Ελληνικό καλοκαίρι χωρίς Επίδαυρο γίνεται; Ελλάδα χωρίς τέχνη και πολιτισμό μπορεί να υπάρξει; Κραυγή αγωνίας από χιλιάδες εργάτες της τέχνης, που θα δούλευαν ακούραστα πάνω στη σκηνή αλλά και πίσω από αυτήν τους επόμενους μήνες για να βγάλουν τα προς το ζην, αλλά και για να ψυχαγωγήσουν τον κόσμο που έχει ανάγκη την τέχνη και τον πολιτισμό για να τραφούν το πνεύμα και η ψυχή του, φορώντας ακόμα και μάσκα!
Μπορεί η Πολιτεία να εξήγγειλε τελικά κάποια μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των καλλιτεχνών, ωστόσο το σύνολο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας έχει ακυρωθεί για τους θερινούς μήνες και ο κόσμος θα μείνει χωρίς τραγούδι, χαρά, προβληματισμό, σάτιρα, ομορφιά… Κι εδώ τίθεται και θέμα δημοκρατίας, καθώς θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση, όπως βρέθηκε και στα θερινά σινεμά… Γιατί δυο μέτρα και δυο σταθμά στην απόσταση… για τη μη μετάδοση του κορονοϊού; Μήπως ο Αριστοφάνης και ο Θεοδωράκης… ξυπνούν τον κόσμο;
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την εκπομπή «Το πρωινό» του ΑΝΤ1 ο Γιάννης Μπέζος μίλησε χθες για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο θέατρο από εδώ και στο εξής, παίρνοντας πολύ συγκεκριμένη θέση για τα αιτήματα των εργαζομένων στον πολιτισμό, που έχουν κατακλύσει και το διαδίκτυο με την καμπάνια «Support Art Workers» (Υποστηρίξετε τους εργάτες στην τέχνη).
«Θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει πολιτιστική παραγωγή το καλοκαίρι, με την έννοια τη θεατρική, του χορού και της μουσικής. Θα ήταν τραγικό και πολύ κακό για όλους μας. Δεν μιλάω για τα οικονομικά των συναδέλφων και των συνεργατών, μιλάω γενικότερα» είπε και συνέχισε: «Θα το έβλεπα εφιαλτικό να μην υπάρχει παραγωγή το καλοκαίρι. Αλλά πρέπει να έχουμε και έναν τρόπο. Πρέπει κι εμείς να συμμετέχουμε στην προσπάθεια για τη δημόσια υγεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμμετέχουμε απόντες! Θα συμμετέχουμε παρόντες, αλλά με κάποιους όρους και κάποιες προϋποθέσεις. Δεν μπορείς σ’ ένα θέατρο που έχει 2.000 θέσεις να βάλεις 2.000 θεατές, πρέπει να υπάρχει μια ποσόστωση, ένας τρόπος που θα μπαίνουν οι θεατές με ασφάλεια. Πρέπει να υπάρξει καλλιτεχνική δραστηριότητα το καλοκαίρι, αυτό είναι δεδομένο, με ένα διαφορετικό τρόπο και να υπάρξουν χώροι για να γίνουν παραστάσεις».
Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τον πρωτεργάτη Μίκη Θεοδωράκη που διαμαρτυρήθηκε λέγοντας: «Ειλικρινά λυπάμαι γιατί έζησα για να ξαναδώ ότι οι βαθύτατα σκοταδιστικές αντιλήψεις εξακολουθούν να υπάρχουν».
Η δήλωσή του περί Μεσαίωνα προβλημάτισε τους πάντες, καθώς και η φράση του: «Οι άνθρωποι της τέχνης πλέον δεν είναι αυτοί που δημιουργούν στον σύγχρονο εθνικό πολιτισμό, αλλά είναι απλοί διασκεδαστές».
Τσανακλίδου: «Δεν περίμενα κάτι καλύτερο από τη δράκα απατεώνων που μας κυβερνά»
Πολλές ήταν και οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο από τους καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών του Μίλτου Πασχαλίδη, του Νίκου Πορτοκάλογλου και του Φοίβου Δεληβοριά, που κάνει λόγο για αφανισμό των καλλιτεχνών με στοχευόμενη πρόθεση. Συγκλονιστική και η Φωτεινή Βελεσιώτου.
«Προσπάθησα να δίνω κι εγώ όπως και άλλοι συνάδελφοι δύναμη και κουράγιο στους συμπολίτες μου, αλλά από σήμερα ΣΙΩΠΩ» έγραψε στα social media αναφορικά με τα lives που έκανε μέσω διαδικτύου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αναλγησία απέναντι στους καλλιτέχνες. «Αν δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις και οι παραστάσεις του πολιτισμού και τα μέτρα παραμένουν επισφαλή για την υγεία μας, θεωρώ υποχρέωση της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά και να ενισχύσει το κλάδο της τέχνης» τόνισε κατόπιν. Πολύ αιχμηρή στην ανάρτησή της και η Τάνια Τσανακλίδου.
«Δεν περίμενα τίποτε καλύτερο από τη δράκα απατεώνων που μας κυβερνά. Να ξέρουν όμως ότι τους περιμένουμε στην κάλπη και εκεί θα καταλάβουν για πάντα το πώς αντιλαμβανόμαστε την ατομική και συλλογική ευθύνη. Ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος οφείλει να μεριμνά για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες κάθε φορά που κινδυνεύει η ζωή και η επιβίωσή μας όταν το ίδιο το κράτος αναστέλλει όλες τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες» σημείωσε. Ο Γιάννης Ζουγανέλης, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι καλλιτέχνες είναι πολίτες με ίσα δικαιώματα απέναντι στη ζωή.
«Επιτέλους ας αφήσουμε τα χάδια προς τους κυβερνητικούς ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Δεν την έκαναν καλά γιατί άφησαν ένα τεράστιο δυναμικό ανθρώπων που συμβάλλει στην εξέλιξη της ζωής, που από την κρίση και μετά ισορροπούν ακόμη και παράνομα για να μπορέσουν να βιοποριστούν. Πέρα από τα μέτρα που θα παρθούν για τον καλλιτεχνικό κόσμο, είναι επιβεβλημένη η συνέχιση της καλλιτεχνικής δραστηριότητα για να μην οδηγηθούν στην ελεημοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βαλτινός: «Το θέατρο δεν πρέπει να φύγει ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ από τη ζωή μας»
Μιλώντας στην εκπομπή «Μαζί σου», στον Σκάι, η ηθοποιός Βασιλική Τρουφάκου ζήτησε λύσεις τώρα.
«Η τέχνη είναι ένας κλάδος που είναι από τη φύση του δύσκολος. Όταν τώρα πηγαίνεις σε μια κατάσταση που μας κλείνεις ό,τι και να γίνει και τώρα μιλάμε επ’ αόριστον, οπωσδήποτε πρέπει να γίνει κάτι. Να γίνει μια πρόβλεψη σε βάθος χρόνου για το τι θα κάνουμε» είπε, δίνοντας τη… σκυτάλη στον Γρηγόρη Βαλτινό. «Τα εθνικά προϊόντα της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός και μετέπειτα ο τουρισμός. Αυτή τη στιγμή αυτά τα δυο προϊόντα, τα μόνα που παράγουμε, δυστυχώς έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Ο τουρισμός δεν ξέρω πότε θα μπορέσει να σηκώσει το κεφάλι με όλα αυτά που γίνονται, ο δε πολιτισμός δυστυχώς δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά και όταν λέω πολιτισμός, εννοώ και το τραγούδι και το χορό και τα φεστιβάλ και τους μουσικούς και όλους τους ανθρώπους της τέχνης» ανέφερε με τη σειρά του ο δημοφιλής ηθοποιός, κλείνοντας με μια παράκληση: «Θα παρακαλούσα λοιπόν όλους τους αρμόδιους υπουργούς να σκύψουν με στοργή πάνω στον πολιτισμό, γιατί Ελλάδα χωρίς πολιτισμό δεν μπορεί να υπάρξει. Το θέατρο δεν πρέπει να φύγει από τη ζωή μας».
Το κύμα υποστήριξης στο διαδίκτυο για το ξέσπασμα των καλλιτεχνών και το SOS που εκπέμπουν είναι μεγάλο. Ο αργός θάνατος του ελληνικού θεάτρου πρέπει να εμποδιστεί και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να βρει τους τρόπους λειτουργίας των χώρων πολιτισμού.
Η επόμενη μέρα
«Είμαστε ένας κλάδος που ψάχνουμε για δουλειά τρεις φορές τον χρόνο» επισήμανε ο Χρήστος Λούλης και συνέχισε: «Δεν έχουμε ατζέντηδες, δεν έχουμε δικηγόρους. Εμείς γνωριζόμαστε, μιλάμε με κάποιον, μας λέει “θες να παίξεις εδώ;”, του λέμε “ναι”, κλείνουμε. Και το χέρι να έχω δώσει με έναν ιδιώτη και συμβόλαιο να έχω υπογράψει, δεν θα με πληρώσει όταν του λες σαν κράτος ότι δεν θα γίνει τίποτα. Άρα πρέπει οι άνθρωποι που είμαστε στον χώρο, όχι μόνο οι ηθοποιοί αλλά όλες οι ειδικότητες, με έναν τρόπο να μη μείνουμε στο δρόμο. Θολή και δύσκολη η επόμενη ημέρα στην τέχνη» τονίζει.
Για να καταλήξει: «Ο κλάδος μας ήταν παραμελημένος. Πάντα νιώθαμε πως είμαστε λίγο στην απέξω και τώρα με όλα αυτά τα μέτρα, ακούγοντας και τον πρωθυπουργό να λέει “οι άνθρωποι αυτοί”, μη αναφέροντας καθόλου τον κλάδο μας, νιώσαμε ακόμη παραπάνω ότι είμαστε στην απέξω».
Δείτε επίσης: Ο Γιώργος Παπαδάκης ξαναγύρισε στο στούντιο της εκπομπής του ύστερα από 42 ημέρες (video)