Οι φτωχοί εργαζόμενοι μειώνουν την ανεργία

Έκρηξη των νέων θέσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης τον Ιούνιο

Must Read

Στη συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των φτωχών εργαζομένων οφείλεται η μικρή αποκλιμάκωση που παρατηρείται, κάθε χρόνο, στα ποσοστά της ανεργίας.

Το φαινόμενο αυτό συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του ’19, με τις περισσότερες από τις μισές από το σύνολο των 1.419.602 νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν, να αφορούν σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, με αμοιβές 300 έως 400 ευρώ το μήνα.

Όπως χαρακτηριστικά προκύπτει από την ανάλυση των νεότερων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), φέτος τον Απρίλιο το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 17,6%, από 19,8% τον αντίστοιχο μήνα του ’18. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στις 833.858 άτομα και των απασχολουμένων στα 3.891.618 άτομα.

Όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος καταγραφής των ροών μισθωτής απασχόλησης «Εργάνη», οι περισσότερες από τις νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, με μηνιάτικα πιο χαμηλά και από το όριο της φτώχειας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το σύνολο των νέων θέσεων, οι οποίες δημιουργήθηκαν τους πρώτους 6 μήνες του 2019, το 51,7% είναι «ελαστικής» και υποαμειβόμενης απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 686.303 θέσεις πλήρους απασχόλησης, 567.931 μερικής και 165.368 εκ περιτροπής εργασίας.

Έκρηξη «ελαστικών» θέσεων εργασίας

Ειδικά τον πρώτο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου, δεδομένης και της αύξησης των αναγκών στον τουριστικό τομέα, καταγράφηκε «έκρηξη» των νέων «ελαστικών» θέσεων εργασίας. Από το σύνολο των 289.489 προσλήψεων του Ιουνίου, το 56,4% ήταν μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Το φαινόμενο της δημιουργίας περισσότερων «ελαστικών» και υποαμειβόμενων θέσεων έναντι των προσλήψεων πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε αποκλειστικά η «Kυριακάτικη Δημοκρατία» στις 24 Φεβρουαρίου 2019, καταγράφεται συνεχώς από το 2014 μέχρι σήμερα.

Ο λόγος είναι, ότι την περίοδο εκείνη είχαν αρχίσει πλέον να «μετενεργούν» οι νόμοι – «γκιλοτίνα» του 2ου μνημονίου. Έτσι, μέχρι και το 2018, οι φτωχοί εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 385.495 άτομα, ενώ η ανεργία μειώθηκε κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες (506.867 άτομα).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This