Βασικό θέμα στο Voice of America η μήνυση του Ερντογάν στην εφημερίδα «δημοκρατία»!

Όταν εδώ επίορκοι και ξεπουλημένοι σιωπούν!

Must Read

Με ένα screenshot της ιστοσελίδας της εφημερίδας «δημοκρατία» ο αμερικανικός διεθνής ραδιοτηλεοπτικός φορέας Voice of America (ο οποίος χρηματοδοτείται από την αμερικανική Κυβέρνηση) αναφέρεται στη μήνυση του Ταγίπ Ερντογάν κατά της ελληνικής εφημερίδας, την ώρα που στην Ελλάδα, μεγάλα και συστημικά μέσα με προκλητικό τρόπο δεν ανέφεραν καν την είδηση.

Μάλιστα, στην ψηφιακή του μορφή, το VOA καυτηριάζει το γεγονός πως η «δημοκρατία» δεν έχει λάβει την υποστήριξη που θα έπρεπε και από την ελληνική Κυβέρνηση και επικαλείται δηλώσεις του διευθυντή της εφημερίδας Δημήτρη Ριζούλη για το θέμα.

Διαβάστε ακόμα: Ταγίπ Ερντογάν: Έργα και ημέρες με φυλακίσεις, βασανιστήρια, απαγωγές και δολοφονίες αντιφρονούντων στο εξωτερικό

Γράφει λοιπόν το σχετικό  άρθρο του VOA:

Μια ελληνική εφημερίδα αντιμετωπίζει ποινική δίωξη στην Τουρκία από τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος φέρεται να προσβλήθηκε από αυτό που θεώρησε ως χυδαίο τίτλο. Η ελληνική εφημερίδα παρουσιάζει τη δράση ως μια άνευ προηγουμένου προσβολή της ελευθερίας του λόγου. Αλλά βρίσκει ελάχιστη υποστήριξη από την κυβέρνηση στην Αθήνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενεργεί για να φιμώσει δημοσιογράφους και την κριτική εναντίον του. Ωστόσο, οι συντάκτες της καθημερινής εφημερίδας «δημοκρατία» λένε ότι είναι η πρώτη ελληνική ομάδα ΜΜΕ στη Δύση που στοχοποιείται από τον Τούρκο ηγέτη εκτός της χώρας του.

Αποκαλούν επίσης την εισαγγελία που αντιμετωπίζουν μια παρωδία που δεν έχουν σκοπό να τιμήσουν. Ο Δημήτρης Ριζούλης, διευθύνων συντάκτης της ελληνικής καθημερινής εφημερίδας, λέει ότι ολόκληρο το έθνος πρέπει να ξεσηκωθεί για αυτή τη νομική αγωγή.

Με ποιο δικαίωμα, ρώτησε ο Ριζούλης, ο Ερντογάν εκφοβίζει την εφημερίδα, όχι μόνο τους συντάκτες και τους δημοσιογράφους της Δημοκρατίας, αλλά το έθνος συνολικά; Οι αρχές εδώ δεν έπρεπε ποτέ να παραλάβουν την αγωγή, αλλά να τη στείλουν πίσω στο γραφείο του Ερντογάν. Πρόκειται για παρωδία και ο Ριζούλης λέει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να εμφανιστούν ενώπιον τουρκικού δικαστηρίου για να δώσουν αξιοπιστία στην προσπάθεια του Ερντογάν να αψηφήσει την ελευθερία του λόγου και κυρίως, στους πολιτικούς ισχυρισμούς που κάνει στη νομική δίωξη – ισχυρισμοί που αντιβαίνουν στα εθνικά συμφέροντα.

Η μήνυση του Ερντογάν κατά της «δημοκρατίας» ήρθε μετά από έναν έντονο τίτλο που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, χρησιμοποιώντας μια τουρκική βρισιά για να επιτεθεί στον Τούρκο ηγέτη στο αποκορύφωμα μιας αντιπαράθεσης για τα δικαιώματα γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.

Η τουρκική εισαγγελική εντολή διαβιβάστηκε στους συντάκτες της εφημερίδας αυτή την εβδομάδα, πυροδοτώντας δημόσια συζήτηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχουν μέχρι στιγμής επικρίνει την εφημερίδα για τον χυδαίο τόνο της. Αλλά υπερασπίστηκαν την ελευθερία του λόγου και αξιωματούχοι με τους οποίους επικοινώνησε η VOA λένε ότι η κυβέρνηση δεν θα εκδώσει το συντακτικό προσωπικό της εφημερίδας στην Τουρκία για δίκη και πιθανή φυλάκιση.

Ο Ριζούλης και τέσσερις άλλοι στη «δημοκρατία» αντιμετωπίζουν έως και πέντε χρόνια σε τουρκική φυλακή εάν καταδικαστούν ερήμην.

«Απέναντι σε έναν τόσο σύγχρονο δικτάτορα», είπε ο Ριζούλης, «είναι τιμή να σε θεωρούν εχθρό και να σε μηνύει ο Ερντογάν». Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε, έχει δικαιώσει αρκετούς δημοσιογράφους, οι οποίοι επιτέθηκαν σε δημόσιους αξιωματούχους, αποκαλώντας τους με κάθε λογής ονόματα, με το σκεπτικό ότι η κριτική τους προσθέτει στον πλουραλισμό και τη δημοκρατία – ακόμα κι αν είναι προσβλητική και προκλητική κατά καιρούς.

Το μόνο πρόβλημα, είπε ο Ριζούλης, είναι ότι οποιαδήποτε καταδίκη της συντακτικής ομάδας της «δημοκρατίας» θα σημαίνει υλικοτεχνικά ζητήματα. Είπε ότι έχει ήδη ειδοποιηθεί ότι η Τουρκία θα δώσει εντολή στην Ιντερπόλ για τη σύλληψη της ομάδας, δυσκολεύοντας το διεθνές ταξίδι.

Ενώ είναι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε διαμάχη για τα θαλάσσια και εναέρια δικαιώματα εδώ και δεκαετίες, φτάνοντας στο χείλος του πολέμου πέρυσι για αντικρουόμενα δικαιώματα γεώτρησης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, με τις εντάσεις να ανανεώνονται εκ νέου μεταξύ των δύο αιωνόβιων εχθρών, η «δημοκρατία» λέει ότι δεν θα εγκαταλείψει την κριτική της στον Τούρκο ηγέτη, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει περισσότερες διωκτικές εντολές από το γραφείο του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This