Τρίτη 15/6/2021

Διεθνής πρωτοβουλία στήριξης του Τύπου! Στην Ελλάδα, τι;

Εξέχουσας σημασίας πρωτοβουλία για τη διεθνή στήριξη του χειμαζόμενου Τύπου και συνολικά των έντυπων μέσων μαζικής επικοινωνίας ανέλαβαν από κοινού η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων IFJ και η Παγκόσμια Ενωση UNI Global Union.

Οι δύο ομοσπονδίες, που εκπροσωπούν πάνω από 20.000.000 εργαζομένους στον Τύπο σε όλο τον κόσμο, αποφάσισαν να προβούν στην εκστρατεία-ανάσα για τον Τύπο και τους ανθρώπους του, με σκοπό τη διασφάλιση του μέλλοντος της έντυπης δημοσιογραφίας. Τίτλος της καμπάνιας, «Υπερασπιστείτε τις θέσεις εργασίας – Υπερασπιστείτε τη δημοκρατία – Υπερασπιστείτε τα έντυπα ΜΜΕ».

Ειδικότερα, η κοινή εκστρατεία έχει ως βασικό στόχο να πιέσει τις απανταχού κυβερνήσεις να θεσμοθετήσουν πακέτα διάσωσης των έντυπων ΜΜΕ, αλλά και να φορολογηθούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως Amazon, Google και Facebook, στους οποίους διαφεύγουν τα διαφημιστικά έσοδα από τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι η υγειονομική κρίση που ακόμη μαίνεται μείωσε έτι περαιτέρω τα διαφημιστικά έσοδα των ΜΜΕ κατά 20% μόνο για φέτος. Με την προέλαση της πανδημίας να συνεχίζεται, οι δύο ομοσπονδίες θέτουν προ των ευθυνών τους τις κυβερνήσεις, ζητώντας τους να παρέμβουν και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα και τη δημοσιογραφική ποιότητα.

Τα παραπάνω κινδυνεύουν άμεσα παγκοσμίως και φυσικά στην Ελλάδα, όπου και προ κορονοϊού η δεκαετής οικονομική κρίση είχε χτυπήσει αλύπητα τον έντυπο Τύπο. Υπό αυτό το πρίσμα, η παραπάνω πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας και θα έπρεπε να θορυβήσει την κυβέρνηση, που ακόμα επεξεργάζεται το σχέδιο στήριξης του Τύπου. Μέχρι σήμερα το σχέδιο αυτό αναμένεται, καθώς το μόνο που έχει λαμβάνειν ο Τύπος έως τώρα είναι υποσχέσεις.

Σημειωτέον, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Anthony Bellanger έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τις κυβερνήσεις να αντιδράσουν αμέσως και προειδοποιώντας πως «ο τομέας αυτός είναι κοινωνικό αγαθό και σημαντικός πυλώνας των δημοκρατιών μας. Δεν είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις να παρακολουθούν από το μπαλκόνι τους το πλοίο να βυθίζεται».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ