Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Νέος κυβερνητικός εμπαιγμός με εξαγγελίες… εξαγγελιών

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Σε καθημερινή βάση, πλέον, η κυβέρνηση κάνει λόγο για μέτρα χωρίς να τα ανακοινώνει!

Προτάσσοντας την επικοινωνία, και όχι την ουσία, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παίζουν με την αγωνία εκατομμυρίων πολιτών, που βιώνουν τη λαίλαπα της οικονομικής καταστροφής λόγω της πανδημίας. Σχεδόν καθημερινά υπουργοί παρελαύνουν από τα τηλεοπτικά παράθυρα προαναγγέλλοντας μέτρα ανακούφισης, χωρίς να τα ανακοινώνουν οριστικά, καθώς ο κεντρικός κυβερνητικός επικοινωνιακός σχεδιασμός προβλέπει ότι τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 12-13 Σεπτεμβρίου.

Την εβδομάδα που πέρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης περιέγραψαν σειρά παρεμβάσεων που σχεδιάζει να ενεργοποιήσει το οικονομικό επιτελείο το φθινόπωρο.

Δεδομένου ότι τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τον Αύγουστο αγγίζουν πλέον σχεδόν τα 3/4 του πληθυσμού και της έκτασης της χώρας, ιδίως των τουριστικών περιοχών (κλείσιμο καταστημάτων τα μεσάνυχτα κ.λπ.), τα τουριστικά έσοδα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πλησιάσουν τα περσινά επίπεδα.

Γι’ αυτό τον σκοπό στο τραπέζι έχουν πέσει σειρά μέτρων, που κινούνται στους εξής άξονες: επέκταση έως το τέλος του έτους του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας, επέκταση της αναστολής καταβολής φόρων και εισφορών, αλλά και μία νέα ειδική ρύθμιση οφειλών, που δημιουργήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο λόγω της πανδημίας, ένας νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, έκτακτη αποζημίωση για τους εργαζομένους στον κλάδο του τουρισμού, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραστικά, επέκταση της μείωσης των ενοικίων για επαγγελματική στέγη και κύρια κατοικία έως το τέλος του έτους.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι ένεση ρευστότητας στην αγορά θα αποτελέσει και η καταβολή των «κουτσουρεμένων» αναδρομικών στους συνταξιούχους από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και γι’ αυτό τον σκοπό εξετάζεται η καταβολή τους και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου προτού εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τέλος, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί στο επικοινωνιακό της παιχνίδι την προαναγγελία μέτρων που σκοπεύει να υλοποιήσει σε δεύτερο χρόνο. Ανάμεσά τους είναι η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος.

Δείτε επίσης: Παραδείγματα για τα «μπόνους» σε εργαζόμενους συνταξιούχους

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ