Πολυτέλεια δίχως όρια – Χρονογράφοι για ακριβά γούστα

Must Read

Στον κόσμο της υψηλής ωρολογοποιίας, τα ρολόγια φημίζονται για τη φινέτσα, την κομψότητα, τη μοναδική κατασκευή και μηχανική ανωτερότητά τους. Πρόκειται για μοναδικά ρολόγια πολυτελείας, που «σπάνε» όλα τα ρεκόρ σε δημοπρασίες. Το «ΕΣΤΙΑζω» αναζητεί τα πιο ιδιαίτερα ρολόγια που έχουν δημιουργηθεί ποτέ, όλα τους αντικείμενα υψηλής αισθητικής και πολυτέλειας, ανεπανάληπτα κομψοτεχνήματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μία ξεχωριστή ιστορία να «αφηγηθούν».

  • Από τη Γιώτα Βαζούρα

Στη λίστα με τα πλέον μοναδικά και πολυσυζητημένα ρολόγια που έχουν πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία συγκαταλέγεται το διάσημο RolexDaytona, που συνήθιζε να κοσμεί τον καρπό του Πολ Νιούμαν. To συγκεκριμένο αντικείμενο, που θεωρείται ως «το ιερό δισκοπότηρο» των ρολογιών για τους μανιώδεις συλλέκτες, δημοπρατήθηκε το 2017 στη Νέα Υόρκη από τον οίκο δημοπρασιών Phillips, συγκεντρώνοντας το ποσό των 17.7 εκ. δολαρίων!

Το θρυλικό Rolex Daytona του Πολ Νιούμαν, που δημοπρατήθηκε έναντι του αστρονομικού ποσού των 17,7 εκ. δολαρίων.

Ο Νιούμαν, ο οποίος λάτρευε τα ρολόγια, είχε στη συλλογή του αμέτρητα από αυτά, ωστόσο εκείνο που έκανε το συγκεκριμένο αντικείμενο περιζήτητο, ήταν πως επρόκειτο για το Rolex Daytona που του είχε χαρίσει η σύζυγός του, Τζόαν Γούντγουορντ, το 1969, μετά την ταινία «Ο νικητής» που γύρισαν παρέα. Στο ρολόι αυτό, η Γούντγουορντ είχε ζητήσει να χαραχτεί για τον Νιούμαν η επιγραφή «Να οδηγείς προσεκτικά».Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πώς από τη Rolex, έναν από τους διασημότερους οίκους ωρολογοποιίας του πλανήτη, έχουν κυκλοφορήσει τα ωραιότερα και πλέον ξεχωριστά ρολόγια του πλανήτη μιας και η συγκεκριμένη μάρκα αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο για την τεχνογνωσία και την ποιότητα των μοντέλων της ‒ σύμβολα υπεροχής, κομψότητας και κύρους.

Το υπερπολυτελές Graff Diamonds Hallucination ρολόι. Η αξία του; Στα 55 εκ. δολάρια

Και αυτό αφού οι μηχανισμοί της συλλογής Rolex Oyster Perpetual υποβάλλονται σε σκληρές δοκιμασίες από τον επίσημο Ελβετικό Έλεγχο Χρονομέτρων, COSC, και από την εσωτερική παραγωγή της Rolex για την ακρίβεια, την άριστη λειτουργία και την απόδοση. Η πιστοποίηση Superlative Chronometer με την πράσινη σφραγίδα είναι η εγγύηση ότι κάθε Rolex λειτουργεί άριστα, σύμφωνα με τα κριτήρια υψηλής απόδοσης και αξιοπιστίας, που ορίζει η εταιρεία. Η ένδειξη “perpetual” είναι χαραγμένη σε κάθε ρολόι Rolex, που αντιπροσωπεύει το όραμα και τις αξίες της μάρκας. Ο Hans Wilsdorf, ο ιδρυτής της εταιρείας, αφιέρωσε όλη του την ενέργεια στην αναζήτηση της διαχρονικής ακρίβειας, αξιοπιστίας και υπεροχής, γιατί πίστευε ότι η ακρίβεια και η αξιοπιστία ήταν το μυστικό για το μέλλον των ρολογιών χειρός.

Η εγχάρακτη αφιέρωση της Τζοάν Γούντγουορντ “Drive Carefully” στο μυθικό Rolex Daytona του

Από τότε, οι καινοτομίες της Rolex άλλαξαν την ιστορία της ωρολογοποιίας και συνεχίζουν να ηγούνται των σύγχρονων εξελίξεων του κλάδου, όπως το 1926, με την εφεύρεση του Oyster, του πρώτου αδιάβροχου ρολογιού χειρός στον κόσμο, και το 1931, με τη δημιουργία του Perpetual Rotor, του πρώτου αυτόματου μηχανισμού κουρδίσματος. Στη συνέχεια, η Rolex κατέθεσε πάνω από 500 πατέντες-καινοτομίες στην ιστορία της. H Rolex, το κορυφαίο σύμβολο ποιότητας και πρωτοπορίας στη βιομηχανία ρολογιών παγκοσμίως, είναι μία ανεξάρτητη ελβετική εταιρεία κατασκευής ρολογιών, που εδρεύει στη Γενεύη. Σήμερα η Rolex, με παρουσία σε πάνω από 100 χώρες, υποστηρίζει ενεργά τις τέχνες, τον πολιτισμό, τις επιστήμες, τα αθλήματα και τις εξερευνήσεις για την βελτίωση της ζωής στον πλανήτη.

Hans Wilsdorf

Στην κορυφή της λίστας με τα πιο εξεζητημένα ρολόγια που έχουν πουληθεί ποτέ, βρίσκεται και το Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010, ένα ρολόι το οποίο θεωρείται συν τοις άλλοις, και το πιο πολύπλοκο που έχει δημιουργήσει ποτέ ο συγκεκριμένος οίκος. Είναι το μοναδικό που έχει κατασκευαστεί από ανοξείδωτο χάλυβα και δημοπρατήθηκε από την OnlyWatch‒για φιλανθρωπικούς σκοπούς‒ το 2019 έναντι του ποσού των 31 εκ. δολαρίων!

1026 – First Rolex Oyster watch.

Το μοναδικό αυτό ρολόι χειρός, που φέρει και εγχάρακτη τη φράση “TheOnlyOne”, περιλαμβάνει 20 διαφορετικές λειτουργίες, ημερολόγιο με τετραψήφια ένδειξη έτους, ένδειξη ώρας και ημερομηνίας ακόμη και ένδειξη ημέρας και νύχτας. Είναι χαρακτηριστικό πως η PatekPhilippe πρωτοπαρουσίασε το συγκεκριμένο ρολόι το 2014 όταν το σχεδίασε, για να γιορτάσει τα 174 χρόνια λειτουργίας του οίκου της. Όσο για τον αγοραστή του; Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστός.

Ρολόι με… βασιλική ιστορία. Το Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Manchette

Από το 1775 έως και σήμερα, ο ελβετικός οίκος ρολογιών Breguet έχει καταφέρει να θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους στον χώρο, έχοντας συνδεθεί με την υψηλή ωρολογοποιία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως δημιουργίες του έχουν φορέσει στους καρπούς τους γόνοι βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, ενώ ρολόγια Breguet λέγεται πως είχε στις κοσμηματοθήκες της και η Μαρία Αντουανέτα. Το όνομα της βασίλισσας της Γαλλίας φέρει και ένα από τα πλέον πολύτιμα αντικείμενα που έχει δημιουργήσει ο συγκεκριμένος οίκος: ο λόγος για το Breguet Grande Complication Marie Antoinette, ένα ρολόι αξίας 30 εκ. δολαρίων, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1783 κατόπιν παραγγελίας ενός μυστικού θαυμαστή της βασίλισσας.

Το μοναδικό Patek Philippe Grandmaster Chime

Το κόστος δεν αποτελούσε πρόβλημα για εκείνον, αφού το μόνο που είχε ζητήσει από τον Αβραάμ-Λουΐ Μπρεγκέ του ομώνυμου οίκου, ήταν το ρολόι αυτό να «είναι όσο το δυνατόν πιο εντυπωσιακό». Το ρολόι τσέπης που προέκυψε, είχε 23 διαφορετικές λειτουργίες και 823 εξαρτήματα, που το κατατάσσουν στα πέντε πιο πολύπλοκα κομμάτια όλων των εποχών. Το ρολόι, που έχει μία ταραχώδη ιστορία, δεν φορέθηκε ωστόσο ποτέ από τη Μαρία Αντουανέτα, διότι ολοκληρώθηκε 34 χρόνια μετά τον θάνατό της και 44 χρόνια αφότου ο μυστικός θαυμαστής της το παρήγγειλε στον φημισμένο οίκο.

Tο Rolex Day Date 2023

Βασιλικό αέρα… έχει και το Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Manchette, ένα εντυπωσιακό ρολόι που συνδυάζει την τέχνη της υψηλής ωρολογοποιίας με τη λάμψη ενός πολυτελούς αντικειμένου. Το εν λόγω «κόσμημα» ήταν εκείνο που φόρεσε η βασίλισσα Ελισάβετ το 1953 κατά τη διάρκεια της τελετής τής ενθρόνισής της, και παραμένει έως και σήμερα το ρολόι με τον μικρότερο μηχανισμό που έχει παραχθεί ποτέ. Το λευκόχρυσο μπρασελέ του με τις διαμαντένιες λεπτομέρειες το καθιστούν μοναδικό, ενώ η τιμή του, κοντά στα 27 εκ. δολάρια, το φέρνει δικαίως στη λίστα με τα πλέον μοναδικά ρολόγια που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στην αγορά. Με ένα παρόμοιο μοντέλο είχε φωτογραφηθεί και η Άνια Τέιλορ Τζόνσον ‒πρέσβειρα του εν λόγω οίκου‒ τον περασμένο χειμώνα, στην πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας “TheMenu”.

Tο Rolex Daytona 2023.

Για μισό αιώνα περίπου κατείχε τον τίτλο τού πλέον περίπλοκου ρολογιού στον πλανήτη. Το Patek Philippe Henry Graves Super complication είναι ένα μοναδικό αντικείμενο στο είδος του, που «γεννήθηκε» για αυτόν ακριβώς τον λόγο, που έχει γίνει και γνωστό: να υπάρξει το πιο ωραίο και ταυτόχρονα σύνθετο ρολόι του κόσμου. Η ιστορία του ξεκινάει το 1925, από την επιθυμία τού τραπεζίτη Henry Graves Jr να δημιουργήσει ένα μοναδικό ρολόι τσέπης καλύτερο από αυτό που είχε ο «αντίζηλός» του, ο αυτοκινητοβιομήχανος James Ward Packard, με τον οποίο ανταγωνίζονταν στη συλλογή πολυτελών ρολογιών.

Rolex -Παγκόσμια έδρα στη Γενεύη.

Το συγκεκριμένο Patek Philippe αποτελείται από 920 μέρη και περιλαμβάνει 430 βίδες, 110 κυλίνδρους και 70 διαμάντια, όλα φτιαγμένα στο χέρι. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1933 και το 2014 δημοπρατήθηκε από τον οίκο Sotheby’s έναντι του ποσού των 24 εκ. δολαρίων.

Το Billionaire Watch, για τον μαγικό κόσμο της υψηλής ωρολογοποιίας, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Χωρίς κάποια συναρπαστική ιστορία να το συνοδεύει, το ρολόι που δημιούργησε η αμερικανική εταιρεία “JacobandCo” το 2015, είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα στον πλανήτη, με την αξία να εκτοξεύουν τα πολλά διαμάντια που κοσμούν την επιφάνειά του. Είναι κατασκευασμένο από ζαφειρένιο κρύσταλλο, μπορεί να το αποκτήσει κανείς κατά παραγγελία και το κόστος του αγγίζει σχεδόν τα 18 εκ. δολάρια.

Το Breguet Grande Complication Marie Antoinette.

Εμφανίστηκε στην αγορά για πρώτη φορά το 2014 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να απασχολεί το ενδιαφέρον των απανταχού συλλεκτών. Ο λόγος για το “Graff Hallucination” ρολόι, που για να το αποκτήσει κανείς θα πρέπει να είναι τουλάχιστον πολυεκατομμυριούχος, μιας και το μοναδικό αυτό «κόσμημα» με τα 110 καράτια και τα σπάνια διαμάντια κοστίζει 55 εκ. δολάρια! Αυτό που εκτοξεύει στα ύψη την τιμή του, δεν είναι τόσο το καντράν από χαλαζία αλλά ό,τι το περιβάλλει. Πράσινα, γαλάζια, πορτοκαλί και φυσικά ροζ διαμάντια, σε διαφορετικά κοψίματα, κοσμούν αυτό το σπάνιο ρολόι, που δημιουργήθηκε για να αναδείξει το πάθος του γνωστού οίκου κοσμημάτων για πολυτέλεια και λάμψη.

Το “Billionaire Watch” από τον οίκο “Jacob and Co”
Ένα από τα όμορφα και με περίπλοκους μηχανισμούς ρολόι του πλανήτη: το Patek Philippe Henry Graves Supercomplication.

Τι «εκτοξεύει» τις τιμές των ρολογιών πολυτελείας:

  • Η σπανιότητα των υλικών τους.
  • Η μοναδικότητά τους.
  • Η μηχανική τους ανωτερότητα.
  • Η ιστορία τους.

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This