Η «περίεργη» απόφαση για κατάργηση του άρθρου 362 ανοίγει το δρόμο για μπαράζ δυσφημίσεων διά του Τύπου

Must Read

Στην παραγραφή δεκάδων εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία θα μπορούσαν να κριθούν δυσφημιστικά, θα οδηγήσει η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να καταργήσει το άρθρο 362 του ποινικού κώδικα.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Το άρθρο προβλέπει ότι «όποιος με οποιονδήποτε τρόπο ενώπιον τρίτου ισχυρίζεται ή διαδίδει για κάποιον άλλον γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψή του, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Αν η πράξη τελέστηκε δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω διαδικτύου, επιβάλλεται φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή».

Η είδηση αποτυπώθηκε μόνο σε ελάχιστα εξειδικευμένα νομικά σάιτ, στα οποία, πιθανότατα, το ίδιο το υπουργείο είχε αφήσει να διαρρεύσει η πληροφορία πως η απόφαση της κατάργησης κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς η χώρα μας έχει «εισπράξει» τα τελευταία χρόνια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αλλεπάλληλες καταδίκες για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Τα ίδια δημοσιεύματα ανέφεραν, επίσης, ότι η απόφαση θα ευνοήσει ιδιαιτέρως τους δημοσιογράφους, που, ακόμη κι αν παρουσιάζουν πραγματικά περιστατικά στα ρεπορτάζ τους, δεν λαμβάνεται υπόψη αυτό, αλλά το εάν ένα δημοσίευμα θίγει την τιμή και την υπόληψη αυτού στον οποίο αναφέρεται. Αλήθεια, γιατί δεν κρίθηκε επιβεβλημένη η αναθεώρηση του άρθρου, ώστε να μην παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, αλλά η κατάργησή του;

Τι θα γίνει με τα δημοσιεύματα που δεν παρουσιάζουν πραγματικά γεγονότα, αλλά μόνο δυσφημούν την τιμή και την υπόληψη αυτού που αναφέρεται; Μπορεί κανείς να φανταστεί πόσες μηνύσεις για δυσφήμηση θα βρεθούν στο αρχείο, ποιοι θα επωφεληθούν περισσότερο στον Τύπο από την κατάργηση αυτή και πόσα δυσφημιστικά δημοσιεύματα θα κάνουν την εμφάνισή τους μετά την κατάργηση;

Στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί με σκοπό την κατάργηση της διάταξης, περιλαμβάνεται ο Πάνος Αλεξανδρής, γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η εφέτης Ευαγγελία Στεργίου, η οποία είναι αποσπασμένη στο Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, και ο αντιεισαγγελέας Εφετών Νικόλαος Νικολάου, ο οποίος είναι επίσης αποσπασμένος στο υπουργείο.

Περιλαμβάνονται, τέλος, η δικηγόρος Αθηνών Παπανδρέου Μαριαλένα, που εργάζεται ως ειδική συνεργάτιδα του υφυπουργού, η Παναγιώτα Πανουργία, ειδική συνεργάτιδα του γενικού γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ο Λιαγκάκης Λοΐζος, ένας νέος δικηγόρος από τη Χαλκίδα.

Μετέχουν μόνο δικαστές και δικηγόροι

Το πρώτο στοιχείο αυτής της σύνθεσης, που ξαφνιάζει, είναι το γεγονός ότι αυτή τη φορά μετέχουν μόνο δικαστές και δικηγόροι, και όχι κάποιος καθηγητής Νομικής, του οποίου η εισήγηση θα είχε μεγάλη αξία. Πρόκειται για υποβάθμιση του θέματος ή για διάθεση να περάσει η κατάργηση όσο το δυνατόν πιο… ανώδυνα;

Το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο, είναι η παρουσία του νέου δικηγόρου από τη Χαλκίδα, γεγονός μάλλον ασυνήθιστο για ομάδες εργασίας που λαμβάνουν τόσο σημαντικές αποφάσεις για άρθρα του ποινικού κώδικα.

Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με την κυρία Παπανδρέου, η οποία δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση. Επικοινώνησε, όμως, και με τον κ. Λιαγκάκη, ο οποίος δεν θέλησε να μας μιλήσει για τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε στη συγκεκριμένη ομάδα εργασίας. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η κατάργηση γίνεται με κύριο άξονα την προστασία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, αλλά και πως τα άρθρα 361 (εξύβριση) και το 363 (συκοφαντική δυσφήμιση) παραμένουν και καλύπτουν περιπτώσεις. Όχι, όμως, όλες…

Και οι παραγραφές που προαλείφονται, κάνουν ήδη κάποια εκδοτικά συγκροτήματα να χαμογελούν…

Πηγή: «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This