Επιστολή Ι. Φιλιππάκη στην ΕΙΗΕΑ: Να αποσυρθεί ο νόμος που καθιστά τις εφημερίδες υποχείρια των ισχυρών

Must Read

Με επιστολή του προς την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ο εκδότης Ι. Φιλιππάκης αντιτάσσετε στη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που καθιστά τις «εφημερίδες υποχείρια τόσο της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και απόλυτα εκβιαζόμενες από τον οποιονδήποτε ισχυρό πολιτικό, πολίτη κλπ»:

Η επιστολή

«ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Κύριοι,

Πραγματικά θα μπορούσε να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο η μη αντίδραση της Ένωσής μας στον ψηφισθέντα Νόμο 4915/2022 και ειδικότερα στο άρθρο 110, το οποίο μάλιστα καλούμεθα να εφαρμόσουμε με διαδικασίες που παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους για την δημοκρατία και την ανεξαρτησία του Τύπου.

Συγκεκριμένα, το ανωτέρω άρθρο του Νόμου, εισάγει για πρώτη φορά, αντισυνταγματικές διατάξεις στο Ν. 1178/1981 περί Αστικής Ευθύνης του Τύπου, καταργώντας βασικές αρχές του εμπορικού δικαίου, όπως αυτή της περιορισμένης ευθύνης των μετόχων της ανώνυμης εταιρείας, και των εταίρων της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης. Ήτοι καταργεί την έννοια της κεφαλαιουχικής εταιρείας, εξομοιώνοντας αυτήν και την αξία των εισφορών των επενδυτών της, με τις απλούστερης μορφής προσωπικές εταιρείες. Επίσης, το ανωτέρω άρθρο, καταργεί παντελώς την ίδια την έννοια της ανώνυμης εταιρείας, εφόσον ουσιαστικά υποχρεώνει την εκδότρια ανώνυμη εταιρεία να δημοσιεύει τους μετόχους της, κοινοποιώντας τα στοιχεία τους, σε απροσδιόριστο και απεριόριστο αριθμό αναγνωστών, όταν αυτή η υποχρέωση όχι μόνον δεν επιβάλλεται αλλά και δεν προβλέπεται πουθενά στις οικείες διατάξεις του εμπορικού δικαίου περί ανωνύμων εταιρειών. Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για τη γνωστοποίηση των στοιχείων των μετόχων σε κάποια αρμόδια Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή που θα παρέχει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για την τήρηση των επιχειρηματικών απορρήτων και την άρση τους μόνον και όταν αυτό απαιτείται εξαιτίας συγκεκριμένου δικαιολογημένου έννομου συμφέροντος, αλλά για την απεριόριστη και άνευ εξακριβωμένου δικαιολογημένου ενδιαφέροντος διασπορά της πληροφορίας που τίθεται στη διάθεση απεριόριστου αριθμού αποδεκτών.

Ταυτόχρονα, θεωρώ απαράδεκτη την επιβολή της πολιτείας όσον αφορά στα κριτήρια επιλογής των διευθυντικών στελεχών μας!! Και συγκεκριμένα στον όρο που τίθεται όσον αφορά στην υποχρεωτική (!) προϋπόθεση, ο διευθυντής της εφημερίδας μας αλλά και ο διευθυντής σύνταξης να είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων!!

Κατά τη γνώμη μου η ως άνω νομοθετική πράξη, τυγχάνει παράδοξη, σε κάθε περίπτωση ψηφίστηκε κατά παράβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσίας και καταργεί βασικούς κανόνες δικαίου, η δε εισαγωγή της προσωπικής ευθύνης των μετόχων της ανώνυμης εταιρείας καταλύει την ίδια τη νομική έννοια της πλέον προοδευτικής εταιρικής μορφής σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και ο Τύπος. Το αν πληρούμε αυτές τις ανεπίτρεπτες και φασιστικής νοοτροπίας προϋποθέσεις, δεν αποτελεί φυσικά λόγο να τις αποδεχθούμε. Μόνο κοντόφθαλμοι και περιορισμένης νοημοσύνης «εκδότες» θα μπορούσαν να το ισχυριστούν αυτό.

Θεωρώ υποχρέωσή μας, έστω και τώρα, να αντιταχθούμε στην εν λόγω νομοθετική ρύθμιση που ουσιαστικά καθιστά τις εφημερίδες υποχείρια τόσο της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και απόλυτα εκβιαζόμενες από τον οποιονδήποτε ισχυρό πολιτικό, πολίτη κλπ.

Ι. Φιλιππάκης»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This