η οποία δημιουργήθηκε από τον Ουίλιαμ Τέουλον το 1868. Το νησί αυτό, θεωρήθηκε ως το καλύτερο μέρος για να αναπαυθεί. Το έδαφος καθαγιάστηκε από τον Επίσκοπο του Πίτερμπορο πριν από την ταφή, ενώ ο τάφος επισημαίνεται από μια λευκή μνημειακή λάρνακα. Ένας ναός με το όνομα της Λαίδης Νταϊάνα χαραγμένο στην κορυφή του, βρίσκεται απέναντι από τη λίμνη, και είναι το μέρος όπου οι επισκέπτες μπορούν να καταθέσουν λουλούδια στην μνήμη της αδικοχαμένης πανέμορφης θλιμμένης πριγκίπισσας, που η ζωή της τελείωσε μαζί με το καλοκαίρι του 1997.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This