Φιμώνουν την ελευθερία του Τύπου – Το «συμβόλαιο θανάτου» Φουρθιώτη κατά Βαξεβάνη στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Αυξήθηκαν κατά 41% οι ενημερώσεις για τους κινδύνους αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη

Must Read

Σε σκοτεινές εποχές φαίνεται ότι έχει επιστρέψει η Ευρώπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης που συνέταξαν 15 οργανώσεις εταίροι της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι πλατφόρμα δέχεται μεγάλο αριθμό ενημερώσεων για κινδύνους αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου οι οποίες «αυξήθηκαν από 200 το 2020 σε 282 το 2021, κάτι που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 41%». Μάλιστα στην έκθεση περιλαμβάνονται και υποθέσεις όπως η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ με τους δράστες να παραμένουν ασύλληπτοι μέχρι σήμερα, αλλά και πλήθος ερωτημάτων γύρω από την υπόθεση έχουν μείνει αναπάντητα. 

Στην έκθεση υπάρχει αναφορά και στο συμβόλαιο θανάτου που φέρεται ότι είχε παραγγείλει ο Μένιος Φουρθιώτης κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.

Εκφράζοντας την θλίψη της για την διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς τόνισε ότι ανησυχεί για τις απειλές κατά των δημοσιογράφων που πολλαπλασιάζονται.

«Σήμερα στην Ευρώπη η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου είναι αντιμέτωπες με πολυάριθμα εμπόδια. Μολονότι καταγράφονται μερικές βελτιώσεις σε ορισμένες χώρες, η γενική τάση είναι η διάβρωση αυτών των ελευθεριών. Σ’ αυτούς τους καιρούς της κρίσης, που σηματοδοτούνται από την πανδημία της Covid-19, η οποία είναι πάντα παρούσα, και τη βία που μαίνεται στην Ουκρανία, οφείλουμε να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να υπερασπιστούμε τις ζωτικές για τις δημοκρατίες μας αρχές, οι οποίες είναι η ελευθερία της έκφρασης και η ανεξαρτησία του Τύπου», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς.

Στην έκθεση αναφέρονται 6 θάνατοι δημοσιογράφων, οι τέσσερις εκ των οποίων στοχοποιήθηκαν. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ο Γιώργος Καραϊβάζ. Επιπλέον, ο οργανισμός αναφέρει 82 περιπτώσεις προσβολής της ασφάλειας και της σωματικής ακεραιότητας δημοσιογράφων, 26 περιπτώσεις επιθέσεων κατά δημοσιογράφων που έμειναν ατιμώρητες αλλά και 56 δημοσιογράφους οι οποίοι φυλακίστηκαν.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει την μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων δικαστικού εκφοβισμού με τους δημοσιογράφους να έρχονται αντιμέτωποι με μηνύσεις με στόχο να φιμωθεί η ενημέρωση.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας το 2021 βρισκόταν στην τέταρτη θέση από το τέλος στην λίστα των χωρών της ΕΕ στον τομέα της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου. Μπορεί κανείς να καταλάβει λοιπόν γιατί πλειοψηφία των ΜΜΕ πλέκει το εγκώμιο της κυβέρνησης…

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This