«Βρόμικα κόλπα» από τον Σταύρο Παπασταύρου την ημέρα της κυπριακής χρεοκοπίας

Must Read

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών από τον Σταύρο Παπασταύρου (σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και συνεταίρος του πρωταγωνιστή της «λίστας Λαγκάρντ» β) έχουν στα χέρια τους τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Τα στοιχεία, που περιέχονται σε έγγραφο της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, βασίζονται σε πληροφορίες για την κίνηση λογαριασμού του κ. Παπασταύρου σε τράπεζα της Κύπρου από τον Μάρτιο του 2011 μέχρι τον Μάιο του 2016. Καλύπτονται, δηλαδή, τρεις χρονικές περίοδοι:

  • Πρώτη, η προεκλογική περίοδος κατά την οποία ο κ. Παπασταύρου εργαζόταν επισήμως αμισθί (αλλά, όπως αποδεικνύεται, με το αζημίωτο) ως επικεφαλής της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. και είχε φροντίσει να οργανώσει (Φεβρουάριος 2012) συνάντηση των κ. Σαμαρά και Μιωνή στα κομματικά γραφεία της λεωφόρου Συγγρού.
  • Δεύτερη περίοδος είναι τα χρόνια της πρωθυπουργικής θητείας Σαμαρά (Ιούνιος 2012 – Ιανουάριος 2015), όταν ο κ. Παπασταύρου βρισκόταν, βάσει του νόμου, σε αναστολή άσκησης του δικηγορικού του λειτουργήματος, αλλά διοικούσε μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου τουλάχιστον τρεις offshore εταιρίες με έδρα στον Παναμά.
  • Η τρίτη περίοδος είναι μετά το Μαξίμου, όταν ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Μιωνής συνέχιζαν τις προσπάθειες για να καλύψουν τα ίχνη της δράσης τους σε εταιρίες από την Ελβετία μέχρι τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τις Σεϊχέλες, τα Κέιμαν, τις Μπαχάμες και το Νιούε (κοντά στη Νέα Ζηλανδία).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινήσεις του κυπριακού τραπεζικού λογαριασμού δείχνουν πως ο κ. Παπασταύρου έλαβε έμβασμα 853.542 ευρώ από ελληνικό λογαριασμό στις 31 Μαρτίου 2011. Το εισερχόμενο αυτό έμβασμα καταγράφεται λίγες μέρες μετά το άνοιγμα του λογαριασμού που πιστοποιείται ότι έγινε στις 22 Μαρτίου 2011. Ακολουθεί, περίπου έναν χρόνο αργότερα, στις 9 Φεβρουαρίου 2012, δεύτερο έμβασμα ύψους 950.000 ευρώ, πάλι από ελληνικό λογαριασμό.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Μαξίμου ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά επιλέγει την αντίστροφη οδό. Στις 28 Ιανουαρίου 2013 αποστέλλει από την Κύπρο στην Ελλάδα 915.000 ευρώ και δύο μήνες αργότερα, στις 14 Μαρτίου 2013, στέλνει άλλα 990.000 ευρώ.

Μια ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια»: Η 14η Μαρτίου 2013 (ημέρα Πέμπτη) ήταν η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι, εντός λίγων ωρών, η οικονομία της Κύπρου θα κατέρρεε, με αποτέλεσμα οι τράπεζές της να κλείσουν και η χώρα να μπει στο δικό της μνημόνιο.

Ο κ. Παπασταύρου συμμετείχε, στο πλευρό του κ. Σαμαρά, στη σύνοδο και «πρόλαβε» να μεταφέρει χρήματα, σε αντίθεση με χιλιάδες άλλους Ελληνες και Κύπριους καταθέτες που παγιδεύτηκαν λόγω της έναρξης της συνεδρίασης του Eurogroup το απόγευμα της Παρασκευής 15 Μαρτίου 2013 και της συμφωνίας ένταξης στο Μνημόνιο τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2013.

Μάλλον δεν ήταν σύμπτωση, αλλά προνομιακή εσωτερική πληροφόρηση του κ. Παπασταύρου… Και χάρη σε αυτήν την εσωτερική πληροφόρηση απέφυγε το «κούρεμα» καταθέσεων που υπέστησαν οι απλοί θνητοί.

Μετά τη λήξη της θητείας στο Μαξίμου, την αποκάλυψη στοιχείων για την offshore Stabri και τον γενικότερο ρόλο του στο κύκλωμα Μιωνή, ο κ. Παπασταύρου συνέχισε τη διακίνηση χρημάτων.

Σε μία από τις επικοινωνίες του με την κυπριακή τράπεζα, το 2016, ενημερώνει για την πρόθεσή του να μεταφέρει από άλλη τράπεζα του εξωτερικού ποσό 1.000.000 ευρώ στην Κύπρο και στη συνέχεια να το εμβάσει στην Ελλάδα για να πληρώσει φορολογικό πρόστιμο που του επεβλήθη για αδήλωτες καταθέσεις μέσω της offshore εταιρίας Stabri.

Είναι ασαφές αν το 1.000.000 θα προερχόταν από δικό του άγνωστο λογαριασμό ή από κάποιο λογαριασμό του Σ. Μιωνή (αφού και οι δύο έχουν δηλώσει ότι ο Ισραηλινός επιχειρηματίας τού έδωσε δάνειο για την πληρωμή του προστίμου), αλλά είναι σαφέστατο από το έγγραφο ότι η κυπριακή τράπεζα αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτή την περίεργη διακίνηση! Κάτι θα είδαν και κάτι θα φοβήθηκαν στην Κύπρο.

Και άλλωστε, αν δεν υπήρχε κάποια σκιά, γιατί το 1.000.000 δεν απεστάλη από τον τροφοδότη λογαριασμό στην (άγνωστη) χώρα του εξωτερικού κατευθείαν στην Ελλάδα για την πληρωμή του προστίμου;

πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This