Η «σύγκρουση» αστυνομικών με δημοσιογράφους για την φωτογράφηση και την υπηρεσιακή ταυτοποίηση

Must Read

Γράφει ο Αντώνης Μποσνακούδης,

Δημοσιογράφος-συγγραφέας, μέλος ΕΣΠΗΤ,

[email protected]

 

Ένα σοβαρό διαχρονικό πρόβλημα στην συμπεριφορά αστυνομικών κατά δημοσιογράφων (αλλά και άλλων πολιτών) είναι η άρνηση αστυνομικών να δώσουν στοιχεία ταυτότητάς τους, αποδεικτικά της αστυνομικής ιδιότητάς τους, αλλά επίσης καιη παρεμπόδιση φωτογράφησης-βιντεοσκόπησής τους κατά τη διάρκεια άσκησης των υπηρεσιακών καθηκόντων τους.

 

Οι αστυνομικοί φτάνουν μέχρι και στο σημείο να απαιτούν το σβήσιμο του βίντεο ή των φωτογραφιών μέχρι και να προσπαθούν με βίαιο τρόπο να αποσπάσουν τη φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο! Αυτές είναι οι καταστάσεις στις οποίες έχουμε βρεθεί αρκετοί δημοσιογράφοι, μέχρι και του σημείου προσαγωγής στο αστυνομικό τμήμα προφανώς για να προσδιοριστεί αν είμαι τρομοκράτης ή γενικά καταζητούμενος, χωρίς φυσικά να υπάρχει κάτι αλλά και άσκηση διωξης! Τον έλεγχο για την δικαστική ταυτότητα του δημοσιογράφου ή οποιουδήποτε άλλου πολίτη αν καταζητείται, μπορεί να την κάνουν και τηλεφωνικά χωρίς να χρειαστεί προσαγωγή, η οποία γίνεται εκφοβιστικά και θεατρικά.

 

​Με κάποιον τρόπο, αυτές οι συμπεριφορές έχουν επικρατήσει να γίνονται ανεκτές, αν και τα θέματα φωτογράφησης και ταυτοποίησης είναι ξεκάθαρα, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση με αυτή που προσπαθούν να επιβάλλουν κάποιοι αστυνομικοί.

 

Στις 7 Δεκεμβρίου 2013 ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας, σε κοινοβουλευτικό έλεγχο παραδέχτηκε ότι δημοσιογράφοι μπορούν να βιντεοσκοπούν και φωτογραφίζουν αστυνομικούς κατά τη διάρκεια άσκησης των αστυνομικών καθηκόντων τους “αν δεν παραβιάζεται το δικαίωμα της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής των αστυνομικών”. Αυτή καθ’ αυτή η φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση ΔΕΝ παραβιάζει με κανένα τρόπο ιδιωτική και οικογενειακή ζωή αστυνομικών ή οποιουδήποτε δημόσιου λειτουργού. Άλλωστε, η νομοθεσία προσωπικών δεδομένων ΔΕΝ εφαρμόζεται σε δημόσιους λειτουργούς κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, διότι τότε δεν θα  μπορούσαν να ελεγχθούν (τεκμηρίωση του ελέγχου) και να υπάρξει λογοδοσία. Όχι μόνο για τους δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ κλπ, αλλά και για κάθε πολίτη ΔΕΝ υπάρχει απαγόρευση φωτογράφησης και βιντεοσκόπησης αστυνομικών κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους.

 

Ο Κώδικας Δεοντολογίας των αστυνομικών στο δεύτερο και έβδομο άρθρο ξεκαθαρίζει ότι κάθε αστυνομικός διαβεβαιώνει ότι αποδέχεται τον κοινωνικό έλεγχο της δράσης του. Η φωτογράφηση-βιντεοσκόπηση είναι εργαλείο τεκμηρίωσης τέτοιου κοινωνικού ελέγχου. Επιπλέον, το άρθρο 2 δείχνει τον τρόπο που ο αστυνομικός αποκτά-ενεργοποιεί την αστυνομική ιδιότητα και εξουσίες ενώπιον πολιτών: «Όταν επεμβαίνει υποχρεούται να δηλώνει την ιδιότητα, την ταυτότητα και την Υπηρεσία του». Η παραβίαση των διατάξεων του Κώδικα επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από το πειθαρχικό δίκαιο του αστυνομικού προσωπικού, επιπλέον βέβαια από τις τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This