Ο πόλεμος των ημετέρων στην ΕΡΤ – Δυσαρέσκεια για το δίδυμο της διοίκησης

Must Read

Τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά στο «βασίλειο της Αγίας Παρασκευής».

Συνεχείς είναι οι ειδήσεις που αφορούν αθρόες προσλήψεις με μοναδικό κριτήριο τις φιλίες με το σύστημα Μαξίμου και καθημερινές οι διαμαρτυρίες από εργαζομένους της ΕΡΤ ότι παραβιάζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα και ότι μπαίνουν στον «πάγο» για να προωθηθούν οι φίλοι που καταφθάνουν στο Ραδιομέγαρο με υψηλά νούμερα στον μισθό και χαμηλά έως ανύπαρκτα νούμερα στην τηλεθέαση.

Πολλές είναι οι καταγγελίες για αλαζονεία της διοίκησης της ΕΡΤ, οι οποίες μάλιστα γίνονται από επαγγελματίες που ανήκουν στον πολιτικό χώρο του κυβερνώντος κόμματος. Και είναι και πολλές οι απορίες που μας δημιουργούν ορισμένες καταγγελίες δημιουργών ότι τα πρόσωπα που εισηγούνται σειρές, εκπομπές και ντοκιμαντέρ είναι τα ίδια που αποφασίζουν.

Η «μανία» για αλλαγές μάλλον δημιουργεί προβλήματα στον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ κι αυτό γιατί όσες αλλαγές κι αν έχουν γίνει, με κόστος τεράστιο (γιατί να το κρύψουν οι άνθρωποι, έχουν κρατικό χρήμα και το σκορπάνε εκεί που θέλει το σύστημα), δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα. Τα νούμερα τηλεθέασης των περισσότερων εκπομπών και των δελτίων ειδήσεων συναγωνίζονται τις θερμοκρασίες στον Βόρειο Πόλο. Δεν είναι τυχαίο ότι ψάχνουν νέο παρουσιαστή για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει, γιατί να φταίει ο παρουσιαστής για την κακή πορεία ενός δελτίου και όχι η ποιότητα του δελτίου και οι ειδήσεις που παρουσιάζονται; Ψιλά γράμματα για τη Διεύθυνση Ειδήσεων της ΕΡΤ.

Και προτού προλάβει κάποιος να μας κατηγορήσει ότι κάνουμε κριτική εκ του ασφαλούς, αυτές είναι οι απόψεις πολλών εργαζομένων αλλά και συνδικαλιστών της ΕΡΤ, οι οποίοι μόνο στην αντιπολίτευση δεν ανήκουν. Και για να μην κατηγορηθούμε ότι γράφουμε χωρίς στοιχεία, τα νούμερα τηλεθέασης (όλα και όχι μόνο κάποια επιμέρους που κόβονται και ράβονται για να παρουσιαστούν σαν επιτυχία) δημοσιεύονται καθημερινά και είναι εύκολο για όλους να τα διαβάσουν στις εφημερίδες και στα περιοδικά.

Αντιπαράθεση

Ορισμένα από τα προβλήματα της διοίκησης Κωνσταντίνου Ζούλα και Γιώργου Γαμπρίτσου δημιουργούνται και λόγω της… συγκατοίκησής τους στην κορυφή της πυραμίδας. Μια υπόγεια αντιπαράθεση σοβεί τον τελευταίο καιρό και έχει αρχίσει να γίνεται φανερή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτία αυτής της αντιπαράθεσης είναι ο υπερσυγκεντρωτισμός του προέδρου και η αλαζονική συμπεριφορά του, η οποία είναι γνωστή και στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς η Ειδική Κομματική Οργάνωση (ΕΚΟ) Πολιτισμού της Ν.Δ. έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το δίδυμο που διοικεί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Η ΕΚΟ Πολιτισμού, με επιστολή της στον γ.γ. των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων Νίκο Παγώνη, εκφράζει τις διαμαρτυρίες της για την αλαζονική συμπεριφορά του κ. Ζούλα, αλλά και για την αδυναμία επικοινωνίας των δημιουργών με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο. Οπως αναφέρουν στην επιστολή, δείχνουν να μη σέβονται τους δημιουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ίδιους τους δημιουργούς, ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στην Επιτροπή Προγράμματος, ο πρόεδρός της, που εισηγείται προς το Δ.Σ. της ΕΡΤ ποιες παραγωγές πρέπει να πάρουν έγκριση για την υλοποίησή τους, είναι και μέλος του Δ.Σ. Δηλαδή αυτός προτείνει και αυτός αποφασίζει. Οι κακές γλώσσες λένε ότι αποφασίζει ότι του πει ο πρόεδρος. Πάντως, έχουν παρατηρηθεί πολλές… αρρυθμίες στη λειτουργία αυτού του συστήματος «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Οπως, για παράδειγμα, και σύμφωνα με μαρτυρία ενός από τους δημιουργούς που έχουν καταγγείλει τις συμπεριφορές των διοικούντων της ΕΡΤ, το γεγονός ότι εγκεκριμένες προτάσεις από την Επιτροπή Προγράμματος «χάνονται» στη διαδρομή από το γραφείο της Επιτροπής Προγράμματος έως την αίθουσα του διοικητικού συμβουλίου.

Αντίστοιχο σύστημα με αυτό της Επιτροπής Προγράμματος λειτουργεί και στην ενημέρωση. Ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης, ο οποίος θα κρίνει τις προσλήψεις δημοσιογράφων (είναι τόσοι πολλοί αυτοί που έχουν ήδη ανηφορίσει στην Αγία Παρασκευή, που σε λίγο δεν θα έχουν γραφεία για να δουλέψουν), είναι και πρόεδρος της επιτροπής που θα εισηγηθεί τις προσλήψεις.

Διαμαρτυρίες και για το φιάσκο με τα νέα σήματα

Κόστισαν 60.000 €, είναι αντιγραφή από τη RAI και δεν διακρίνονται καν!

Πολλές είναι οι διαμαρτυρίες για τη λειτουργία του ενημερωτικού τομέα και μάλιστα από συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των αποχρώσεων – και όλες συγκλίνουν στο γεγονός ότι στην Αγία Παρασκευή γίνεται πάρτι.

Χαρακτηριστική είναι μια αποστροφή της ανακοίνωσης της παράταξης της ΕΣΗΕΑ Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος: «Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αγανακτούν από το ότι το πρόσωπο της ΕΡΤ δεν είναι πλέον ΕΡΤ. Το σύνολο των καθημερινών ενημερωτικών εκπομπών είναι πλέον μικτές παραγωγές. Ακόμη και για την παρουσίαση της εμβληματικής ‘Αθλητικής Κυριακής’ δεν βρέθηκε ένας από τους έμπειρους αθλητικούς δημοσιογράφους της ΕΡΤ και επελέγη πρόσωπο ‘από την αγορά’ με την προσθήκη αποτυχημένου πολιτευτή της Ν.Δ. Συνεχείς είναι οι προσλήψεις και για τις θέσεις ευθύνης».

Ανάλογες ανακοινώσεις υπάρχουν από τις περισσότερες δημοσιογραφικές παρατάξεις, αλλά και από τα συνδικαλιστικά όργανα των τεχνικών και του διοικητικού προσωπικού της ΕΡΤ. Διαμαρτύρονται οι άνθρωποι και δικαίως γιατί, όπως φαίνεται, η διοίκηση Ζούλα έχει καταφέρει να οδηγήσει τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα σε σχεδόν πλήρη λειτουργία με εξωτερικές αναθέσεις, αφού μετά την παραγωγή το φαινόμενο των αναθέσεων κατακλύζει και τον τομέα της ενημέρωσης.

Ένα δείγμα της μετατροπής αυτής που επιχειρεί το δίδυμο της διοίκησης στην ΕΡΤ πήραμε από τα νέα σήματα. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μόνο φιάσκο μπορεί να ονομαστεί το πρότζεκτ «νέα σήματα», τα οποία είναι αντιγραφή των καναλιών της RAI. Τα νέα σήματα δεν διακρίνονται καν στην οθόνη και κόστισαν σχεδόν 60.000 ευρώ. Τα προηγούμενα και πιο καλαίσθητα φτιάχτηκαν σε μερικές ημέρες και χωρίς κανένα κόστος, αφού τα επεξεργάστηκαν οι γραφίστες της ΕΡΤ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This