Έξι προτάσεις του ΣΕΤΕ για να αποφευχθεί η πανωλεθρία στις απολύσεις

Must Read

Μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 ζητεί από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Στόχος, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, ο κατά το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός των απολύσεων, κάτι που αυτή τη στιγμή φαίνεται αναπόφευκτο, όπως τονίζει. Αυτό συνδέεται, φυσικά, και με τον περιορισμό των τουριστικών εσόδων σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, η αρχική εκτίμηση του ΣΕΤΕ για έσοδα από το εξωτερικό μεταξύ 4-5 δισ. ευρώ δυστυχώς διαψεύδεται, κυρίως λόγω των εξελίξεων της πανδημίας διεθνώς, και ο πήχης πλέον έχει τοποθετηθεί στο επίπεδο των 3-3,5 δισ. ευρώ για όλο το 2020. «Με δεδομένο ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται πλέγμα μέτρων που αφορά την εργασία -κυρίαρχο πεδίο που χρήζει στήριξης κατά την άποψή μας-, τα προβλήματα θα οξυνθούν περαιτέρω στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο του 2021» αναφέρει σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, καταθέτοντας δέσμη έξι προτάσεων.

Ειδικότερα:

1. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων παρουσιάζει εποχικότητα στη λειτουργία του, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν «επικεντρώνεται» στο γ΄ τρίμηνο του έτους, όπως προβλέπεται στην ψηφισθείσα ρύθμιση. Επομένως, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να επεκταθεί και στις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις και να παραταθεί, ώστε να καλύπτει σε πρώτη φάση τη χρονική περίοδο από 1/9/2020 έως 31/12/2020, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης έως 31/3/2021.

2. Παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας και κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Ταυτόχρονα, από 1/9/2020 παροχή του δικαιώματος στον εργαζόμενο σε αναστολή να εργάζεται έως 16 ώρες την εβδομάδα σε άλλον εργοδότη, ώστε να μπορεί να συμπληρώνει το εισόδημά του χωρίς να χάνει την αποζημίωση των 534 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η ζημιά που υφίστανται τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα εισπράττουν ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόληση αυτήν του εργαζομένου, αλλά και ο εργαζόμενος θα ενισχύει το εισόδημά του.

3. ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Επέκταση του προγράμματος έως τις 31/3/2021, με τη μορφή που σήμερα έχει (κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του μη μισθολογικού κόστους για την περίοδο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται), με την προσθήκη της τροποποίησης του άρθρου 1.

4. Ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία. «Πάγωμα» των δόσεων των ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ (στις οποίες οι επιχειρήσεις είχαν προβεί πριν από την κρίση του Covid-19) έως τις 30 Απριλίου 2021, με ισόχρονη παράταση της διάρκειας της ρυθμίσεως, ώστε να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να καταβάλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

5. Κάλυψη αδειών και δώρου Χριστουγέννων των εργαζομένων στις εποχικές επιχειρήσεις των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή. Με τις συνεχόμενες αλλαγές στις διαδικασίες εισόδου στη χώρα μας και στα τοπικά lockdown προορισμών, ο προγραμματισμός πολλών επιχειρήσεων ανατράπηκε εκ νέου και υποχρεώθηκαν -ή θα υποχρεωθούν- να υπολειτουργούν, απασχολώντας πολύ μικρό ποσοστό του προσωπικού που επαναπροσέλαβαν, ή και να διακόψουν πρόωρα τη λειτουργία τους. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να επιβαρυνθούν με τις άδειες και την αναλογία δώρου Χριστουγέννων του προσωπικού που επαναπροσέλαβαν για τον χρόνο που αυτό δεν εργαζόταν.

6. Αλλαγή στην ασφαλιστική κάλυψη όσων εργαζομένων απασχολούνται με τηλεργασία – μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με άμεση εφαρμογή και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα έως 31/3/2021.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This