Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023

Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον Κόσμο

Προτείνουμε ανεπιφύλακτα την ανάγνωση του βιβλίου των Σταύρου Λυγερού και Σωτήρη Δημόπουλου

Συντάκτης: Newsroom

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο, έως σήμερα, γεγονός του 21ου αιώνα. Και είναι επίσης βέβαιο ότι οι συνέπειές του επηρεάζουν ήδη καταλυτικά όχι μόνον τους εμπολέμους, αλλά τις παγκόσμιες ισορροπίες. Το τι πραγματικά έχει συμβεί σε όλο αυτό το διάστημα, το πού οδηγείται η σύγκρουση και το πόσο θα επηρεαστούμε στην Ευρώπη από αυτές τις εξελίξεις είναι κάτι που θα έπρεπε να ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη. Αρκεί, βεβαίως, ο τελευταίος να θέλει να ξεφύγει από την επιφανειακή και ενίοτε μονοδιάστατη παρουσίαση που προσφέρουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Αν, λοιπόν, πράγματι επιθυμεί μία κατά το δυνατόν αντικειμενική και στοιχειοθετημένη ανάλυση για το Ουκρανικό Ζήτημα, του προτείνουμε ανεπιφύλακτα την ανάγνωση του βιβλίου των Σταύρου Λυγερού και Σωτήρη Δημόπουλου «Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον κόσμο – Οι Περίπλοκες Σχέσεις Ουκρανών-Ρώσων στην Ιστορία» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για ένα πόνημα 376 σελίδων, που χωρίζεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος, με συγγραφέα τον γνωστό δημοσιογράφο και συγγραφέα Σταύρο Λυγερό, ασχολείται με τον πόλεμο, τις ρίζες του και τα σενάρια για την κατάληξή του. Επίσης, εστιάζει, εκτός από τη στρατιωτική πτυχή, και στη γεωπολιτική και στις γεωοικονομικές επιπτώσεις. Κεντρική ιδέα του έργου είναι ότι ο κόσμος μας αλλάζει, ο δε πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει μία αλλαγή που είχε αρχίσει υπογείως. Όποιος κι αν είναι ο νικητής στα πεδία των μαχών, ο γεωπολιτικός και γεωοικονομικός χάρτης θα είναι ποιοτικά διαφορετικός. Αυτό υποστηρίζει με στέρεα επιχειρηματολογία ο Σταύρος Λυγερός, που έχει στο ενεργητικό του 14 βιβλία.

Με την ευρυμάθειά του, ο συγγραφέας εκθέτει συνοπτικά τους βασικούς σταθμούς που οδήγησαν στην πολεμική αντιπαράθεση. Ιδιαιτέρως, αναλύει την αμερικανική πολιτική απέναντι στη Ρωσία, η οποία ήταν αυτή της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, παρά τις υποσχέσεις προς τον Γκορμπατσόφ το 1990-91. Ωστόσο, στις τρεις δεκαετίες που ακολούθησαν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αντί της αμερικανικής παγκόσμιας μονοκρατορίας, αναδύθηκε ένας πολυπολικός κόσμος. Εμφανίστηκαν παντού δυνάμεις που αμφισβήτησαν την ισχύ των ΗΠΑ.

Οι τελευταίες ήταν αναγκασμένες να αποχωρούν συνεχώς από κρίσιμες περιφέρειες, όπως τη Μέση Ανατολήή το Αφγανιστάν, όπου οδηγήθηκαν σε μια φυγή, ανάλογη με αυτήν του Βιετνάμ.Την ίδια ώρα, απέναντι στο αμερικανικό κεφάλαιο, ορθώθηκε ο κινεζικός γίγαντας, με όλα τα οικονομικά, δημογραφικά και ιστορικά του πλεονεκτήματα. Τέλος, η ίδια η Ρωσία, κατόρθωσε αξιοποιώντας τα ενεργειακά της αποθέματα να επανακάμψει μετά την παρακμή που βίωσε την περίοδο Γιέλτσιν. Για την Ουάσιγκτον υψωνόταν πλέον και ο υπαρκτός κίνδυνος απώλειας της επιρροής της στην ίδια την Ευρώπη, εφόσον θα έμπαινε σε λειτουργία και ο αγωγός φυσικού αερίου NordStream 2. Η όξυνση όλων αυτών των αντιθέσεων ουσιαστικά κορυφώθηκε στο ουκρανικό πεδίο. Ηεπιμονή της Ουάσιγκτον να εντάξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ για να στριμώξει τη Ρωσία, έφερε τΟ Κρεμλίνο στο δίλημμα να αποδεχθεί τα τετελεσμένα ή να αντιδράσει δυναμικά. Σε κάθε επιλογή, η αμερικανική πλευρά φαινόταν ότι θα ήταν η κερδισμένη. Όπως υποστηρίζει ο Λυγερός, αν δίνονταν οι απαραίτητες εγγυήσεις ότι η Ουκρανία θα παρέμενε μια ουδέτερη χώρα και εφαρμόζονταν οι συμφωνίες του Μινσκ, το πιθανότερο ήταν να μην φθάναμε ποτέ στον πόλεμο.

Ο συγγραφέας εκφράζει την εκτίμηση ότι μόνο εάν νικήσουν οι Ουκρανοί θα αναστυλωθεί το αμερικανοκρατούμενο μονοπολικό διεθνές σύστημα. Αυτό, ωστόσο, είναι μειοψηφικό σενάριο, αφού ο πόλεμος είναι υπαρξιακός όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τη Ρωσία. Πιθανότατα, το πολυπολικό σύστημα θα εδραιωθεί και θα αναπτυχθεί. Αυτό διαπιστώνεται ήδη από την στάση των χωρών της πρώην περιφέρειας, σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική, που κρατά αποστάσεις από την Δύση.

Ο Λυγερός μόνον εν μέρει συμμερίζεται τη στάση της ελληνικήςκυβέρνησης. Θεωρεί επιβεβλημένη και την καταδίκη της ρωσικής εισβολής και την εφαρμογή των ρωσικών κυρώσεων. Διαφωνεί, όμως, με την αντιρωσική πολεμική ρητορική του πρωθυπουργού, η οποία δεν ήταν αναγκαία και την οποία κανείς δεν μας τη ζήτησε.Με αυτή τη ρητορική, όπως υποστηρίζει, για πρώτη φορά από την περίοδο του Παπάγου ανατράπηκε η ετεροβαρής ισορροπία που διατηρούσε η Ελλάδα μεταξύ της Δύσης, στην οποία ανήκει, και στη Ρωσία, με την οποία είχε πατροπαράδοτες σχέσεις, οι οποίες φάνηκαν χρήσιμες, ειδικά στο Κυπριακό. Ιδιαίτερα αρνητική είναι η αξιολόγηση που κάνει για την αποστολή οπλισμού προς την Ουκρανία. Πρώτον, δυναμιτίζει τις μελλοντικές σχέσεις με τηΡωσία, η οποία θα παραμείνει ως μεγάλη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή μας. Δεύτερον, διότι αδυνατίζει την ελληνική άμυνα απέναντι στην άκρως επιθετική Τουρκία.

με τον δρ Σωτήρη Δημόπουλο.Το βιβλίο φιλοδοξεί να δώσει μια συνεκτική εικόνα για την προϊστορία του ουκρανικού ζητήματος,τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στην έκρηξη του πολέμου, καθώς και τα σενάρια της κατάληξής του, σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις που θα συνεπιφέρει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το δεύτερο μέρος του βιβλίου, που «κουμπώνει» αρμονικά με το πρώτο. Σε αυτό ο δρ ΣωτήρηςΔημόπουλος (απόφοιτος της Σχολής Διεθνών Σχέσεων του Κιέβου) παρουσιάζει την πολυπλοκότητα των ιστορικών σχέσεων Ουκρανών και Ρώσων. Ταυτόχρονα, εκθέτει με ενάργεια τις διαφορετικές ουκρανικές ταυτότητες, τις βαθιές διαφοροποιήσειςμεταξύ της ανατολικής και δυτικής Ουκρανίας, που επεξηγούν και την έκρηξη του εμφυλίου το 2014. Επιπλέον, βάρος δίνεται στησυμβολή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην διαμόρφωση της εθνικής ενότητας των ανατολικών Σλάβων, στη δράση της Ουνίας και του Καθολικισμού από τον 16ο αιώνα, με σκοπό την αντιρωσική στροφή του πληθυσμού της δυτικής Ουκρανίας.

Επίσης, υπάρχουν κεφάλαια αφιερωμένα στην παρουσία των Ελλήνων της Ουκρανίας, στην Κριμαία και στην Μαριούπολη. Το σημαντικότερο, όμως, είναι οι εκτενείς αναφορές στις ιστορικές διαδρομές του ουκρανικού εθνικισμού. Χωρίς τη γνώση αυτών των διαδρομών είναι δύσκολο να κατανοηθούν τα δραματικά γεγονότα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, τα οποία και παγίωσαν σχεδόν τον διχασμό της ουκρανικής κοινωνίας. Χωρίς τη γνώση του ιστορικού αυτού υποβάθρου είναι αδύνατον ο αναγνώστης να κατανοήσει την ουσία του πολέμου στην Ουκρανία. Ας σημειωθεί ότι το έργο του δρα Δημόπουλου είναι μοναδικό στην ελληνική βιβλιογραφία.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι το βιβλίο «Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον Κόσμο – Οι περίπλοκές σχέσεις Ουκρανών-Ρώσων στην Ιστορία» είναι κάτι παραπάνω από μία περιγραφή ενός πολέμου, που στρατιωτικά είναι τοπικός, αλλά οι γεωπολιτικές και γεωοικονομικές επιπτώσεις του τον καθιστούν παγκόσμιο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κρυφός ρυθμιστής των εκλογών

Διαβάστε στην «Εστία»: Τι «κρύβεται» πίσω από τη μετατροπή του Δημήτρη Κουτσούμπα σε «lifestyle»...

Μπιν Λάντεν απ’ τα… πανέρια

Διαβάστε στην «Espresso»: Η λίστα των Ισραηλινών με τα 132 ονόματα, ο Χουσεΐν και...

Δεν σέβονται ούτε τους νεκρούς

Διαβάστε σήμερα στη «δημοκρατία»: Μετά τους τραπεζίτες και τους λοιμωξιολόγους θέσπισαν ακαταδίωκτο και για...

«Ο Παράδεισος των κυριών» spoiler: Η Ντέπυ πεθαίνει – Ποιοι είναι οι βασικοί ύποπτοι;

Όπως είναι ήδη γνωστό η Ντέπυ Βλαστού είναι σοβαρά άρρωστη και η ασθένειά της...

Κατερίνα Καινούργιου σε Νίκο Μουτσινά: «Περιμένω να το παίξεις, μη σου πάει… Σε έχω...

Δυσκολοχώνευτα φαίνεται πως είναι για την Κατερίνα Καινούργιου τα αιχμηρά σχόλια που έκανε ο...

Survivor- Ξέσπασε ο Γιώργος Λιανός: «Ρεπόρτερ πιάστηκε μετά από δυο μήνες να παίρνει λεφτά...

Πολλά έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό αναφορικά με τις αποβολές των παικτών του Survivor,...

Η Super Κική ξεσπά κατά του Γιώργου Λιάγκα: «Βγήκε ο γελοίος και είπε πως…»

Στο νέο βιντεοκλίπ του Λευτέρη Πανταζή για το τραγούδι «Αν δεν ήμουν παντρεμένος» πρωταγωνιστεί...

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης απαντά στον Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Είναι ένα αρνητικό πρότυπο απέναντι σε μια...

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου με αφορμή το...

Σασμός spoiler: Όλα όσα θα δούμε την Μεγάλη Εβδομάδα

Μέχρι την Μεγάλη Τρίτη θα προβληθεί στους τηλεοπτικούς δέκτες του Alpha η σειρά Σασμός,...

My Style Rocks – Άναψαν τα αίματα μεταξύ Emilias και Χριστιάννας: «Ποιο τρίο της...

Ξέφυγε η κατάσταση για ακόμη μία φορά στο My Style Rocks, αφού οι παίκτριες...

Πορτοσάλτε: Επειδή αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Παπαθανάση «απάντησε η άλλη πλευρά» με Ραγκούση

Στην ωμή παραδοχή ότι η ιστορία που εμφανίστηκε (ξανά) με το σπίτι του Γιάννη...

Survivor: Έξαλλη η Ρία με την Σταυρούλα και τον Τάκη – Η στενή φιλία...

Μία νέα κόντρα φαίνεται ότι ξεκίνησε στην μπλε ομάδα του Survivor. Αυτή την φορά...

Survivor – Ηλίας Γκότσης: Τα μαζικά unfollow και τα καρφιά προς τους συμπαίκτες του

Στην Ελλάδα επέστρεψαν χθες ο Ηλίας Γκότσης και ο Γιωρίκας Πιλίδης μετά την αποβολή...

Βορίδης: Μόνο με διαφορά 4% από τον ΣΥΡΙΖΑ εφικτή η αυτοδυναμία της ΝΔ

Διαβάστε στην «Εστία»: Ο Υπουργός Εσωτερικών θέτει δημοσίως εκλογικό πήχη στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη...

«Χάδι» στον νταή της Αργυρούπολης

Διαβάστε στην «Espresso»: Κάθειρξη δέκα ετών στον τζουντόκα που σακάτεψε στο ξύλο την 41χρονη...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα (Κ. Λαμπροπούλου) φωνάζει στον τυχαίως ευρεθέντα μπροστά της Φώτη Φαγκρή (Β. Λογοθετίδη) διάφορα ακαταλαβίστικα. Ο...

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό που φορούσε στα γυρίσματα πακιστανικού σίριαλ, που θα παιχτεί στο Netflix.Από τον Ηλία Μαραβέγια«Επαθα...

Δανάη Κούστα: Η καλλονή κόρη του Γιάννη Κούστα σε σπάνια δημόσια εμφάνιση

Η κόρη του Γιάννη Κούστα και της πρώην συζύγου του Σοφίας Γιαννακοπούλου, Δανάη Κούστα είναι μια εντυπωσιακά όμορφη κοπέλα και την είδαμε σε μια...

Βατερλώ Μητσοτάκη στο Γέρακα!

Στην πλατεία του Γέρακα βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήγε σε γνωστή καφετέρια για να συναντηθεί με πολίτες. Βέβαια, τα πράγματα...

Σκληρές εικόνες: Τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου επειδή του είπε να μην καπνίζει μπροστά στο παιδί

Άγριο φονικό σημειώθηκε έξω από καφετέρια στον Καναδά, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε άλλον πελάτη, επειδή του ζήτησε να μην καπνίζει μπροστά...

Το δράμα της Όλγας: «Μετατοπίστηκε 13 χιλιοστά ο εγκέφαλός της» – Οργή για την ποινή-χάδι στον νταή της Αργυρούπολης

«Ούτε μιλάει, ούτε να εξυπηρετηθεί, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να περπατήσει. Μόνο ο θεός ξέρει πότε θα γίνει καλά», λένε οι γονείς της

Τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία: Βραζιλία και Κίνα εγκαταλείπουν το δολάριο

Η Βραζιλία και η Κίνα φέρεται να έχουν συνάψει συμφωνία για να εγκαταλείψουν το δολάριο των ΗΠΑ υπέρ των δικών τους νομισμάτων στις διμερείς...

«Με βίασε επειδή ξεκίνησα δουλειά» – Σοκάρει η 45χρονη που έπεσε θύμα άγριας κακοποίησης από τον σύζυγό της

Την απόλυτη φρίκη βίωνε στα χέρια του συζύγου της μια 45χρονη γυναίκα στο Κερατσίνι, η οποία  χθες έφτασε έντρομη στο ΑΤ της περιοχής της...

NEWSROOM