Πίσω από τις κλειστές πόρτες των μεγαλύτερων οίκων ωρολογοποιίας, στα υπερσύγχρονα εργαστήριά τους σε Γενεύη και Ζυρίχη, σπουδαίοι τεχνίτες εργάζονται νυχθημερόν –τις περισσότερες φορές για χρόνια ολόκληρα– κατασκευάζοντας το επόμενο «θαύμα της μηχανικής», το ρολόι εκείνο που θα καταφέρει να κατακτήσει μία θέση ανάμεσα σε αυτά που διακρίνονται για τον περίπλοκο σχεδιασμό τους.
- Από τη Γιώτα Βαζούρα
Δεν είναι απλώς «αντικείμενα» για τη μέτρηση του χρόνου: είναι μικρά κομψοτεχνήματα που ενσαρκώνουν τις απεριόριστες δυνατότητες της μηχανικής σε υψηλής αισθητικής ρολόγια, όπου τα γρανάζια και οι λεπτοδείκτες τους «κουβαλούν» αυτό το όμορφα φευγαλέο και περίπλοκο του χρόνου. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον απαράμιλλο κόσμο της ωρολογιακής πολυπλοκότητας, με μοντέλα ρολογιών που έχουν «μαγέψει» τους μεγαλύτερους συλλέκτες και connoisseurs του κόσμου…
Ο τίτλος του πιο περίτεχνου ρολογιού με τους πιο πολύπλοκους μηχανισμούς του πλανήτη ανήκει δικαιωματικά στο Vacheron Constantin 57260, ένα μοναδικό αντικείμενο με 57 συγκεκριμένες περιπλοκές (σ.σ. περιπλοκή στα μηχανικά ρολόγια είναι οποιαδήποτε λειτουργία η οποία δείχνει παραπάνω από την ώρα, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα).
Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Vacheron Constantin, το Reference 57260 είναι λίγο μεγαλύτερο από ρολόι τσέπης, ζυγίζει σχεδόν ένα κιλό και έχει μέταλλο κάσας από λευκόχρυσο 18 καρατίων. Για την κατασκευή του χρειάστηκαν οκτώ χρόνια, ενώ για τη δημιουργία του τρεις ωρολογοποιοί συνδύασαν τα 2.800 κομματάκια τού μηχανισμού του. Όσο για την τιμή του; Το εν λόγω ρολόι κατασκευάστηκε κατόπιν παραγγελίας ιδιώτη και, επομένως, η τιμή του δεν είναι δημοσιεύσιμη, ωστόσο υπολογίζεται πως φτάνει τα 5 εκ. δολάρια.
Το ρολόι, που για 50 ολόκληρα χρόνια θεωρείτο το πιο πολύπλοκο στον πλανήτη, είναι το διάσημο Patek Philippe Henry Graves Supercomplication, ένα σπανιότατο αντικείμενο στο είδος του, που «γεννήθηκε» μέσα από μία… κόντρα. Η ιστορία του ρολογιού ξεκινάει το 1925, χάρη στην επιθυμία του τραπεζίτη Henry Graves Jr να δημιουργήσει ένα μοναδικό ρολόι τσέπης καλύτερο από αυτό που είχε ο «αντίζηλός» του, ο αυτοκινητοβιομήχανος James Ward Packard, με τον οποίο ανταγωνίζονταν στη συλλογή πολυτελών ρολογιών. Το συγκεκριμένο Patek Philippe αποτελείται από 920 μέρη και περιλαμβάνει 430 βίδες, 110 κυλίνδρους και 70 διαμάντια, όλα φτιαγμένα στο χέρι. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1933.
Στην κορυφή της λίστας με τα πιο ακριβά ρολόγια που έχουν πουληθεί ποτέ, βρίσκεται το Patek Philippe Grandmaster Chime Ref.6300A-010. Είναι το μοναδικό που έχει κατασκευαστεί από ανοξείδωτο χάλυβα και δημοπρατήθηκε από την Only Watch -για φιλανθρωπικούς σκοπούς- το 2019 έναντι του αστρονομικού ποσού των 31 εκ. δολαρίων! Το μοναδικό αυτό ρολόι χειρός, που φέρει και εγχάρακτη τη φράση “The Only One”, περιλαμβάνει 20 διαφορετικές περιπλοκές, ημερολόγιο με τετραψήφια ένδειξη έτους, ένδειξη ώρας και ημερομηνίας, ακόμη και ένδειξη ημέρας και νύχτας. Είναι χαρακτηριστικό πως η Patek Philippe πρωτοπαρουσίασε το συγκεκριμένο ρολόι το 2014, όταν το σχεδίασε για να γιορτάσει τα 174 χρόνια λειτουργίας του οίκου της.
Θεωρείται ως το πιο περίπλοκο ρολόι που δημιουργήθηκε ποτέ στα εργαστήρια του Richard Mille. Το RM 65-01 Automatic Split Seconds Chronograph, που φέρει την υπογραφή του διάσημου οίκου ωρολογοποιίας, χρειάστηκε πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί και, επομένως, διαθέτει όλες τις πρωτοποριακές λεπτομέρειες για τις οποίες φημίζεται ο Richard Mille. Τι το ξεχωριστό έχει, λοιπόν; Στο μοντέλο αυτό, θα δει κανείς ένα υπερσύγχρονο περίβλημα ρολογιού υψηλής τεχνολογίας, ενώ η κάσα, η στεφάνη και το πίσω μέρος της κάσας είναι κατασκευασμένα από Carbon TPT, ένα εξαιρετικά ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό. Το καντράν RM 65-01 διαθέτει μία έγχρωμη κωδικοποίηση, για να ταιριάζει με τις λειτουργίες που αντιστοιχούν στα μπουτόν. Είναι κατασκευασμένο από περισσότερα από 600 κομμάτια και ο μηχανισμός τού ρολογιού αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Vaucher Manufacture Fleurier και είναι ο πρώτος in-house μηχανισμός ταχείας περιέλιξης του Richard Mille.
Κάθε εξάρτημα από τα 1.300 είναι διακοσμημένο στο χέρι από επιδέξιους τεχνίτες, που ασχολούνται με τη μικροζωγραφική, το σμάλτο και το κόσμημα. Έχει 26 περιπλοκές και ο επαναλήπτης των λεπτών του «χτυπάει» με τη μελωδία του Westminster. Ο λόγος για το εντυπωσιακό ρολόι Jaeger-LeCoultre Hybris Mechanica Grande Sonnerie, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών των 190 χρόνων τού ξακουστού οίκου ωρολογοποιίας. Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, με το συγκεκριμένο μοντέλο είναι το μέγεθος της κάσας του: είναι μόλις 45 χιλιοστά, με το κόστος του να αγγίζει τα 2 εκ. δολάρια!
Στα ρολόγια με τους πλέον πολύπλοκους μηχανισμούς παγκοσμίως, το Frank Muller Aeternitas Mega κατέχει άνετα μία θέση. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει 36 περιπλοκές, 1.483 εξαρτήματα και ένα όνομα “aeternitas”, που στα λατινικά σημαίνει «αιωνιότητα». Το εξαιρετικό αυτό ρολόι, που σχεδιάστηκε για να θεωρείται… αιώνια ως το «θαύμα της μικρομηχανικής και της ωρολογοποιίας, κοστίζει γύρω στα 2.7 εκ. δολάρια.
Όταν το 1989 πρωτοκυκλοφόρησε, ήταν το ρολόι με τον πιο πολύπλοκο μηχανισμό στον πλανήτη. Ο λόγος για το Patek Philippe Caliber 89, ένα εντυπωσιακό ρολόι τσέπης με μοναδικά χαρακτηριστικά, που το κατατάσσουν στα ωραιότερα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Από τι αποτελείται; Οι 24 περιπλοκές του και τα 1.728 εξαρτήματά του είναι μόνο μερικά από τα εντυπωσιακά πλεονεκτήματά του. Διαθέτει δείκτες για τη φάση της σελήνης και για το δίσεκτο έτος, ενώ λέει και την ώρα της ανατολής του ηλίου και την ημερομηνία του Πάσχα. Έχει κατασκευαστεί από χρυσό 18 καρατίων και το κόστος του αγγίζει τα 6 εκ. δολάρια.
Ένα ρολόι έργο τέχνης! Το Vacheron Constantin Celestia Astronomical Grand Complication 3600 δεν είναι ένα αντικείμενο που απλά λέει τον χρόνο αλλά ένα κομψοτέχνημα που συνδυάζει την επιστήμη της αστρονομίας με την υψηλή τέχνη της ωρολογοποιίας. Αποτελούμενο από 514 εξαρτήματα, το ρολόι, που έχει μέγεθος μόλις 45 χιλιοστά, έχει 23 περιπλοκές. Διαθέτει διαρκές ημερολόγιο, ένδειξη ημέρας και νύχτας, αλλά και φάσης φεγγαριού. Δείχνει ακόμη τις εποχές, τις ισημερίες, τις ώρες ανατολής και δύσης του ηλίου, ενώ έχει και έναν εντυπωσιακό διάφανο χάρτη ουρανού για το βόρειο ημισφαίριο. Η πρώτη φορά που «βγήκε» στην αγορά ήταν το 2017 στο Salon International de la Haute Horlogerie, και ποσό πώλησής του ήταν 1.000.000 ευρώ.