Δευτέρα 10/5/2021

Μυστήριες δουλειές! Ένας νεόκοπος δημοσκόπος διαφεντεύει τη διανομή Τύπου

Το ασυμβίβαστο για τον αντιπρόεδρο του Άργους Π. Σιγούρο, που συνεργαζόταν με συγκεκριμένο εκδοτικό όμιλο

Είναι αντιπρόεδρος στο πρακτορείο διανομής Τύπου Άργος Α.Ε. (ευρύτερων συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη) από τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ από τον Ιούνιο του 2019 είναι μοναδικός διαχειριστής της εταιρίας ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ ΣΤΡΑΤΕΤΖΙ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, που έχει ως αντικείμενο -μεταξύ άλλων- την παροχή συμβουλών και υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων σε εταιρίες. Τέλος, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας δημοσκοπήσεων INNOVATION METRISIS POLL Α.Ε., η οποία δημιουργήθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2019 και διενήργησε κάποιες δημοσκοπήσεις πριν από τις προηγούμενες ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές.

  • Από τη
    Μαρία Παναγιώτου

Εν τέλει, θα μπορούσε κανείς να πει πως το 2019, εκτός από μία χρονιά κατά την οποία είχαμε αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα μας, ήταν επίσης μία καλή χρονιά για τον κ. Σιγούρο, καθώς φαίνεται ότι τον βοήθησε να διαπρέψει στον κόσμο των επιχειρήσεων. Αλλά πώς κατάφερε να βρεθεί σε όλες αυτές τις θέσεις;

Στο γήπεδο Καραϊσκάκη

Αγαπημένη ασχολία του κ. Σιγούρου, όπως προκύπτει από τη λιτή σελίδα που διατηρεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να είναι το ποδόσφαιρο, όπως φυσικά και χιλιάδων άλλων φιλάθλων σε αυτή τη χώρα. Μόνο που ο κ. Σιγούρος έχει τη μεγάλη τύχη να παρακολουθεί, όπως προκύπτει από αναρτήσεις του, κάποια παιχνίδια από σουίτα στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Ίσως εκεί να έκανε μερικές από τις σημαντικές γνωριμίες που τον βοήθησαν να ανελιχθεί με τόση επιτυχία στον κόσμο των επιχειρήσεων.
Βεβαίως, ο κ. Σιγούρος δεν θα αποτελούσε θέμα του ρεπορτάζ για μία εφημερίδα, εάν όλες οι παραπάνω εταιρίες δεν διαπλέκονταν με τον πλέον περίεργο τρόπο, δημιουργώντας σειρά από ερωτήματα για ασυμβίβαστα και σχέσεις… χιαστί, που σκιαγραφούν ένα περίεργο πλέγμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός πως η εταιρία INNOVATION METRISIS POLL Α.Ε., στην οποία, όπως προαναφέραμε, ο κ. Σιγούρος είναι μέλος του Δ.Σ., διενήργησε πριν από τις εκλογές δημοσκοπήσεις αποκλειστικά για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η οποία εκδίδεται από την εταιρία Ελευθερία του Τύπου. Ομως, η εταιρία Ελευθερία του Τύπου είναι μέτοχος του πρακτορείου διανομής Τύπου Άργος, στο οποίο ο κ. Σιγούρος είναι αντιπρόεδρος. Κι εδώ αρχίζουν τα… μυστήρια.

Πρώτο μυστήριο αποτελεί η εταιρία INNOVATION METRISIS POLL Α.Ε., στην οποία ο κ. Σιγούρος είναι μέλος του Δ.Σ. και η οποία ανακοίνωσε τη σύστασή της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο στις 22 Ιανουαρίου 2019. Τον Μάιο του 2019 η εταιρία πραγματοποίησε έρευνα για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά», λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η οποία μάλιστα έτυχε ευρείας αναδημοσίευσης σε πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης. Περισσότερο δραστήρια ήταν η συγκεκριμένη εταιρία στην καταγραφή των δημοσκοπικών τάσεων για τις δημοτικές εκλογές. Τον Φεβρουάριο του 2019, για παράδειγμα, διενήργησε δημοσκόπηση, πάντα για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά», για τον Δήμο Φυλής και τον Δήμο Σαρωνικού, τον Μάρτιο για τον Δήμο Φαλήρου και τον Δήμο Καλλιθέας και τον Μάιο για τον Δήμο Αθηναίων.

Πολλά τοπικά σάιτ είχαν καταγγείλει εκείνη την περίοδο την Innovation για αμφισβητούμενες δημοσκοπικές μεθόδους κι αυτός ήταν ίσως ένας από τους λόγους που οδήγησαν την εταιρία να δηλώσει σε κάποιες δημοσκοπήσεις της ως επιστημονικό της υπεύθυνο τον Κωνσταντίνο Κοσκινά, καθηγητή του τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και -για όσους δεν θυμούνται- πρώην πρόεδρο του ΟΠΑΠ, όταν ακόμη το Δημόσιο διακρατούσε μέρος του μετοχικού κεφαλαίου του οργανισμού. Πάντως, λίγο μετά τις εθνικές εκλογές φαίνεται πως η Innovation, η οποία μάλιστα είναι και υπό ένταξη μέλος του Συλλόγου Εταιριών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), ως διά μαγείας σταμάτησε να διενεργεί δημοσκοπήσεις, αν και παραμένει έως σήμερα ενεργή.
Ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο περιβάλλει την εταιρία ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ ΣΤΡΑΤΕΤΖΙ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, στην οποία ο κ. Σιγούρος είναι μοναδικός διαχειριστής και η οποία δηλώνει την ίδια διεύθυνση για έδρα στη Γλυφάδα με την INNOVATION METRISIS POLL Α.Ε.

Καμία συνεργασία

Μερικές από τις παρεχόμενες υπηρεσίες που αναφέρονται στο σάιτ της Masterplan Strategy είναι η προβολή και η ανάπτυξη διαφημιστικών υπηρεσιών, η παραγωγή προγραμμάτων διαφημιστικής εκστρατείας και οι δημόσιες σχέσεις. Το πρόβλημα είναι πως όσο κι αν αναζητήσει κανείς κάποια εταιρία που να έχει συνεργαστεί τελικά με τη Masterplan Strategy δεν θα καταφέρει να ανακαλύψει. Γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο για τον διαχειριστή της Παναγιώτη Σιγούρο και τους αδιευκρίνιστους λόγους για τους οποίους τη δημιούργησε. Φυσικά, μυστήριο παραμένει και ο λόγος που ο κ. Σιγούρος στεγάζει την εταιρία του εκεί όπου στεγάζεται και η INNOVATION METRISIS POLL Α.Ε., στην οποία είναι μέλος του Δ.Σ. Και η οποία ανέλαβε δουλειές για την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Οπως και το γεγονός ότι η Masterplan διαφημίζεται έντονα σε όλα τα μέσα του ομίλου των Παραπολιτικών, κάτι που θεωρητικά θα έπρεπε να της έχει αποδώσει πλούσιο πελατολόγιο.

Τέλος, μυστήριο αποτελεί και το γεγονός ότι ο κ. Σιγούρος ξαφνικά βρέθηκε αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του πρακτορείου διανομής Αργος, όπου μέτοχος είναι τόσο η εταιρία που εκδίδει την εφημερίδα «Παραπολιτικά» όσο και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης. «Αυτός… αυτοί… και τα μυστήρια», σύντομα και πάλι στις οθόνες σας!

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού βρίσκεται σε λήθαργο!

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.) Ιωάννης Λιανός ανακοίνωσε κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο της διανομής Τύπου, όπου σήμερα δραστηριοποιείται μόνο το πρακτορείο Άργος.

Στις 23 Μαρτίου η Ε.Α. δημοσίευσε τις απόψεις της αναφορικά με τις συνθήκες ανταγωνισμού στον συγκεκριμένο κλάδο, με βάση τις οποίες από τη μία παραδέχεται πως η Άργος διατηρεί θέση φυσικού μονοπωλίου, από την άλλη ισχυρίζεται ότι η εμπορική πολιτική της Άργος καθορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο και όχι από τους μετόχους της. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην έκθεσή της συμπεριλαμβάνει δήλωση μετόχου της Άργος, τον οποίο δεν κατονομάζει, ο οποίος ισχυρίζεται: «Εμείς ως μέτοχοι της εταιρίας ΑΡΓΟΣ Α.Ε. δεν έχουμε την παραμικρή συμμετοχή στην άσκηση διοίκησης και πολύ περισσότερο στη λήψη αποφάσεων επί όλων των εταιρικών ζητημάτων της».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός

Πόσο ανεξάρτητο, όμως, είναι τελικά το συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο; Γιατί είναι μάλλον δύσκολο να μη γνωρίζει ο κ. Λιανός πως ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Άργος Παναγιώτης Τζένος είναι παράλληλα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ελευθερία του Τύπου, που εκδίδει την εφημερίδα «Παραπολιτικά» και έχει μετοχές στην Άργος. Και πλέον από σήμερα μάλλον ο κ. Λιανός γνωρίζει επίσης πως και ο αντιπρόεδρος της Άργος κ. Σιγούρος έχει επενδύσει αρκετά από τα συμφέροντά του στην εταιρία που διευθύνει ο Παναγιώτης Τζένος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ