Σε κίνδυνο το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου στην Ελλάδα από την «βόμβα υποχρεώσεων» των 70.000.000 ευρώ

Must Read

Σφίγγει ο κλοιός των χρεών γύρω από τον όμιλο των «Παραπολιτικών», γεγονός που κάνει ακόμη πιο επισφαλή και εύθραυστη την κατάσταση και στο Άργος, το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου στην Ελλάδα, όπου εκ των βασικών μετόχων είναι εταιρίες του ομίλου των Παραπολιτικών».

Ρεπορτάζ, που ουδέποτε διαψεύστηκαν, ανέφεραν το προηγούμενο διάστημα, πως οι υποχρεώσεις του ομίλου αγγίζουν πλέον τα 70.000.000 ευρώ, ένα ποσό το οποίο είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα μπορούσε να καλυφθεί σε οποιαδήποτε οικονομική συγκυρία, πολλώ δε μάλλον στην παρούσα.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, όμως, τα πράγματα είναι πλέον ακόμη πιο δύσκολα αλλά και επικίνδυνα για το σύνολο του Τύπου, καθώς τραπεζικοί λογαριασμοί της ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΕΠΕ -μίας εκ των εταιριών του ομίλου- έχουν κατασχεθεί εξαιτίας μεγάλων χρεών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, σε τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρίας έχει επιβληθεί το αναγκαστικό μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου από τη ΔΟΥ Α’ ΠΕΙΡΑΙΑ μέχρι του ποσού των 260.542,44 αλλά και από το ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΑΟ ΠΕΙΡΑΙΑ (τ. ΙΚΑ) μέχρι του ποσού των 327.786,89. Μιλάμε, δηλαδή, συνολικά για ένα νέο χρέος που αγγίζει περίπου τα 600.000 ευρώ, ενώ όλοι οι λογαριασμοί τόσο αυτής της εταιρίας του ομίλου όσο και των Παραπολιτικών Α.Ε. έχουν εκ νέου κατασχέσεις που έχουν προκύψει από δικαστικές περιπέτειες των στελεχών της.

Το γεγονός προφανώς, θα στενέψει αβάσταχτα την οικονομική κατάσταση προς πάσα κατεύθυνση, δηλαδή προς προμηθευτές και εργαζομένους, και το ερώτημα είναι πού και πώς θα βρουν χρήματα τα στελέχη για τις βασικές υποχρεώσεις της εταιρίας.

Εάν η παραπάνω πληροφορία συνδυαστεί με μία ακόμη, τότε η κατάσταση μπορεί πραγματικά να έχει τη μορφή ωρολογιακής βόμβας στον χώρο του Τύπου γενικότερα. Ακούγεται πως ο όμιλος των «Παραπολιτικών» πληρώνει τις υποχρεώσεις του με μεταχρονολογημένες επιταγές του πρακτορείου Άργος (!)

Δεδομένου πως οι πληρωμές των όποιων εισπράξεων μπορεί να έχει η εφημερίδα «Παραπολιτικά», από την όποια εβδομαδιαία κυκλοφορία της, θα έπρεπε να γίνονται από το πρακτορείο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή αν είναι δεσμευμένοι από την πληθώρα των δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί εναντίον των «Παραπολιτικών» (πληροφορίες τις ανεβάζουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ), θα έπρεπε να της δίνονται επιταγές ημέρας.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, πώς είναι δυνατόν να έχει στα χέρια της ο όμιλος μεταχρονολογημένες επιταγές της Άργος. Εάν παίρνει, για παράδειγμα, προκαταβολές για μελλοντικά έσοδα (τα οποία είναι αμφίβολο εάν θα έχει), αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει πως ο όμιλος βάζει πλέον σε μεγαλύτερο κίνδυνο και το ταμείο της Άργος. Σηκώνει, δηλαδή, τα λεφτά όλων των εκδοτικών επιχειρήσεων της αγοράς. Υπάρχει περίπτωση, δηλαδή, να μη βάζει το χέρι στην τσέπη ο εφοπλιστής, εκδότης, καναλάρχης και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης για να σώσει τον όμιλο… των φίλων του, αλλά να βάζουν το χέρι στην τσέπη όλοι οι υπόλοιποι εκδότες, χωρίς να το γνωρίζουν! Υπάρχει πιθανότητα τα στελέχη της επιχείρησης να καλύπτουν τις υποχρεώσεις του ομίλου με τα λεφτά των άλλων!

Αλλά και ο Παναγιώτης Τζένος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρία «Ελευθερία του Τύπου», από την οποία εκδίδεται πλέον η εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο οποίος είναι και πρόεδρος στο πρακτορείο Άργος, έχει και αυτός κατασχέσεις σε λογαριασμούς του για χρέη προς τη ΔΟΥ ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ μέχρι του ποσού των 69.865 ευρώ αλλά και από το ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΑΟ ΠΕΙΡΑΙΑ (τ. ΙΚΑ) μέχρι του ποσού των 2.739,51 ευρώ και μέχρι του ποσού των 5.919,89 ευρώ (!), γεγονός που δείχνει τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα στελέχη του ομίλου από τη δραστηριότητά τους. Σήμερα, μάλιστα, και ο κ. Τζένος έχει πλέον κατασχέσεις σε λογαριασμούς του, επίσης για δικαστικές υποθέσεις του.

Ο λαβύρινθος των εταιριών και οι οφειλές-μαμούθ

Ας δούμε, όμως, ακόμη μία φορά από πού προέρχεται το ποσό «μαμούθ» των 70.000.000 ευρώ που έχει αυτή τη στιγμή ο όμιλος σε υποχρεώσεις.

  • Από την εταιρία Ελευθερία του Τύπου Α.Ε.: Ιδρύθηκε το 2017 από τον μεγαλοεφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, προκειμένου να εκδοθεί η ομότιτλη αλλά άχρωμη, άνευρη, απρόσωπη και μπερδεμένη εφημερίδα, η οποία έκλεισε μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξή της. Μετά την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας, η ιδιοκτησία της εταιρίας μεταφέρθηκε στον όμιλο (;) των «Παραπολιτικών». Και κάπως έτσι πέρασε στην Ελευθερία του Τύπου Α.Ε. η εφημερίδα «Παραπολιτικά», προφανώς γιατί η εταιρία Παραπολιτικά Α.Ε., από την οποία εκδιδόταν αρχικά, είχε ήδη αρχίσει να βουλιάζει υπό το βάρος οικονομικών υποχρεώσεων πολλών εκατομμυρίων. Το 2018 το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρίας έφτανε τα 4.575.374,44 ευρώ (!).
  • Από την εταιρία Παραπολιτικά Α.Ε.: Σε αυτή την εταιρία παραμένει η δραστηριότητα του σάιτ parapolitika.gr (όπως τουλάχιστον αναφέρεται στο ίδιο το σάιτ), το οποίο βρίσκεται στο νούμερο 361 (!) της κατάταξης των διαδικτυακών ιστοτόπων! Το 2018 το σύνολο των υποχρεώσεων έφτανε 6.491.148,99 ευρώ! Στην οικονομική έκθεση του 2017, μάλιστα, οι ελεγκτές, μεταξύ άλλων, σημείωναν πως δεν είχαν λάβει καμία επιστολή από πέντε (!) εκ των νομικών συμβούλων της εταιρίας για τυχόν αγωγές τρίτων κατά αυτής.
  • Από την ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΕΠΕ: Πρόκειται για την εταιρία μέσα από την οποία δραστηριοποιείται το ραδιόφωνο «Παραπολιτικά FM». Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρίας για το 2018 έφτανε τα 4.660.647,81(!) ευρώ, ενώ, όπως επισημαίνεται στην έκθεση των ελεγκτών, η εταιρία είχε μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 159.682,22 ευρώ, δηλαδή από 2.184.544,82 ευρώ το 2017 σε 2.024.862,60 ευρώ το 2018.
  • Από το πρακτορείο διανομής Τύπου Άργος: Εκ των βασικών μετόχων του πρακτορείου είναι εταιρίες του ομίλου των «Παραπολιτικών». Το σύνολο των υποχρεώσεων του πρακτορείου για το έτος 2018 ήταν 54.467.324,98 ευρώ! Από αυτά, οι υποχρεώσεις προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία έφταναν στο δυσθεώρητο ποσό των 6.602.906,6 ευρώ. Οπως χαρακτηριστικά σημείωνε στην έκθεσή της η εταιρία ορκωτών λογιστών Baker Tilly, η οποία διενήργησε σχετική έρευνα, έπειτα από εντολή της προηγούμενης διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Άργος Α.Ε. από το 2015 εμφανίζει σημαντική αύξηση των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών, επειδή, προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα, δεν αποδίδει τις εισφορές που παρακρατά από τους εκδότες εκ μέρους τους. Κανονική υπεξαίρεση, δηλαδή.

Από τον υπολογισμό των υποχρεώσεων του ομίλου λείπουν υποχρεώσεις μιας σειράς νομικών προσώπων (κυρίως ΙΚΕ), οι οποίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της μεγαλεπήβολης ανάπτυξης των δραστηριοτήτων, η οποία την τελευταία διετία διακόπηκε απότομα.

Επίσης, λείπουν και οι πραγματικές εκτιμήσεις αποζημιώσεων για τις δεκάδες εκκρεμείς αγωγές κ.λπ. Πάντως, με μια πρόχειρη πρόσθεση, στις 31/12/2018 ο όμιλος των «Παραπολιτικών» είχε υποχρεώσεις… άνω των 70.000.000€ (!). Και όσο για το 2019, που ήταν μια μάλλον χειρότερη χρονιά για τον κλάδο, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν ακόμα περισσότερο το σύνολο των υποχρεώσεων. Φανταστείτε για το 2020, την εποχή του κορωνοϊού!

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που τα μέσα των «Παραπολιτικών» εμφανίζονται τιμητές όλων, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων ευτράπελων, και την οικονομική κατάσταση τηλεοπτικών σταθμών, ραδιοφώνων, εκτυπωτικών επιχειρήσεων και άλλων εφημερίδων! Σίγουρα η κατάσταση στα ΜΜΕ δεν είναι ευχάριστη και εύκολη. Αλλά αυτό απέχει από τις πρακτικές τού να μπαίνει χέρι στις εισπράξεις του πρακτορείου!

Πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This