Τάσος Χαλκιάς για το μέλλον του θεάτρου: «Ίσως τον ηθοποιό αντικαταστήσουν κάποια άλλα όντα, τα οποία θα είναι μισομηχανικά»

«Αυτό δεν είναι εύκολο να το σκεφτεί κανείς υπουργός Πολιτισμού, γιατί είναι δέσμιοι της κομματικής τους γραμμής»

Must Read

Συνέντευξη στην Real life παραχώρησε ο Τάσος Χαλκιάς, που αυτήν την περίοδο πρωταγωνιστεί στην σειρά «Παγιδευμένοι» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέατρο της Επιδαύρου και τις παραστάσεις που παίχτηκαν και τις πολυσυζητημένες παραστάσεις που παίχτηκαν κατά καιρούς.

Ο γνωστός ηθοποιός μάλιστα έκανε τη δική του εκτίμηση για το πως φαντάζεται ότι θα είναι το θέατρο σε μερικά χρόνια από τώρα ενώ αναφέρθηκε και στο κίνημα metoo το οποίο κλόνισε τον καλλιτεχνικό χώρο.

Τι σημαίνει τραγωδία;

Η τραγωδία δεν είναι ένα είδος θεάτρου, είναι μια φιλοσοφία διαφορετική. Δεν την πλησιάζεις ως ένας απλός ηθοποιός. Χρειάζεται μια ιδιαίτερη σπουδή, μια παιδεία. Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: το αστικό θέατρο αναφέρεται σε ανθρώπους. Από ανθρώπους σε ανθρώπους. Συγκρούονται άνθρωποι με ανθρώπους. Στην τραγωδία συγκρούονται άνθρωποι με θεούς και θεοί με ανθρώπους. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αυτό είναι ένας πόντος πάνω από το έδαφος που πατάμε, ένας πόντος παχιού στρώματος αέρος. Αυτός ο αέρας έχει μια άλλη καλλιτεχνική μυρωδιά. Πρέπει κανείς να τη σπουδάσει. Δεν μπορεί, επειδή πέτυχες πάρα πολύ σε μια τηλεοπτική σου εμφάνιση, να σε περιμένουν οι μεγάλοι ρόλοι της Επιδαύρου.

Δεν είμαστε πιο φτωχοί, όμως, έτσι;

Μα, αφού η ίδια η εκπαίδευση έβγαλε τα αρχαία ελληνικά, πώς θα γνωρίσουν οι σύγχρονοι Έλληνες τον Αριστοτέλη, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα; Δεν γίνεται να ασχοληθείς με την τραγωδία όταν δεν ξέρεις τη ρήση του Αριστοτέλη για το τι εστί τραγωδία. Πόσο το υπουργείο Πολιτισμού πιστεύει ότι η Επίδαυρος πρέπει να είναι ένας βωμός παρουσίασης αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και αττικής κωμωδίας κατά το δοκούν του κλασικισμού κατά κάποιο τρόπο, ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον στον υπόλοιπο κόσμό να έρθει στην Ελλάδα να δει αρχαία τραγωδία; Μπορείς να πειραματιστείς όπου θέλεις. Υπάρχει, αν θέλετε, και ένα γειτονικό θέατρο, η Μικρή Επίδαυρος. Κάνε πρώτα το πείραμά σου εκεί, να δοκιμαστεί, να το δούμε, να ακούσουμε πέντε πράγματα από κάποιους που γνωρίζουμε και, αν αξίζει τον κόπο και δεν αμαυρώνει τη μνήμη κάποιου συγγραφέα, πήγαινέ το την επόμενη χρονιά στο μεγάλο θέατρο της Επιδαύρου. Αλλά βάλε κάποιες γραμμές ασφαλείας δεν γίνεται να είναι η Επίδαυρος ανοιχτή στον οποιονδήποτε. Στην αρχαία τραγωδία παίζουν μεγάλο ρόλο οι 12 θεοί του Ολύμπου και οι παρα-θεοί και ημίθεοι. Δεν υπάρχει αυτή η μυθολογία σε κανέναν στον κόσμο.

Υπάρχουν μυθολογίες σκληρές άγριες εμπόλεμες βίαιες στους περισσότερους λαούς και ιδιαίτερα της Ανατολής. Στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» βλέπουμε τη φρίκη. Δεν έχουν καμία σχέση αυτά με την αρχαία τραγωδία. Δεν είναι, λοιπόν, το καλύτερο να καλείς έναν ξένο σκηνοθέτη από αυτούς επειδή έχει βγάλει ένα όνομα! Η αρχαία τραγωδία είναι καθαρά ελληνικό στοιχείο. Αν δεν το κρατήσουμε εδώ, δεν θα βγάλουμε ποτέ λεφτά από αυτήν! Αυτό δεν είναι εύκολο να το σκεφτεί κανείς υπουργός Πολιτισμού, γιατί είναι δέσμιοι της κομματικής τους γραμμής. Ο Μινωτής η Παξινού, ο Κατράκης ο Μουζενίδης ο Σολωμός ο Ροντήρης ο Καραντινός ο Ευαγγελάτος αυτοίαναβίωσαν το αρχαίο δράμα και το 1954 ξεκίνησαν το Φεστιβάλ Επιδαύρου! Από την άλλη, οι Νεοέλληνες δεν γνωρίζουν πώς παιζόταν ο Ιππόλυτος. Άλλο είναι το μουσειακό είδος και άλλο το κλασικό.

Πώς βλέπετε το θέατρο σε 20-30 χρόνια;

Δυστυχώς, κάνω μια πρόβλεψη που λυπάμαι που την κάνω: σε 30 χρόνια το πολύ, δεν θα υπάρχει πια θέατρο, με την τρέχουσα έννοια του θεάτρου. Θα είναι ένα θέαμα, το οποίο θα περιέχει και πολλά άλλα πράγματα, πάρα πολύ τεχνητό φως πάρα πολλή μουσική με τεχνητή νοημοσύνη και ίσως τον ηθοποιό αντικαταστήσουν κάποια άλλα όντα, τα οποία θα είναι μισομηχανικά. Το αίσθημα, το οποίο έχει μεγάλη σημασία στην υποκριτική, δεν θα υπάρχει…

Ο γιος σας είναι δημοσιογράφος και η κόρη σας σκηνογράφος. Τι προσπαθήσατε να «δώσετε» κυρίως ως πατέρας στα παιδιά σας;

Η κόρη μου, η Ηλιάνα, εργάζεται τώρα σε ένα διαγνωστικό κέντρο και είναι μια χαρά και ο γιος μου, ο Άρης θεωρώ ότι είναι ένας πετυχημένος δημοσιογράφος. Αυτό που κυρίως ήθελα ήταν να «μάθω» στα παιδιά μου να κοιτούν ο ένας τον άλλον στα μάτια και να μιλούν με ειλικρίνεια, να λένε την αλήθεια, να προσέχει το ένα το άλλο, να είναι αισιόδοξα, να υπάρχει αλληλεγγύη και θετική ενέργεια. Οι γενιές οι δικές μας έμαθαν πολύ το ψέμα. Δεν μπορούσαν να πουν την αλήθεια ανοιχτά, γιατί η αλήθεια τιμωρούνταν δια ροπάλου με φυλακή, με δικαστήρια, τα οποία σε καταδίκαζαν χωρίς καν να γνωρίζουν πιο είναι το αδίκημα σου. Έτσι, οι γενιές οι δικές μου αναγκάστηκαν να μιλούν με ψεύτικη γλώσσα, να συμπεριφέρονται ψεύτικα ο ένας στον άλλον.

Θεωρείτε ότι φτάσαμε στο σημείο που αποκάλυψε το κίνημα metoo, λόγω του ψέματος; Επειδή εθελοτυφλούσαμε; Μερικοί εμπλεκόμενοι ήταν και συμπρωταγωνιστές σας…

Φυσικά! Αν μπορούσαμε να ελέγξουμε γύρω μας τι γινόταν. Να το αποδεχθούμε αυτό που γινόταν ή να προσπαθήσουμε να το αφαιρέσουμε από τη ζωή μας τελείως, ας απομονωνόμασταν, δεν θα φτάναμε έως εδώ. Πράγματα τα οποία γίνονται, είναι καλό, την ώρα που γίνονται, να ξεδιαλύνονται. Αν λέγονται αργότερα, αρχίζει η αμφισβήτηση, η αμφιβολία. Τώρα οι άνθρωποι είναι πιο ευθείς. Μου αρέσουν πολύ περισσότερο τα νέα παιδιά. Στον σημερινό κόσμο τίποτε δεν είναι αυτονόητο, ιδιαίτερα η ανθρώπινη συμπεριφορά, την οποία πρέπει να τη διδάσκουν στο σχολείο. πρέπει το υπουργείο Παιδείας να το σκεφτεί αυτό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This