Μπουζούκια ώρα… Covid-19. Τα πιο ωραία λαϊκά δεν είναι σίγουρα πάνω σε καρότσα φορτηγού με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη να τραγουδά κάτω από το μπαλκόνι μας!
Είναι σε νυχτερινά μαγαζιά, σε συναυλίες και φεστιβάλ… Ωστόσο ξεχάστε αυτού του είδους τη διασκέδαση, τουλάχιστον για το φετινό καλοκαίρι, αφού η πανδημία δεν θα μας πάει στου… παραδείσου τα μπουζούκια. Βλέπετε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χαρδαλιάς έπαψαν μεμιάς και τα… εφτά τραγούδια, και τον χορό, και τον σαματά! Μπουζούκια, πανηγύρια, συναυλίες και άλλες μουσικές εκδηλώσεις απαγορεύονται, καθώς τα δημοτικά, τα λαϊκά και τα νησιώτικά θέλουν κυκλωτικούς χορούς, όπως λέει και στο τραγούδι του ο Διονύσης Σαββόπουλος, και τα τσιφτετέλια θέλουν χειροκροτήματα και πανέρια με γαρίφαλα.
Ήδη το κλίμα είναι πολύ βαρύ ανάμεσα στους επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων, στις μεγάλες φίρμες, αλλά και στους τραγουδιστές του νυχτοκάματου και της νέας γενιάς. Η πίκρα είναι μεγάλη, ακόμη και μεταξύ των σερβιτόρων, των παρκαδόρων, αλλά και των μουσικών που συνοδεύουν τον εκάστοτε καλλιτέχνη. Πώς θα ζήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους; Ιδού η απορία. Η ανασφάλεια όμως δεν σταματάει εδώ.
Εκτός από την καλοκαιρινή περίοδο που, όπως φαίνεται, θα κυλήσει χωρίς μεγάλα γλέντια, δύσκολα αναμένεται να είναι τα πράγματα στα μπουζούκια και από τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς οι ειδικοί περιμένουν και δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Εκτός κι αν μέχρι τότε έχει βρεθεί το φάρμακο και η ζωή μας γυρίσει σε κανονικούς ρυθμούς, ακόμη και στη διασκέδαση.
Όπως μας λένε γνωστοί επιχειρηματίες, σε περίπτωση που ανοίξουν τα μεγάλα χειμερινά μαγαζιά, θα δουλέψουν εξυπηρετώντας το πολύ 600 άτομα, ενώ πριν τον κορωνοϊό δέχονταν από 1.500 έως 2.000 άτομα. Αυτά τα νούμερα όμως πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Από τη στιγμή λοιπόν που στο μαγαζί θα μπαίνουν 600 άτομα, αυτόματα θα πέσουν και οι αμοιβές των τραγουδιστών.
Τα «τρελά» νυχτοκάματα των 15.000 και 20.000 ευρώ θα ψαλιδιστούν για τα καλά. Όταν έξω θα υπάρχουν ανεργία, φτώχεια, ακόμη και πείνα, δεν θα μπορούν οι επιχειρηματίες να χρεώνουν το σπέσιαλ μπουκάλι με αλκοόλ 170 ευρώ όπως φέτος, αλλά μετά βίας θα το έχουν στα 100 με 120 ευρώ στα τέσσερα άτομα. Ως εκ τούτου, το… κεφάλι θα στοιχίζει για μια βραδιά με νότες λαϊκές περί τα 25 ευρώ. Μοιραία θα γίνουν περικοπές και στις αμοιβές των μουσικών που έχουν στις ορχήστρες τους οι μεγάλες φίρμες.
Όταν πριν από την πανδημία το πρώτο μπουζούκι έπαιρνε μέχρι και 500 ευρώ, τώρα θα πέσει το πολύ στα 150 ευρώ τη βραδιά. Αντίστοιχα τα νυχτοκάματα των 15.000 ευρώ ενδέχεται να πέσουν στα 5.000, ενδεχομένως και στα 3.000 ευρώ τη βραδιά. Μάλιστα, αν οι σταρ δεν συμφωνήσουν με τα ποσά και ονειρεύονται περασμένα μεγαλεία, τότε οι επιχειρηματίες μπορεί να επενδύσουν στη νέα γενιά καλλιτεχνών και μουσικών που θα τραγουδήσουν και για πολύ λιγότερα χρήματα και θα πουν κι «ευχαριστώ πολύ».
Σε περίπτωση δε που το φάρμακο για τον κορωνοϊό δεν βρεθεί, πολλοί βλέπουν στον χώρο της διασκέδασης το 2020 να μένουν 10 μεγάλες πίστες και το 2021 πέντε ή ακόμη και τρεις. Για τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών φαντάζει αδιανόητο να βγει ο Ελληνας να διασκεδάσει στα μπουζούκια με τη μάσκα. Αντίστοιχα και η Ελληνίδα, που ντύνεται και φτιάχνεται για να φανεί στον χώρο, δείχνοντας τα μαλλιά και το μακιγιάζ της. Πλέον οι αιθέριες υπάρξεις θα μοιάζουν με νοσοκόμες ή ακόμη με μουσουλμάνες με…μπούρκα. «Τα νυχτερινά κέντρα θα θυμίζουν νοσοκομεία» μας λέει γνωστός επιχειρηματίας και πραγματικά, αν τα μπουζούκια αποτελούν στέκια φλερτ και διασκέδασης για όλες τις ηλικίες, από τους 20άρηδες μέχρι τους 60άρηδες, αυτό θα χαθεί πια…
Γιατί δεν θα υπάρχει πια η ψυχολογία για γνωριμίες και δημόσιες σχέσεις, ενώ μεγάλη ζημιά θα πάθουν και οι celebrities που ζούσαν με τον… καημό να τους δουν, να φωτογραφηθούν και να διαφημιστούν ποικιλοτρόπως.
Από την άλλη, και οι καλλιτέχνες θεωρούν αποκαρδιωτικό και απόκοσμο να τραγουδούν και να βλέπουν 600 κεφάλια με μάσκες και όχι με χαμόγελα, ενώ μέσα σε όλα αυτά θα απαγορευτούν τα λουλούδια και οι πολύ στενές αποστάσεις στις χορευτικές φιγούρες. Επιπλέον, αρκετοί ηλικιωμένοι πελάτες, που ξοδεύουν και περισσότερα χρήματα στα μπουζούκια, αλλά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δεν θα μπορούν να πηγαίνουν από τον φόβο του Covid-19. Από την άλλη μεριά, με τους πολύ νέους πελάτες οι επιχειρηματίες δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε σεφτέ, αφού οι περισσότεροι τη βγάζουν με ένα ποτό όλη τη νύχτα.
Τα μπουζούκια ίσως γίνουν τελικά μια απόλαυση πολυτελείας για πλούσιους 30άρηδες, 40άρηδες και 50άρηδες. Ακόμη κι αυτοί όμως θα προτιμούν πολλές φορές να οργανώσουν μια βραδιά στις βίλες τους για φίλους, καλώντας πριβέ έναν σταρ του πενταγράμμου, από το να ρισκάρουν την υγεία τους παρέα με άλλα 500 άτομα.
Πάντως, παρά τα παραπάνω δυσοίωνα σενάρια, οι χάρτης του μουσικών σχημάτων για τη νέα σεζόν σχεδιάζεται από τους επιχειρηματίες και τους καλλιτεχνικούς μάνατζερ. Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο Αντώνης Ρέμος θα εμφανιστεί στην Ιερά Οδό, ο Νίκος Βέρτης θα επιστρέψει στο Υton και η Αννα Βίσση στο Hotel Eρμού. Ο Νίκος Οικονομόπουλος μαζί με το Stαn θα τραγουδούν στη Fantasia, ο Κωνσταντίνος Αργυρός στο Teatro και η Λένα Ζευγαρά στο Tokyo. Ο Γιώργος Σαμπάνης θα εμφανιστεί στο Εναστρον μαζί με τον Πέτρο Ιακωβίδη, ο Νότης Σφακιανάκης στον «Βοτανικό» με τη Μαρία Κορέλι, ο Γιώργος Μαζωνάκης στο Φωταέριο, ο Βασίλης Καρράς στο Club 22 και η Γλυκερία στις Γραμμές. Η Πάολα με τον Νίκο Κουρκούλη ενδέχεται να ανέβουν πάλι στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκεται και ο Πάνος Κιάμος. Τέλος, o Διονύσης Σχοινάς και ο Στέλιος Ρόκκος έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στο Estate. Όσο για την συνεργασία της Νατάσας Θεοδωρίδου με τον Γιάννη Πάριο, δεν προχώρησε τελικά, όπως μαθαίνουμε.
«Ο λαός τραγούδι θέλει, φτάνουν τα προβλήματα» λέει ένα γνωστό άσμα του Στέλιου Διονυσίου. Μακάρι λοιπόν να βρεθεί μια λύση να συνεχίσει να γλεντά στα μπουζούκια ακόμη και αυτή τη δύσκολη εποχή του κορωνοϊού, που μόλις άρχισε…
Δείτε επίσης: Μαρίνα Βερνίκου: «Ήμασταν από τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα» (video)